İnternet nedir? İnternetin tanımı: İnternet bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, herhangi bir sınırlaması, merkezi kontrol ve yöneticisi olmayan uluslararası bilgi iletişim ağıdır.
İnternet nedir kısaca tanımı : İnternet bilgisayar ağlarını transfer kontrol protokolünü (TCP/IP) kullanarak birbirine bağlayan global elektronik iletişim ağıdır.
İnternet kelimesi nereden gelir? İnternetin diğer adı nedir?
Türkçe Sözlük karşılığı genel ağ olan İn internet kelimesi, İngilizce “kendi aralarında bağlantılı ağlar” anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Inter (arası) ve Net (Ağ) sözcüklerinden türemiş birleşik isimdir.
Kısaca net olarak bilinen internet, dünya çapında bir yayın özelliği, bilgilerin paylaşımı için bir mekanizma ve coğrafi yerlerinden bağımsız olarak bilgisayar ve TCP/IP kullanabilen tüm elektronik cihazları birbirine bağlayan bir ortamdır. İnternet dünya çapında herkese açık bir haberleşme ağıdır.
İnterneti telefonları birbirine bağlayan telefon hatlarına benzetebilirsiniz ki internet bağlantısı halen bir çok yerde bu hatlar üzerinden sağlanır. Ülkeler arasında bulunan karasal kablo, okyanus altı fiber kablo alt yapısı ve uydu bağlantısı gibi yüksek teknoloji ürünleri ile dünyanın her yeri ile iletişim kurmak, bilgiye hızlıca erişmek günümüzde çok kolaydır.
Dünyanın öbür ucundaki bir web sitesi içeriğini 5 saniyeden kısa bir sürede cep telefonunuzda görüntüleyebilirsiniz.
İnternet nasıl bulundu?
İnternetin bulunması yada ortaya çıkışı olarak görülen ve 1960 yıllarında ABD’ nin hataya dayanıklı bir bilgisayar ağı kurma amacı taşıyan projenin adı ARPANET (Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı) dir.
İlk kurulum amacı askeri ve akademik olan ARPANET, Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı DARPA (Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Birimi) tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel internetin öncülüdür.
DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency), Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumudur.
İnterneti kim bulmuş? İnternet nasıl bulunmuş? sorularından sonra internet ortamındaki kaynakları görüntülemeyi sağlayan programlara bakalım.
İnternet tarayıcı nedir?
İnternet tarayıcı, bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve geri iletmek için kullanılan, web browser olarak da bilinen bir programlara verilen isimdir. İnternet tarayıcı programlar dijital bilgi kaynaklarına erişmemizi sağlar.
Tarayıcılar web sitelerini görüntülemek amacıyla yapılmış olsa da, web sunucuları tarafından özel ağlarda veya dosya sistemlerinde bulunan bilgilere erişmek için de kullanılabilir.
İnternet tarayıcıları isimleri
Masaüstü, dizüstü ve cep telefonu gibi mobil cihazlarda en çok kullanılan internet tarayıcıları isimleri listesi
Google Chrome
Mozilla Firefox
Microsoft Internet Explorer / Microsoft Edge
Apple Safari
Opera
İnternet tarayıcıları hakkında daha fazla detay için web tarayıcıları konusuna göz atabilirsiniz.
İletişim nedir?
Genel tanım : Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon.
Teknik tanım : Telefon, telgraf, televizyon, radyo vb. araçlardan yararlanarak yürütülen bilgi alışverişi, bildirişim, haberleşme, muhabere, komünikasyon.
İnternet ne işe yarar?
İnternet, bilgisayar ağları arasında veri iletişimi sağlamaya yarar. İnternet 1970 lerde bulunmasının ardından 90 larda bulunan web sayesinde insanların günlük yaşantısı içine daha hızlı yayılmaya başlamıştır.