Gaziantep'in Şansı!

Gaziantep'in Şansı!

Bazı isimler vardır ki, onlar yaşadıkları şehir ve ülkeleri için büyük bir şanstır. Yaşadıkları topluma yaptıkları hizmetlerden dolayı, vefatlarının üzerinde yıllar hatta asırlar geçse de isimleri her zaman saygı ve hürmetle anılır.

Gaziantep olarak biz çok şanslı bir şehiriz. Çünkü çok önemli değerlerimiz, şahsiyetlerimiz var. Gaziantep'in bugün Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret kenti olmasını büyük ölçüde o değerli şahsiyetlere borçluyuz. Gaziantep sanayisinin öncülüğünü yaparak bu günkü durumuna gelişinde temel taşı olma özelliği taşıyan Alevli ve Ersoy aileleri gibi Konukoğlu ailesi de en büyük alkışları hakkedenlerin başında geliyor.

Gaziantep'in başarısına öncülük eden ve kentimizin bugüne gelmesinde önemli pay sahibi olanların başında gelenlerden birisi de şüphesiz ki merhum Sani Konukoğlu'dur. Sani Konukoğlu, geçtiğimiz günlerde vefatının 25. yıldönümünde rahmet ve minnetle anıldı. Ailesi, protokol üyeleri, kurucusu olduğu Sanayi Odasının yöneticileri, çalışanları, dostları ve Gaziantepliler, Sani Konukoğlu'nu kabri başında dualarla andı.

Bugün Gaziantep denilince akla ilk olarak gelenlerden birisi de SANKO ve Konukoğlu ailesidir. SANKO denilince de akla kurucusu rahmetli Sani Konukoğlu gelmektedir. Sani Konukoğlu'nun küçük bir tezgahla temellerini attığı SANKO Holding, "İşin hilesi dürüstlüktür" felsefesi ile her hareket ederek bugün 14 bin kişinin istihdam edildiği Türkiye ekonomisine yön veren kuruluşlar arasına girmiştir.

SANKO veya Konukoğlu ailesi denildiğinde, sadece sanayi ve ticaretteki başarıları değil, hayırseverlikleri de akla gelmektedir. Eğitimden sağlığa, spordan sosyal sorumluluk projelerine kadar hemen her alanda Konukoğlu Ailesinin bireyleri Sani Konukoğlu'nun çizdiği yoldan ayrılmayarak, memleket ve insan sevgisini göstermeye devam etmekte, hayırseverlik yarışını en önde götürmektedirler.

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'nun, "Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep" sözü, Konukoğlu ailesinin Gaziantep'e verdiği önemi özetlemeye yetmektedir. Gaziantep'in hangi sorunu olsa, Konukoğlu ailesinin çözüm için ilk sırada olması kentimiz adına gurur ve onur vericidir.

Gaziantep olarak şanslıyız. Çünkü, hayırseverlikte, sosyal sorumlulukta, eğitimde, sağlıkta, sporda daha doğrusu hayatın her alanındaki katkıları ile yoksulun babası, sanayinin öncüsü olan merhum Sani Konukoğlu'nun kurduğu SANKO Holding var, Konukoğlu Ailesi var.

Allah bu memleket için taş üstüne taş koyan herkesten razı olsun.

SANİ KONUKOĞLU

Gaziantep'te 1929 yılında doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1943 yılında ailesinin okuması yönünde ısrarlarına rağmen dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. İlk işe başlayışı kendisinin kullandığı tezgâhla oldu. İstanbul'da 1947 yılında 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptırarak Gaziantep'e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.

Mevcut dokumalarının kalitesini yükseltmek için 1951 yılında apre makinesi kurdu, iki yıl sonra ise Bursa'daki tornacılara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgâhlarının benzer modelini yaptırıp Gaziantep'e getirdi. Böylece Gaziantep'te el tezgâhlarını motorlu tezgâha dönüştürmede öncülük yaptı.

Bursa'da 1965 yılında havlu tezgâhı imal ettirip, bu tezgâhlar üzerine atılacak jakar makinelerini Gaziantep'teki tornacılara yaptırıp havlu imalatına başladı. Konukoğlu, 1962'de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yılında 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi kurdu.

Konukoğlu, 1966 yılında "Hilal Kollektif Şirketi''ni kurdu. 25 bin iğlik iplik tesisi projesi hazırlatan Konukoğlu, 23 Şubat 1972'de inşaatına başlanan tesisin 20.000 iğlik bölümünü 1974 yılında devreye alı.

Firmanın unvanı 1977 yılında Sani Konukoğlu'nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.''ye dönüştürüldü. Sonraki yıllarda bilinçli ve istikrarlı adımlarla yatırımlara devam edilerek alanında çok yüksek kapasite ve kaliteye ulaşıldı.

Türkiye genelindeki işletmelerde 14.000'i aşkın kişinin çalıştığı SANKO Holding, tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makineleri, sağlık, eğitim, AVM, bilişim, finans ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Firmasının adı ile 1988 yılında kurulan Sankospor'un yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Sani Konukoğlu, diğer sanayicilerle birlikte 15 Ağustos 1989'da Gaziantep Sanayi Odası'nı kurdu.

Sanayi Odası'nın ilk yönetim kurulu başkanlığına getirilen Sani Konukoğlu, SANKO'nun sosyal hizmetlerini organize etmek amacıyla 11 Ekim 1989'da Sani Konukoğlu Vakfı'nın kurulmasını sağladı.

Ilımlı, mütevazı, ileri görüş sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danışan, çevresindekilere yardım yapmayı görev sayan, doğayı seven, ancak öne çıkmaktan hoşlanmayan yapıya sahip olan Sani Konukoğlu, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994'te vefat etti.

SANKO'nun bugün geldiği nokta, Sani Konukoğlu ve O'nun izinden yürüyen sonraki kuşakların bilinçli, planlı ve sabırlı çalışması ile mücadelesinin sonucudur. Bu anlayışla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarında örnek ve öncü şirketler kazandırıldı.

Merhum Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numaralı kararı ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı''na layık görüldü. Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü'nde yapılan törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na teslim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri