Sıfır Atık Kutusu Renkleri ve Anlamları

Son yıllarda artan çevre sorunları atık yönetimini daha da önemli hale getirmekte.

Bu konuda alınacak her önlem çevre kirliliğini önlemeye katkı sağlıyor. 2019 yılında yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği ile kamuda ve özel sektörde sıfır atık kutusu kullanmak zorunlu hale geldi. Peki bu ürünlerin renklerini ve anlamlarını biliyor musunuz?

Mavi Renkli Sıfır Atık Kutuları

Mavi renge sahip sıfır atık kutuları kağıt atıklar içindir. Bu atıklar yazı ve çizim kağıtları, gazeteler, karton kutular, kraft kağıtlar, parşömen ve papirüs gibi farklı kağıt türlerinden oluşmakta. İş yerleri ve kurumların insan kaynakları ve muhasebe gibi departmanlarında bu atık çeşidi çokça oluşur. Dolayısıyla bu alanlarda mavi renkli sıfır atık kutusu kullanımı daha yaygındır.

Bunların yanı sıra ofis ve iş yerlerinde sıkça kullanılan kağıt gereçlerden biri de karton bardaklardır. Çay ve kahve tüketimine paralel olarak bu ortamlarda oldukça fazla kağıt atık oluşmakta. Bu yüzden mavi atık kutuları bu tür kurumlarda önemli bir işleve sahip. Ayrıca her türlü çıktı, fotokopi kağıdı ve benzeri evrakı geri dönüşüme yollamak için mavi renkli sıfır atık kutularını kullanmanız mümkün.

Sarı Renkli Sıfır Atık Kutuları

Sıfır atık kutusu türleri arasında sarı renkli olanlar plastik atıklar içindir. Günlük hayatımızda en çok kullandığımız yardımcı ürünler plastikten oluşur. Örneğin plastik su şişeleri ve kutular, kaplar ve kapaklar, plastik torbalar bu atık türünü oluşturur. Siz de çevrenizdeki plastik atıkları sarı renkli atık kutularında toplayarak doğanın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Plastik atıklar doğada uzun sürede çözünmemekte. Bu yüzden çevre kirliliği açısından ciddi bir sorun. Bu durum karaları tehdit ettiği gibi denizleri de tehdit ediyor. Çevre kirliliğini azaltmak, deniz kirliliğini önlemek için öncelikle plastik tüketimini sınırlamak gerek. İşi biten ürünleri ise sarı renkli atık kutularında biriktirerek ekonomiye geri kazandırmak mümkün.

Yeşil Renkli Sıfır Atık Kutuları

Cam atıklar için kullanmamız gereken atık kutuları yeşil renktedir. Cam, doğada en kolay çözünen ve geri dönüşüme kazandırabildiğimiz bir madde. Aynı zamanda da günlük hayatta sıkça kullandığımız bir materyal. Örneğin soda ve su şişeleri, gıda ve mum kavanozları, konserve için kullandığımız kavanozlar bunlardan birkaçı.

İşi biten cam ürünleri ekonomiye geri kazandırmak aslında çok kolay. Cam şişelerin yanı sıra kavanozlar için de aynı durum geçerli. Bu tür durumlarda yeşil atık kutuları önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Hem dağınıklığı ve kalabalığı önlemek hem de cam atıkları ayrıştırmak için yeşil renkli sıfır atık kutularını kullanmalısınız.

Gri Renkli Sıfır Atık Kutuları

Sıfır atık kutusu çeşitlerinden gri renkli olanı metal atıklar için kullanılmakta. Nitekim metal eşyaları da cam ve plastik eşyalar gibi günlük hayatımızda sıkça kullanıyoruz. Konserve ve içecek kutuları ile teneke kutular bunlar arasında önemli bir paya sahip. Okullarda, ev ve iş yerlerinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin metal atıklarını gri renkli atık kutularında toplamalıyız.

Metal atıklar söz konusu olduğunda paslanma riski ciddi bir sorundur. Bu yüzden içlerinin temiz olması gerekir. Dahası metal atıklar için gri atık kutusu bulmak kolay olmayabilir. Bu tür durumlarda bağlı olduğunuz belediyeyle iletişime geçerek metal atıklar için geri dönüşüm kutusu yerleştirmesini talep edebilirsiniz.

Kahverengi Sıfır Atık Kutuları

Kahverengi sıfır atık kutusu organik atıkların toplanması içindir. Organik atıklar örneğin meyve ve yumurta kabukları, sebze artıkları, yapraklar gibi atıklardır. Elma, muz gibi meyvelerin ve domates ile salatalık gibi sebzelerin kabukları da organik atıklar sınıfına dahildir.

Evde, iş yerinde ve park bahçe gibi alanlarda özellikle meyve kabuklarını atmak ciddi bir sorundur. Oysa organik atıkları gübre olarak kullanmak en faydalı dönüşüm şekillerinden biridir. Bu sayede çöp oluşumu engellenir. Aynı zamanda da toprak ve bitkiler için oldukça kaliteli bir gübre elde etmiş oluruz. Nitekim bu kabuklar toprağın kalitesini artıran ve bitkileri besleyen oldukça yararlı bileşenlere sahip.

Siyah Renkli Sıfır Atık Kutuları

Siyah renkli sıfır atık kutusu çeşitleri geri dönüştüremediğimiz evsel atıklar içindir. Bu atıklar günlük hayatta kullandıktan sonra atma ihtiyacı duyduğumuz şeylerdir. Örneğin ciklet, porselen tabak kırıkları, toz ve süprüntüler evsel atık çeşitlerini oluşturur. Ayrıca ıslak mendiller de bu gruba girer. Başka bir deyişle ıslak mendillerin geri dönüşümü söz konusu değildir.

Beyaz Renkli Sıfır Atık Kutuları

Sıfır atık kutusu renklerinden beyaz, mutfaklardaki yemek atıkları içindir. Nitekim beyaz renkli sıfır atık kutuları, iş yerleri ve kurum yemekhanelerinde daha çok kullanılmakta. Özel bir planlamayla toplanan bu atıklar genellikle hayvan barınaklarına yardım amacıyla kullanılıyor. Bir diğer kullanım şekli ise kompost gübre yapımı. Siz de daha temiz bir çevre için yemek atıklarınızı beyaz renkli sıfır atık kutularında toplayabilirsiniz.

Mor Renkli Sıfır Atık Kutuları

Sıfır atık kutusu kullanımında ekmeklerin toplanması için kullandığımız renk mordur. Ekmek israfı da yine hem çevre hem de ekonomi açısından ciddi bir sorundur. Bayat ekmeklerinizi değerlendirmek için belediyelerin yerleştirdiği mor atık kutularını kullanabilirsiniz. Böylelikle hem israfı önler hem de ekonomiye katkı sağlarsınız.

Sıfır Atık Kutularında GKN Store Kalitesi!

Temizlik ekipmanları alanında uzun yıllardır hizmet veren GKN Store, sıfır atık kutusu denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri konumunda. Bireysel ve kurumsal pazarın çöp kovası, geri dönüşüm kutusu ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayan GKN Store’da en kaliteli ve en ucuz sıfır atık kutusu çeşitlerini bulabilirsiniz. Yüksek kaliteli malzemelerden ürettiği atık kutuları dayanıklılığı ve uzun ömürlü kullanım deneyimiyle öne çıkıyor. Atık kutusu konusunda ne tür bir ihtiyacınız olursa olsun aradığınız ürünleri en uygun fiyatlara gknstore.com adresinde bulabilirsiniz.

sıfır atık kutusu

https://www.gknstore.com/sifir-atik-kutulari

atık kutuları

https://www.gknstore.com/atik-kutulari

gknstore.com

https://www.gknstore.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri