Tavan Kaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tavan kaplaması son zamanların sıkça kullanılan iç mekan tasarım uygulamalarından biridir.

Tavan kaplama modelleri yaşam alanlarından ofis ve mağazalara geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu yazımızda tavan kaplamaları ve özellikleri hakkında önemli noktaları kısaca ele aldık.

Tavan Kaplama Nedir?

İlk olarak tavan kaplama nedir sorusunun cevabını verelim. Tavan kaplamaları kısaca polistiren köpük, fiber, lamine, ahşap gibi farklı türleri olan yapı malzemeleridir. Çeşitli mekanların tavanlarını kaplamak için kullanılırlar. Yalıtım ve izolasyon gibi amaçlarla veya dekorasyon için tercih edilirler. Her mekan için uygun bir tavan paneli mevcuttur.

Tavan Kaplama Özellikleri

Tavan kaplama panelleri sahip oldukları bazı özelliklerle hayatımızı kolaylaştıran çözümler sunar. Bu özellikler kısaca şu şekildedir:

  • Tavan kaplama panelleri hem kolay uygulanabilir hem de uygulama alanına yük bindirmez.
  • Uygulama sırasında döküntü ve pisliğe sebep olmaz.
  • Sıcaklık ve güneş ışığının doğuracağı deformasyona karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla renk solması gibi sonuçlarla karşılaşmazsınız.
  • Genleşmeye ve esnemeye karşı dayanıklıdır. Bu sebeple kolay kolay kırılmaz ve çatlamaz.
  • Yangın esnasında güvenlidir. Ateşin dağılmasına sebebiyet vermez.
  • Tavan panelleri izolasyon için üretilmiş olmasa da izolasyona yardımcı olur. Bu bağlamda ortamdaki ısıyı dengede tutar.
  • Neme dayanıklı özellikleri sayesinde yüzeyde yosun veya böceklerin barınmasına imkan vermez.
  • Sökmek istediğinizde zarar görmez. Bu sayede tavan panelini başka bir alana tekrar uygulayabilirsiniz.

Tavan Kaplama Çeşitleri

Tavan kaplamalar üretim şekli, malzeme, renk ve desen farklılıklarına göre çeşitleri olan ürünlerdir. Genel anlamda üç çeşit tavan kaplama olduğunuz söyleyebiliriz. Bunlar enjeksiyonlu, pres ve asma tavan kaplamalarıdır.

Enjeksiyonlu tavan kaplaması kalıplar aracılığı ile üretilir. Sıkıştırılarak üretim yapıldığı için bu ürünler küçük gözenekli ve pürüzsüzdür. Pres tavan kaplamalar ise ilk olarak düz şekilde üretilir. Ancak daha sonra sıcak baskı ile şekil verilerek son hallerini alırlar. Pres baskı ile üretilen tavanların nem ve rutubet yalıtım özellikleri vardır. Enjeksiyonlu kaplamaların ve asma tavanların nem ve rutubet ile beraber ısı yalıtım özellikleri de vardır.

Tavan paneli çeşitlerini üretim şeklinin yanı sıra üretildikleri malzemelere göre de sınıflamak mümkün. Buna göre en çok kullanılan tavan kaplamaları stropiyer, lambri ve fiber panellerdir. Stropiyer kaplamalar birçok desen seçeneğine sahiptir. Kare tabakalardan oluşan stropiyer kaplamalar tavana parça parça uygulanır. Bu ürünleri farklı renklere boyamak mümkündür.

Lambri tavan kaplaması ahşap bir malzemedir. Soğuktan koruyan özelliği nedeniyle genellikle dağ evlerinde ve soğuk bölgelerde tercih edilir. Tavanın yanı sıra duvar kaplamalarında da kullanılır. Fakat yüksek maliyeti ve diğerlerine oranla daha zor uygulama şekli sebebiyle fazla talep gören ürünler değildir.

Bireysel uygulamalar ve profesyonel projelerde en çok tercih edilen kaplama çeşidi fiber panellerdir. Hem uygulama kolaylığı hem de geniş renk ve desen yelpazesi sayesinde bu paneller yaşam alanları, ofis ve mağazalar için en uygun panellerdir. Fiber panellerin kendi içinde taş, tuğla, beton, ahşap ve karo olarak alt çeşitleri vardır. Tavan kaplamasında en çok tercih edilen fiber panel çeşidi ise karo kaplamalardır.

Tavan kaplama modelleri içerisinden kullanmak istediğiniz yapıya, amaç ve zevkinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Dekorasyon Stiline Uygun Tavan Kaplama Seçimi

Günümüzde en çok tercih edilen tavan kaplamalarının fiber paneller olduğunu söylemiştik. Son yıllarda yükselen dekorasyon trendleri ile hoş bir tasarım yaratmak insanlar için önemli hale geldi. Fiber tavan kaplamalar da bu ihtiyaca cevap vermesi sebebi ile çokça talep gören malzemeler arasında yer almakta. Dekorasyon tarzlarına uygun tavan panellerini nasıl seçebileceğinize birlikte bakalım.

İlk olarak tavan kaplama uygulamalarında en çok kullanılan karo panellerden bahsedeceğiz. Nitekim karo tavan kaplamaları kare formunda farklı renk ve motiflerdeki panellerdir. Evlerde, salon ve mutfaklarda karo panelleri kullanırız. Özellikle klasik ve vintage tarzdaki dekorasyonlara uyumlu bir görüntü sunmaları en önemli tercih nedenidir. Geniş ürün çeşitliliği sayesinde hem şık hem modern bir tavan görüntüsü yaratırlar.

İkinci olarak beton panellerden de biraz bahsedelim. Nitekim beton kaplamalar endüstriyel tasarımlarınız ve brütalist akıma uygun dekorasyonlarınız için ideal seçimlerdir. Evlerin yanı sıra ofislerin ve iş yerlerinin iç mekan tasarımlarında da sıkça kullanılırlar. Bu ürünleri, yaşadığınız ve çalıştığınız mekanlarda veya işletmenizde fütüristik bir çizgi yakalamak için tercih edebilirsiniz.

Tavan kaplamalarınızda kullanabileceğiniz bir diğer seçenek ahşap görünümlü tavan panellerdir. Bu paneller bohem tarzda doğal esintiler taşıyan dekorasyon tarzları için uygun tercihlerdir. Yaşam alanlarınızda daha sıcak ve samimi bir atmosfer yaratmak için ahşap görünümlü panelleri kullanabilirsiniz.

Günümüzde retro dekorasyon stili de geniş bir kitle tarafından tercih edilmekte. Retro dekorasyon için en ideal tavan kaplaması tuğla görünümlü kaplama çeşitleridir. Tavan kaplamasında tuğla paneller ile hoş ve sıra dışı bir görüntü yaratmak istiyor olabilirsiniz. Öyleyse tavanla birlikte bir duvarınızı da kaplamaya dahil ederek mekan bütünlüğüne derinlik katmanız mümkün.

Son olarak bahsetmek istediğimiz dekorasyon tarzı rustik stildir. Gittikçe popülerleşen ve zamansız bir tarz haline gelen rustik stil için en uygun seçim taş görünümlü kaplamalardır. Her yerde göremeyeceğiniz taş kaplamalar ile alışılmışın dışında bir atmosfer yaratmanız mümkün. Özellikle mekan tasarımlarında kullanabileceğiniz taş paneller farklı olmak isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken kaplama modelleri arasında özel bir öneme sahip.

Tavan Kaplama Panellerinde Europanel Covering Ayrıcalığı!

Tavan kaplamaları hakkında bilmeniz gerekenlerden birisi de avantajlı satış kanallarıdır. Hem uygun fiyatlı hem de kaliteli panel üreticilerinden biri Europanel Covering, beklentilerinizin çok ötesinde çözümlere sahip. Tavan kaplamalarında en ucuz fiyatlar ve göz dolduran modeller için europanelcovering.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri