Tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 tüm ülkelere sert önlemler aldırdı. Bunların içerisinden de sokağa çıkma yasakları, iş yerlerinin üretime ara vermesi, okulların kapanması, yaşlıların evlerde oturması, çocukların da evden dışarı çıkamaması beraberinde birçok sosyal sorunu meydana getirdi. Eskiden olan çekirdek aile serüveni bazı ailelerde kendini geniş aileye evirdi. Bu durum evdeki kadının iş yükünü artırdı. Normal şartlarda çalışan kadın bu süreçte kendini yoğun bir şekilde ev işlerinin içinde buldu. Bir başka bakış açısıyla bakacak olursak herkesin evde olması özgürlük kısıtlayıcı bir durumun oluşmasına neden olmaya başladı. Aile bireyleri kendilerini gerçekleştirmek için pek bir zaman bulamamaya başladı. Bu süreçte gidecek bağ evi olanlar ya da köyde evleri olanlar biraz daha şanslı aslına bakılırsa. En azından bir evin içine hapsolmuş hissetmiyorlar.
Bir başka boyut ise, bakıma ihtiyacı olan bireylerin bu dönemde daha çok gözetilme durumu meydana geldi. Bu durumda iş yükü olarak yine evdeki kadına yüklendi. Ev içerisine yaşamı sığdırmaya çalışan aileler hem salgınla mücadele ediyorlar hem de bakıma ihtiyacı olan bireylere bakmak durumunda kalıyorlar.
Çocuk ve gençler açısından değerlendirirsek süreci; okulların kapanmasıyla düzenleri alt üst olan bir gruptan bahsediyoruz aslında. Bu dönemde bir de sınava girecek olanlar var tabi. İşte bu noktada çocuklara doğru bilgiler vermek önem kazanıyor. Özellikle sınava girecek olan çocukların bu dönemde stresle baş edebilmeleri için bu sürecin “geçici” olduğu vurgusu yapılarak sınav sürecine odaklanmaları desteklenmelidir. Gençler açısından baktığımızda üniversite sürecinde olan gençlerin de yaşamını belirsizlik kaplamış durumda. Online olarak yapılan eğitimlere katılma motivasyonu da pek olmuyor. Çünkü herkesin yaşadığı pandemi stresini onlar da yaşıyorlar. Hatta daha da fazla hissediyorlar.
Tüm insanların pandemi sürecinden psiko-sosyal açıdan etkilendikleri ortada. Bu durumda sağlık çalışmalarının yanında psiko-sosyal çalışmaların önemi giderek artmaktadır. Sadece maddi yardımlar yapılarak bu sürecin tek ayağı halledir. Oysa çok boyutlu bir programla pandemi sürecinde yaşanması olası psiko-sosyal sorunların önüne geçilebilir. Sağlık açısından işin kontrol altına alınması psiko-sosyal çalışmaları daha da kolaylaştıracaktır. Çalışmaların çok boyutlu yürütülmesi insanların farkındalığını artıracaktır. Özellikle aile içerisindeki kadının güçlendirilmesi kadının üzerine yüklenen yükleri hafifletecektir.