SANİ KONUKOĞLU’NU UNUTMADIK
Ben Sani beyi 1974’lerin başında tanıdım, çok çalışkan, üreten bir kişiliğe sahipti. Hatırladığım kadarıyla merhum Mehmet Üzümcü ile birlikte “Hilal İplik” fabrikasını kurmuşlardı. İplikçiliğe mağarada başladı. Böyle teknolojilerde yoktu. İpliği üretmek için büyük makaralara sarılır, tekrar küçük bobinlere geçirilmesi için günlerce emek verirlerdi. Hatta Yeşilova Körler Okulu’nun yanında da merhum Sani beyin boyahaneleri vardı. Bizzat gelir kendisi bu boyahanelerin bulunduğu bölgede ipliklerin kuruması için saatlerce oturur beklerdi. Ben hayatımda şunu öğrendim, “Allah çok çalışana verir” sözüne çok inanıyorum. Gerçekten de Sani bey, çalışan ve üreten bir insandı. Yüksek temposuda kalp rahatsızlığına neden oldu. Bu rahatsızlığın başlamasından sonra ne yapsada bu hatsalığı yenemedi. 16 Ocak 1994 yılında hayata veda etti. Bir baktığımda 28 yıl olmuş. Yaşlandığımı bende şimdi anlıyorum. Sani Bey için tek söyleyeceğim söz, efsane bir insandı. Güzel bir sözü vardır, “Her işin hilesi dürüstlüktür” prensiplerine sahipti. Bence gözü arkada kalmadı. Büyük oğlu başta Abdulkadir bey olmak üzere, Zeki bey, Adil Bey, Fatih bey ve Hakan bey gerçekten de babalarının bıraktığı bayrağı zirveye taşıyarak şaha kaldırdılar. Sanko Holding gerçekten Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli şirketlerinden birisi oldu. Bundan dolayı Sani beyin gözünün arkada kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
GAZİANTEP’TEKİ BU KONUTLARI KİMLER ALIYOR?
Öyle bir şehirde yaşıyoruz ki, İstanbul’dan sonra Gaziantep’in taşı toprağı altın diyorlar ya, bana göre altın değil elmastır. Araziler öyle değerli ki, şehrin 30 kilometre uzaklıktaki arazisine bile güç yetmiyor. Bu son 30 yıldan buyana hep böyle devam ediyor. Şu sözde doğrudur. İnsanlar çoğalınca araziler azalır. Talepte fazla olunca her yer para ediyor. Bunu şunun için gündeme getirdim. TÜİK raporuna göre 2021 yılında en çok konut satılan şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Toplam 2021 yılında taşra ilçeleri dahil 40 bin konut satılmış. Bu konutların en ucuzu 500 bin TL’den aşağıya değil. Bölgelere göre fiyatlar çok değişiyor. Örneğin Karataş 700- 1 milyon TL, Akkent’te konutlar 1 milyon ile 1.5 milyon, Beykent 600 ile 900 bin TL, Gazikent 500 ile 800 bin TL arası, Kuzeyşehir 350 bin TL ile 500 bin TL arası, Yamaçtepe 1 milyon ile 2 milyon arası ve İbrahimli-2’de 3 milyon ile 4 milyon TL arası. Diğer önemli mahallelerde de fiyatlar hiç düşmeden yükselmeye devam ediyor. Beni en çok ilgilendiren bir baktığımda inşaat bitiyor. Bir hafta sonra bütün evler perdelenmiş ve hayat başlamış. Bu tabloya göre Gaziantep’te 2021 yılında bu kadar pandemi, kriz, bu kadar sıkıntı olmasına rağmen bu evleri kimler alıyor merak ediyorum. Yaptığım araştırmada Gaziantep’teki inşaatçılar sürekli ağlıyorlar. Daire almaya gittiğinde de ağızlarına ve konuşmalarına baktığımda hep yüksek fiyat talebinde bulunuyorlar. Aynı şekilde şehrin arazilerinde de durum aynı. Benim buradan genellikle belediyelere şöyle kısa bir eleştirim var. Bu parselasyonlar yapılırken 18 uygulamasına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Yaptığım araştırma sonrasında her arsada mutlaka “nakıs uygulaması” gerçekleştiriliyor.
NAKIS UYGULAMASINDA 18. MADDE SIKINTI YARATIYOR
Biliyorsunuz imarda 18 uygulamasının tarifi şöyledir; “18. madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir” Bu tarife göre belediyeler arsadaki malikleri çoğaltarak çok sayıda nakısçıyı bir araya bırakarak “büyük balık, küçük balığı yutma” taktiği uyguluyorlar. Buda Gaziantep’te en çok şikayet edilen konuların başında geliyor. O nedenle sayın belediye başkanlarının bu 18 uygulamasında nakıscı sayısını çoğaltacaklarına azaltmaları gerektiğini de bir tavsiye olarak söylemek istiyorum.