Anonim Şirketler, nama ve hamiline yazılı hisse senedi bastırarak Vergisel istisnalardan faydalanmayı amaçlıyor.

Şirketler, yeni TTK'ya göre hisse senedi bastıklarında değer artış kazancından vergi ödemiyorlar.

Şirketler, yeni TTK'ya göre hisse senedi bastıklarında değer artış kazancından vergi ödemiyorlar. Kısaca şöyle özetleyelim: Şirket, hisse senetlerini bastırdıktan sonra 2 tam yıl aktiflerinde tuttuktan sonra payları devrettiğinde değer artış kazancından vergi ödemiyor.

Bunu bilen şirket sahipleri ve mali müşavirler, limited şirketleri anonim şirkete dönüştürerek vergisel avantajlardan faydalanabiliyor. Çünkü vergisel istisna sadece anonim şirketler için geçerlidir.

Örneğin şirketinizin sermayesi 50 Bin TL ve şirketinizi 1 Milyon TL'ye sattınız, 950 Bin TL kar elde ettiniz. Bu durumda 950 Bin TL üzerinden vergi ödemeniz gerekir. Yeni TTK'nın getirdiği avantajları kullanarak hisse senedi bastırıp 2 yıl beklerseniz, değer artış vergisinde istisna hakkından faydalanabilirsiniz.

Bu bilgiyi öğrendiğimizde biz de şaşırdık ve size de duyurmak istedik. Evet, yeni TTK şirketlere bu avantajları sunuyor. Kanunda bu avantajların neden olduğunu konunun uzmanlarından sorduğumuzda şu cevabı aldık:

Kanun koyucu, özellikle aile şirketlerinin ve diğer küçük-orta büyüklükteki KOBİ diye tabir edilen şirketlerin büyümesini istiyor. Yeni ortak alma konusunda aile şirketleri çok ağır ve mevcut durumlarına göre büyüyemiyor. Bu nedenle, şirketleri büyümeye teşvik etmek için bu uygulama çıkarılmıştır.

Bunu öğrenen mali müşavirler veya şirket sahipleri, iki yıllık sürenin başlaması için vakit kaybetmeden hisse senetlerini bastırıyor.

Bu yazımızın şirket sahiplerine, yöneticilere ve mali müşavirlere ışık tutacağını düşünmekteyiz.

Bu yazımızı hazırlarken sektörde önemli yeri olan www.makronetbasim.com sitesindeki bilgilerden faydalandık. Daha detaylı bilgi için

web sitesinin www.makronetbasim.com/nama-yazili-hisse-senedi ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri