Pandemi ile birlikte gelen kısıtlamaların üzerinden tam bir yıl geçti. Reel sektörün büyük bölümü bu kısıtlamalardan olumsuz etkilendi. Özellikle turizm gibi ağır yara alan sektörler oldu.
Mart ayı ile birlikte yeniden normalleşmenin adımlarının atılacağı bir sürece giriyoruz. Bu adımlar atılacak ama pandemi nedeniyle komaya giren bir çok sektörün yeniden ayağa kalkması için desteğe ihtiyaç var. Sorunlar çığ gibi büyüdü.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı'ndan oluşan geniş katılımlı bir heyet reel sektörün sorunlarına çözüm aramak için geçtiğimiz hafta Ankara'da adeta çalmadık kapı bırakmadı. GTO, 30 bin üyesinin sorunlarını çözümün merkezi olan Ankara'ya taşıdı. Bakan, bakan yardımcıları, milletvekilleri, TOBB Başkanı ve bürokratlarla üst üste sayısız toplantı gerçekleştirildi. Tüm sektörlerin röntgeninin çekildiği "GTO Perspektif" raporu masaya yatırıldı.
GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, salgın sürecinde artan sorunlar nedeniyle sorumluluklarının ve yüklerinin daha da arttığını belirttikten sonra Gaziantep'in sesi olma yolunda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
“Göreve geldiğimizde 4 T ile yani Talep-Takip-Taciz-Teşekkür prensibiyle hareket edeceğimizi deklare etmiştik. O günden bugüne de bu şekilde devam ettik ve ediyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi şehrimiz ticari hayatında da çok önemli sorunlar var. Bunları sık sık dile getirdik fakat yalnızca dile getirmekle maalesef olmuyor. Takip etmeniz, harekete geçmeniz gerekiyor. Biz de bunu yaparak 41 meslek komitemiz vasıtasıyla yaklaşık 30 bin üyemizin geri bildirimlerinden derlediğimiz, ticari yaşamda tıkanıklıklara sebep olan tüm sorunları ve sorunlara getirdiğimiz çözüm önerilerimizi içeren ‘27’ sayfalık kapsamlı bir rapor hazırladık. Bu raporla da düştük Ankara yoluna… Her kapıyı çalarak derdimizi ve derdimize derman olacak çözümleri anlattık. Sorunlara çözüm elde edene kadar da bu yöndeki çalışmalarımız devam edecek. Her şey Gaziantep için, her şey üyelerimiz için…”
RAPORDA NELER VAR?
Ankara'da masaya yatırılan raporda hemen tüm sektörlerin genel analizi yapılıyor. Raporda, Gaziantep Ticaret Odası bünyesindeki 41 meslek grubu, gıda tarım ve hayvancılık sektörü, hizmet sektörü, imalat sektörü, perakende ve toptan ticaret sektörü, inşaat sektörü ve tekstil sektörü olmak üzere 6 ana başlık altında inceleniyor. Bu sektörlerin Gaziantep’teki mevcut durumunu da gösteren 'GTO Perspektif' raporu tam anlamıyla reel sektörün bir durum tespiti niteliğinde. İşletmelerin ihracattan, finansmana, hammadde tedarikinden, bürokratik işlemlere, Covid-19 kısıtlamaları ve desteklerine kadar ticari yaşamın birçok alanındaki ihtiyaçlarını, beklentilerini, sorunlarını ve çözüm yollarını dile getiriyor.
Gaziantep Ticaret Odası yöneticileri Ankara'ya sadece sorunlardan oluşan bir raporla gitmedi. Ankara programı öncesi derslerine iyi çalışan GTO yöneticileri, sorunlarla birlikte çözüm önerilerini de başkente taşıdılar. Ankara'daki yetkililerin akıllarına gelmeyen, göremedikleri ya da gündemlerinde olmayan çözüm önerilerini de sunarak onların işlerini kolaylaştırdılar. Böylece sorunun değil çözümün bir parçası oldular.
Reel sektörün yeniden ayağa kalkması ülke ekonomisi için çok önemli. Yeni normalle birlikte her alanda yeniden çarkların dönmesi gerekiyor. Bunun için de alınacak tedbirlerin geciktirilmemesi en büyük temennimiz. Nasıl ki, KOVID-19'a yakalanan hastalara erken müdahale etmek tedaviyi kolaylaştırıyorsa, reel sektörün sorunlarına da erken müdahale çok önemli. Kısacası erken müdahale hayat kurtarır.
Mutlu haftalar dileğiyle...