Obeziteden Korunmak

Obeziteden Korunmak

Obeziteden korunmak için basit, uygulanabilir, pratik, kolay olan 10 öneriyi siz okuyucularımla paylaşacağım.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite giderek artmaktadır. Obezitenin iş ve sosyal hayata olumsuz etkileri vardır. Ayrıca hayatı tehdit edebilen birçok hastalığa da yol açmaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın verilerine göre 711 milyonu aşan obezite hastası nüfusu, Türkiye'de de her geçen gün artıyor. Çocukluk çağından itibaren başlayan obeziteden korunmak için hem çocukların hem de erişkinlerin, hayat ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor.

Obezitenin en önemli sebepleri arasında düzensiz beslenme ve hareketsiz hayat yer almaktadır. Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artmaktadır. Vücut kitle indeksi şahsın kilosunun metrekare cinsinden boyuna bölünerek bulunur. Basit bir örnek verelim. Diyelim şahsın kilosu 69, boyunun metre cinsinden karesi 3 olsun. Bu şahsın vücut kitle indeksi 23’dür. Vücut kitle indeksi 20’den aşağı olanlar zayıf, 20-25 arası normal. 25- 30 arası kilolu, 30’un üstü obezdir. Dünya genelinde yetişkin nüfusun %39'undan fazlası kilolu (vücut kitle indeksi 25-30 arası), %13'ünden fazlası ise obez (vücut kitle indeksi 30’un üzerinde) yani aşırı kiloludur.

Yapılan araştırmalar ülkemizde bu oranların daha da yüksek olduğunu ve hızla da arttığını ortaya çıkarmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, obezite hastalığının en riskli 10 hastalık arasında yer aldığını açıklamıştır. Günümüzde sigaradan sonra önlenebilir ölümler arasında obezite hastalığı da bulunmaktadır.

Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almakla birlikte bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur.

Uzun açlık sonrası kontrolsüz yemek yemek, karbonhidrat içerikli yiyecekleri ve şekerli içecekleri çok tüketmek obeziteye neden olan beslenme hatalarından bazılarıdır.

Anne ve babanın her ikisi birden kilolu ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80'dir. Şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal sebepler obezite nedenleri arasında yer alabilir. Bu tür hastalıklar teşhis edildi ise mutlaka tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Obezite ile mücadele ederken ilk önce beslenme alışkanlıklarınızı ve hayat tarzını değiştirmeniz gerekir. Giderek yaygınlaşan obezite, kişilerin yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde azaltmaktadır. Ancak aşağıdaki tedbirlerle obeziteden uzak durulabilir:

1-Düzenli fiziksel aktiviteye başlayarak hareketsiz hayattan kurtulun.

2-Uzman kontrolünde diyet yaparak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.

3-Fast food tarzı beslenmeden uzak durun.

4-Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.

5-Hazır gıdalar yerine ev yapımı ürünler tercih edin.

6-Yemeklerinizde hayvansal yağlar yerine zeytinyağı kullanın.

7-Peynir ve yoğurdun az yağlı olanlarını tercih edin.

8-Kırmızı eti yağsız, tavuğu derisiz tüketin.

9-Düzenli olarak balık yiyin ancak yağda kızarmış olanlar balıklardan uzak durun.

10-Su ve şekersiz içecekleri tercih edin. Meyve suları, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun.

Obezite tedavisinde eğer şahıs morbid obezse ve diyetle kilosunu düşüremiyorsa dahiliye yan dalı olan endokrin uzmanının kontrolü altında ilaçla fazla kilolarından kurtulabilir. Bununla birlikte vücut kitle indeksi çok yüksekse yani 35 ve yukarısı ise (morbid obezse) veya obeziteye eşlik eden ciddi hastalıklar varsa kişiye özel cerrahi yöntemlerle ameliyatla obeziteden kurtulabilir. (https://www.cnnturk.com/saglik/obeziteden-korunmak-icin-10-oneri21022020 kaynağından faydalanılmıştır.)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri