Bugün en uzun gece yaşanacak! İşte en uzun gecenin özellikleri

Kuzey yarımkürede, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle bilinen en uzun gece ne zaman yaşanacak? En uzun gece ne zaman gerçekleşir, kaç saat sürer gibi sorular, en uzun gecenin özellikleri ve tarihi hakkında araştırılmalar yapılıyor

Bu gece itibarıyla günlerin uzamaya, güney yarımkürede ise kısalamaya başlayacağı belirtiliyor. 21 Aralık Kış Gündönümü, kuzeyde kışın resmen başladığı gün olarak kabul ediliyor. Bu özel gün, gündüzlerin kısalmaya veya uzamaya başladığı zamandır.

En Uzun Gece ve Önemi

21 Aralık, yılın en uzun gecesi ve kış gündönümü olarak adlandırılır. Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla geldiği bu tarih, Kuzey Yarımküre için kış mevsiminin başlangıcıdır. Gündüzlerin uzamaya, gecelerin ise kısalmasıyla birlikte kışın resmi olarak başladığı gün olarak kabul edilir.

Kuzey Yarımkürede Gündüzler Uzuyor!

Kış gündönümünde, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik bir açıyla gelirken, bu durum Güney Yarımküre için yazın başlangıcını ifade eder. Kuzey Yarımküre'de geceler kısalmaya, gündüzler ise uzamaya başlar. Güney Yarımküre'de ise geceler uzar, gündüzler kısalmaya başlar. Bu süreç, 21 Haziran'a kadar devam eder.

21 Aralık ve Ötesinde Neler Oluyor?

Kuzey Yarımküre'de gündüzlerin uzaması ve kısalması, Güney Yarımküre'de tam tersi şekilde gerçekleşir. Güneş ışınlarının dik açıyla gelmesi, güneye gidildikçe gündüz süresinin artmasına sebep olur. Bu nedenle, ülkemizde 21 Aralık'ta en kısa gece Hatay'da yaşanırken, en uzun gece Sinop'ta meydana gelir.

21 Aralık'ta, güneş ışınlarının Güney Yarımküre'ye en dik geldiği, Kuzey Yarımküre'nin en eğik açıya sahip olduğu bir gün yaşanır. Ayrıca, Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi olarak kabul edilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri