Uzun bir aranın ardından bu hafta başında okullar kapılarını öğrenciler için açtı. Şimdilik, anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri belirlenen kuralla...
Uzun bir aranın ardından bu hafta başında okullar kapılarını öğrenciler için açtı. Şimdilik, anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri belirlenen kurallar çerçevesinde seyreltilmiş yüz yüze eğitim yapacak. Valilik, Milli Eğitim, Belediyeler ve diğer kurumlar toplum sağlığının riske atılmadan eğitimin yüz yüze verilmesi için büyük çaba gösteriyor.
Okulların açılışı hemen her yıl sancılı olurdu. Ama bu yıl pandemi nedeniyle bu süreç iyice karmaşık bir hal aldı. Eğitim büyük ölçüde yüz yüze değil uzaktan yapılacak. Duruma göre yüz yüze eğitim alacak sınıflara yenileri de eklenecek.
Duruma göre derken, buna aslında Milli Eğitim Bakanlığı ya da Sağlık Bakanlığı değil biz karar vereceğiz. Yani kurallara uyarsak, salgının kontrol altına alınmasını sağlarsak tüm çocuklarımız yeniden okullarla, öğretmenleriyle buluşacak. Çocuklarımız için, geleceğimiz için, bir neslin kaybedilmemesi için ve de sağlığımız için bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde çocuklarımız daha uzun süre uzaktan eğitime devam ederken, okula, öğretmenlerine ve arkadaşlarına hasret kalacaktır.
Pandemi ortamı nedeniyle yüz yüze eğitime tam olarak hazır değiliz. Ancak ne yazık ki teknolojik altyapı eksikliği nedeniyle uzaktan eğitime de tam olarak hazır değiliz. Çünkü uzaktan eğitim için öğrencilerin teknolojik altyapısının mevcut olması gerekiyor. Yani her evde öğrenci başına televizyon, bilgisayar ya da tablet bulunması gerekiyor. Kentin varoşlarında, kasabalarda, köylerde çok çocuklu, bunun yanında dar gelirli ailelerin çocukları için uzaktan eğitim her zaman mümkün olamayacak. Bir ailede 3 hatta 4 tane okula giden çocuk varsa, evde de sadece bir televizyon varsa, öğrencilerden sadece birisi canlı ders dinleyebilecek. Belki de evde bu yüzden hiç istenilmeyen bir rekabet başlayacak.
Uzaktan eğitimin başarıya ulaşması için tüm öğrencilerin bir tabletinin olması gerekiyor. Bir evde 4 öğrenci varsa her birinin ayrı ayrı tablet sahibi olması şart. Aksi takdirde bütün emekler, yapılan masraflar boşa gidecektir. Bu durum eğitimde fırsat eşitliği için de büyük bir tehlikedir.
Ancak günümüzde her öğrencinin bir tabletinin olmadığı su götürmez bir gerçektir. Eğitim başladı. Zaman aleyhimize işliyor. Böyle bir ortamda yapılması gereken en acil şey, bir kampanya ile her öğrencinin tablet sahibi olmasının sağlanmasıdır. Valilik, belediyeler veya Odalar bu kampanyaya öncülük edebilir.
Gaziantep’teki okullarının büyük bir bölümü hayırseverin isimlerini taşıyor. Gaziantepliler için okul yaptırmak veya eğitime katkı sağlamak, vatana ve millete karşı büyük bir sorumluluktur, adeta borçtur. Bu nedenle Gaziantepliler arasında başta eğitim kurumu olmak üzere, sağlık tesisi ve ibadethane yaptırma konusunda tatlı bir yarış vardır.
Eğitimde ki hayırseverlik yarışının şimdi de Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Şehitkâmil Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin destekleri ile Kalbe Dokun Gönül Kazan sloganı ile hayata geçirilen Askıda Tablet kampanyasında artarak devam edeceğine inanıyorum.
Bu kampanyayla kısa zamanda tüm öğrencilerimizin tablet sahibi olacağına gönülden inanıyorum. Çünkü bu şehrin hayırseveri çoktur. Hiçbir sanayici ve işadamı, ekonomik durumu yerinde olan hiçbir kimse böyle bir kampanyaya duyarsız kalmayacaktır. Kısa sürede hedeflenen para toplanacak ve tüm öğrencilerimiz tabletlerine kavuşacaktır. Her öğrenciye bir tablet alınması da yetmiyor. İnternet altyapısının da olması gerekiyor.
Uzaktan Eğitim Telapati Eğitimine Dönüşmesin
Her öğrenci bir tablet sahibi olmazsa ve internet altyapısı bulunmazsa ne olur? Diye sorarsanız, cevabı çok basit: Bunun adı uzaktan eğitim değil, telepatik eğitim olur.
Telapati kelimesi sözlükte şöyle tarif ediliyor: “Bireyler arasında bilinen beş duyunun yardımı olmaksızın gerçekleştiği ileri sürülen bilgi aktarımıdır.”
Hiçbir kimsenin çocuklarımızın telepatik eğitimle baş başa kalmasını isteyeceğini sanmıyor Gaziantep Valisi Davut Gül önderliğinde başlatılan Askıda Tablet kampanyasına gerekli desteği vereceğinize inanıyorum.
Mutlu haftalar dileğiyle…