İNTERNET AĞI VE BİZ

Ömür sermayesi pek azdır; lüzumlu işler pek çoktur. Dünya bir misafirhanedir. İnsan ise onda az duracaktır. Ve vazifesi çok bir misafirdir. Ve kısa bir ömürde ebedi hayata lâzım olan lüzumlu maddeleri hazırlamakla vazifelidir. En çok lüzumlu ve en elzem, çok lazım işler öne geçirilecektir. “Kişinin İslâmî güzelliklerinden biri de, malayani şeyleri terk etmesidir.” (Hadis-i Şerif) Mâlâyâninin en yaygın tarifi, “ne dünyaya ne de ahirete yaramayan şeyler, işler, konuşmalar” şeklindedir. Kıymetsiz sözler ve meselelerle yani mâlâyaniyatla meşgul olmak tam bir akılsızlıktır. Ayrıca mâlâyaniyle meşgul olmak, maksadı geri bırakıyor. Kıymetli ömür dakikaları kıymetsiz şeylerde harcanıp ömür “hebaen mensur”  (Boşuna olarak, boşu boşuna) gidiyor.
Çocuklar internette izlediklerini hayatlarına yansıtabiliyor "İnternette nelerin izleneceği çocukla belirlenmeli" "Anne ve baba nelerin seyredilmesi gerektiğini, bir aile ortamında nelerin paylaşılması seyredilmesi gerektiğine ilişkin plan yapmaları gerekiyor.
İnternet, sadece 20 yıl içinde tüm hayatımızı değiştirmeyi başardı. Böylece İnternet kullananların sayısı, dünya çapında 2.3 milyar kişiye ulaştı. İnternet, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir kişiyle kolaylıkla ulaşmamızı sağlarken, sonsuz miktarda bilgiyi önümüze sundu. İnsanların yüzde 65’i haberleri çevrimiçi olarak okuyor. Eğer internet diye bir şey olmasaydı, e-posta yerine geleneksel postalarla uğraşacaktık. Yazdıklarımızı zarflayacak, pullarını yalayacaktık! Sadece ABD’de internetle ilgili işlerde çalışan 450 bin kişiden bahsediliyor.
Sosyal ağların yardımıyla sadece 18 günde 30 yıllık bir diktatörlük yıkıldı.
Kısacası, internet olmasaydı hem politik, hem kültürel, hem de ekonomik açıdan bambaşka bir dünyada yaşıyor olacaktık. Yaklaşık 8 milyar insanın yaşadığı gezegenimizde hâlâ internete erişimi olmayan 2,9 milyar insan mevcut. Dünya nüfusunun %39'u internetle tanışmamıştır.
“İnsan” kelimesi, hem cinsleriyle “ünsiyet” kurabilen manasını içermektedir. Zamanının çoğunu bilgisayarın karşısında geçirenler, sosyal iletişim becerisi kazanamamaktadır. Özel hayatın ifşa edilmesi, herkese duyurulması İslami edep ve adap açısından yasak fiillerdendir. (bk. Hucurat, 49/12.) Ölçüsüz internet kullanımı, çocukları ve gençleri sosyal hayattan uzaklaştırmaktadır. Nitekim bize öğrettiği bir duada Hz. Peygamber “faydasız ilim” den Allah’a sığınmaktadır. (Tirmizi, Deavat, 68.)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri