Gastronominin Şövalyesi

Gastronominin Şövalyesi

Gaziantep gastronomi festivaline hazırlanıyor. Festivalin ve Gaziantep'in tanıtımı için Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in önderliğinde İstanbul'da, Ankara'da ve Kapadokya'da önemli etkinlikler düzenlendi, organizasyonlar gerçekleştirildi.

Bütün bu çabaların tek amacı var: Dikkatleri Gaziantep'in yemeklerine, tatlılarına çekebilmek. Gaziantep olarak sahip olduğumuz büyük potansiyeli önce ülkemize sonra da dünyaya tanıtabilmek. Tanıtıma paralel olarak da adeta bir hazine olan Gaziantep mutfağının aracılığıyla ülke ekonomisine katkı sağlamak. 12-15 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan gastronomi festivalinin büyük bir başarıyla sonuçlanacağını, kent tanıtımına ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayarak dünya gastronomi turizminden yeterli payın alınabilmesi için öncülük yapacağına inanıyorum.

Aslında Gaziantep mutfağının tanıtımı ile ilgili faaliyetler yeni değil. Özellikle Gaziantep'in turizm elçileri dediğimiz ve Gaziantep mutfağını Gaziantep dışındaki illerde özellikle de İstanbul'da temsil eden ustalarımız bugün Gaziantep'in bir gastronomi şehri haline gelmesinde büyük rol oynadılar. Diğer taraftan Gaziantep mutafagını kayıt altına alabilmek için büyük başarılara imza atan Şermin Ocak, Ayfer Tuzcu Ünsal, Gonca Tokuz, Tahir Tekin Öztan ve Ragıp Güzelbey gibi isimlerin ortaya koydukları vizyon bu gün güzel sonuçlar vermeye başladı.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde Gaziantep yemekleri ile tanışan lezzet tutkunları, bu lezzetleri anavatanında yani Gaziantep'te tatmaya gelmeye başlayınca gastronomi sektörü de canlanmaya başladı.

Gaziantep'in gastronomi kenti haline gelmesinde büyük katkıları olan turizm elçilerimizden biri de Tahir Tekin Öztan'dır. 1961 Yılında Gaziantep'te doğan Tahir Tekin Öztan, 13 yaşına geldiğinde ailesi ile birlikte İstanbul'a taşındı. Fenerbahçe Lisesinde okurken, babasının ve eniştesinin 12 masalık restoranında da çalışmaya başladı. Küçük yaşlardan itibaren mesleğin inceliklerini öğrenen Tahir Tekin Öztan, gastronomi dünyasına getirmeyi hayal ettiği yenilikleri gerçekleştirmek için henüz 23 yaşında iken Caddebostan Plaj Yolu'nda ilk restoranını açtı.

Bizzat mutfakta çalışarak özgün Gaziantep yemeklerini, özgün sunumlarla İstanbullularla buluşturdu. Çok genç yaşta sektöre farklılık kazandırmıştı. Hızla tanınırken, birçok yeniliğin de öncüsü oldu. Sahan'ın genç bir işletmecisinin olması, büyümeyi ve gelişmeyi de beraberinde getirdi.

Sahan Vega'da birçok hayalini gerçekleştirme imkanı bulan Tahir Tekin Öztan, bu şubesiyle İstanbul Anadolu yakasının en büyük restoranını hizmete açmış oldu. Burada çocuk restoranını da hayata geçiren Öztan, hijyen konusunda Türkiye'ye öncülük etti.
İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanlığını da yürüten Öztan, Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği'nin kurucuları ve başkanları arasında yer aldı.

Gaziantep'in unutulmaya yüz tutmuş ya da özünü kaybetmiş yemeklerinin su yüzüne çıkarılmasını sağlamak amacıyla 5000 km yol gidip,5000 kare fotoğraf çekerek 2000'e yakın kadınla röportaj yaparak Gaziantep yemek kültüründe üç neslin bilgi birikimine ulaşıp 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri kitabını yazdı. Bu kitapın geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Beledisi tarafından ikinci baskısı gerçekleştirildi. Ayrıca, Gaziantep mutfağına ait 30 adet yemeğin coğrafi bölge tescili almak için proje ortağı diğer derneklerle birlikte Türk patent enstitüsüne başvuruda bulundu.

Çok sayıda uluslararası projede gönüllü olarak Türk mutfağını tanıttı. Gaziantep'te iki yıl üst üste finansmanını kendisinin sağladığı Şire Festivallerini düzenleyerek dünyanın önde gelen gurmeleri ve gastronomiyle ilgili medya kuruluşlarını Gaziantep'e taşıdı.

Gaziantep Üniversitesi bünyesinde yürütülen gastronomi faaliyetlerinde sürekli rehberlik yaptı. Son olarak kebabın Okan Üniversitesi gastronomi bölümünde ders olarak okutulmasını sağladı. Bugün kebap üniversitenin resmi ders programı içerisinde yer alıyor.

Personeline gıda güvenliği, kişisel hijyen, mutfak hijyeni, müşteri memnuniyeti, iletişim becerileri, yöneticiliğin esasları, ilk yardım, psikolojik danışmanlık, stresle baş edebilme teknikleri gibi çok çeşitli konuları içeren eğitimlerin verilmesini sağladı.

Adeta bir şövalye gibi çalıştı. Gaziantep'i ve Gaziantep yemeklerini tanıtmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Gaziantepliler Derneği Başkanlığı, Büyükşehir Belediyespor Kulübü ve Gaskispor Kulübü Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Tahir Tekin Öztan, Sahan'ın başarısının nedenlerini; çok çalışmak, inanmak, değerlere sahip çıkmak, müşteri yerine kendini koyarak hizmet vermek olarak açıklıyor. "Müşterilerim aslında benim misafirlerimdir, onları hep öyle gördüm" diyen Öztan, bunun için en ufak detayların bile kendisi için önemli olduğunu söylüyor.

Bugün Gaziantep'te gastronomiyi konuşuyorsak. Bunda en büyük bu lezzetlerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan Gaziantepli kadınlar ve bu lezzetleri geniş kitlelerle buluşturan gastronominin temsilcileridir. Gaziantep olarak hepsine şükran borçluyuz.

Â

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri