Vira Bismillah haydi Bismillah anlamına geliyor. Daha çok balıkçıların kullandığı bir tabir. Biz 2019-2020 eğitim öğretim döneminde tüm öğrencilerilerimize ve öğretmenlerimize başarılar diliyoruz. Her bir nimetin başlangıcında, mü'min olan kimse besmeleyi okusun. Yani "Bismillahirrahmanirrahim"desin. Nimet sağlık, sıhhat, makam, mevki, bugünlere yetişmek vs olabilir. Ve o nimetin Allah'tan olduğunu kastetmekle, kendisi ancak Allah'ın ismiyle, Allah'ın hesabına aldığını bilerek, Allah'a minnet ve şükranla mukabelede bulunsun.
2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Türkiyede toplam 66 bin 849 okul bulunuyor. Türkiye'de örgün eğitim alan okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci bulunuyor. Yani nüfusumuza göre yaklaşık dörtte bir ( ¼) öğrenci ve eğitim ordusu var. Bunlar görevlerini tam yaparlarsa parlak bir istikbal bizi bekliyor. Yapmazlarsa o zaman bahtımıza kar yağar. Neyse gayret bizden yardım Allahtan.
Özellikle ilköğretim aşamasında öğrenci, öğretmen, veli üçlüsü bir sacayağı oluşturuyor. Bu ayaklardan biri olmazsa üzerindeki kazan, tencere, kap, kuşane sacın üzerinde duramaz, devrilir. Aynen böyle de bu üçlü ahenkle çalışmazsa ilköğretimde başarı, netice alınamaz veya yetersiz kalır.
Dünya madem ahretin tarlasıdır. Burada güzel işler, ameller yaparak ahirette karşılığını alacağız. Dünyanın ahirete ve Cenab-ı Hakkın isimlerine bakan güzel yüzlerini seveceğiz. Dünyanın dünyaya bakan "pis" diye adlandırılan oyun, eğlence, sefahat yönleri ile meşgul olmayacağız. Burada bunları söylüyoruz ki Bu dünya tecrübe meydanıdır. Akla kapı açılır, fakat ihtiyarı, iradesi elinden alınmaz.
"Beşerin sosyal hayatında bir çığır açan, eğer kâinattaki yaratılış kanuna uygun hareket etmezse, hayırlı işlerde ve ilerlemede muvaffak olamaz." kuralına binaen öğretmen ve öğrencilerimizin dikkatli, ciddi çalışmaları ile muvaffak olacaklarına inancımız tamdır.
"İrşad edici olan alim koyun gibi olmalı, kuş olmamalıdır. Çünkü koyun kuzusuna süt, kuş yavrusuna kusmuk verir." Hazım olmayan ilim telkin edilmemelidir. Kişi öncelikle öğrendiği bilgileri hazmetmeli, anlamalı sonra öğrencilerine, ders arkadaşlarına anlatmalıdır. "Emek olmadan yemek olmaz." Gaziantep tabiri ile "Ekmeği ekmekçiye ver bir ekmek de üste ver." Deyimine uygun hareket etmelidir.
Her şey kitaplarda yazmaz." Öğretmenlerimizin hayat tecrübelerinde mutlaka yararlanmalıyız.
"Bilgi güçtür." O bilgiyi uygun, iyi yerlerde kullanmak lazımdır. Yoksa Allah muhafaza sırtında kitap yükü taşıyan eşeğe benzeriz.
Önemli olan bu bilgiyi kontrollü kullanmaktır. Kontrolsüz güç güç değildir.
Öğrenciler anne-babalarının gülüdür. En kıymetli varlıklarıdır. Uğruna saçını süpürge ettikleri, her türlü sıkıntıya katlandıkları, yemeyip yedirdikleri biricik evlatlarıdır. Onları ruh-u canları ile severler.
Anne-babalar sizleri her halükarda, her şartta; karşılıksız severler. Bunların karşılığında saygı, dua ve iyi-hayırlı evlat olmalarını isterler.
Â