Seçimlerin ardından bir öncüyü anarken...

Seçimlerin ardından bir öncüyü anarken...

Türkiye olarak pazar günü sandık başına giderek, şehirlerimizi yönetecek olan belediye başkanlarını seçtik. Milletin iradesi ile göreve gelen tüm belediye başkanlarını tebrik eder, seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.

Belediye başkanı, kentin ekonomik ve sosyal alanda geleceğini planlayan, o şehirde yaşayanlar için yeni istihdam alanları açan, insanların yaşam standartlarını yükseltmek için projeler üreten ve uygulayan kişi olmalıdır. Geniş bakış açısıyla, 3-5 yıl sonrasını değil 40-50 yıl sonrasını planlamalıdır. Kentin sorunlarını doğru tespit etmeli, geleceği iyi okumalı ve kente yeni ufuklar kazandırmalıdır. Kısacası, kentin kalkınmasına, gelişmesine ve refah düzeyinin artmasına öncülük etmelidir.

Bu hafta, Türkiye'nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep'in bugününü, yaklaşık 100 yıl önceden planlayan, kente farklı ufuklar kazandıran bir öncüyü vefatının yıldönümünde anıyoruz.

Merhum Cemil Alevli'den bahsediyorum. İstila edilmiş bir vatanın kurtuluşundan, yeniden yapılanması ve kuruluşuna kadar emeği geçen ender insanlardan birisi olan Cemil Alevli, yaşam tarzı, başardığı ilkler, hayat felsefesi, ulusal kalkınma hamlesine katkıları ve Gaziantep'in kent kimliğine kavuşmasındaki çabalarıyla dikkat çektiği gibi Gaziantep sanayisinin de kurucu babası olma özelliğini taşır. Cemil Alevli her yönüyle Gaziantep için olduğu kadarıyla ulusumuz içinde farklı bir ekol, farklı bir yapı taşımaktadır. Gaziantepli oluşu bizler için ayrı bir onur kaynağıdır.

Cemil Alevli, 17 Ekim 1901 yılında Gaziantep'te doğdu. Gaziantep Savunmasında da önemli görevler üstlenen Cemil Alevli, eğitim hayatını lise düzeyinde eğitim veren ve daha sonra adı Ticaret İdadisi olarak değiştirilen Aynül Marif'te sürdürürken, Gaziantep'in kalkınmasında görev almak üzere Avrupa'da yükseköğrenim yaptırılmak için Gaziantep'ten 5 genç seçilir ve Özel İdare tarafından Almanya'ya gönderilir. İşte bu beş gençten birisi de Cemil Alevlidir.

Cemil Alevli 1922 yılında tekstil öğrenimi görmek üzere Almanya'ya gider. Cemil Alevli Almanya'daki yükseköğrenim hayatını başarıyla tamamlayarak edindiği bilgi ve deneyimleri uygulamak üzere Gaziantep'e döner.

Merhum Cemil Alevli'nin, çocukluk yıllarından itibaren en büyük ideali Gaziantep'te bir mensucat fabrikası kurmaktı. Bir süre ticaretle uğraştıktan sonra tüm güçlüklere rağmen 1932 yılında Gaziantep'te Velic iplik fabrikasını kurarak bir ilke imza attı. Bu fabrika kentimizde kurulan ilk fabrika olduğu gibi bugünkü tekstil sanayinin önderliğini yaptı. Bugün Gaziantep'in Türkiye'nin en büyük tekstil merkezlerinden biri olmasında Cemil Alevli ve Veliç İplik Fabrikası'nın büyük rolü bulunmaktadır.

Cemil Alevli, toplumsal kalkınma ve dayanışmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak maksadıyla kurulan bazı derneklerde görev aldığı gibi, uzun yıllar da Belediye şehir meclis üyeliği de yaptı. 1927 yılından beri üyesi olduğu Gaziantep Ticaret Odası başkanlığını ve meclis başkanlığını da başarıyla yürütmüş olan Cemil Alevli, Gaziantepli sanayici ve iş adamlarının dünya piyasalarına açılmalarında önderlik görevi üstlenmiştir. Onun yaşamı, çalışmaları, başarıları ve ilklere attığı imzalar bütün müteşebbislere örnek olmuştur.

1941 ila 1946 yıllarında CHP il başkanı olarak görev alan Cemil Alevli, ulaşımın kentlerin gelişimindeki önemini dikkate alarak Gaziantep'in hava, kara ve demiryolu aracılığıyla dünya ile bağlantısının kurulmasına da öncülük etti. Özellikle 1943 yılında Gaziantep Havaalanının yapılması için kampanya düzenleyen ve hiç de küçümsenmeyecek bir bağış toplanmasını sağlamıştır. Toplanan paralarla alınan arazi Özel İdare'ye devredilmiş ve Özel İdare'nin de desteği ile Gaziantep Havaalanı 1944 yılında hizmete sokulmuştur. Havayolunun yanında karayolu ve demiryolu bağlantıları ile ilgili çalışmalar da yapan Cemil Alevli, demiryolu hattının Karkamış güzergahına geçmesini de sağlamıştır.

1946-1950 yılları arasında Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Cemil Alevli, devlet yatırımlarının Gaziantep'e gelmesinde önemli rol oynamıştır. Milli kalkınmanın eğitimle mümkün olduğunu bilen Cemil Alevli, 1952 yılında Yazıcık semtinde Mehlika Alevli İlkokulu'nu, 1963 yılında da Karşıyaka semtinde 20 bin metrekare alan üzerine Adsız İlkokulunu yaptırmıştır. Mütevazı bir kişiliğe sahip olan Cemil Alevli, yaptırdığı okullara adının verilmesine izin vermemiş, bu tür hizmetleri millete vefa borcu olarak görmüştür. Vefatından sonra Adsız İlkokulu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Cemil Alevli İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Yabancı dil ve çağdaş eğitiminin önemine inanan Cemil Alevli 1963 yılında Özel Gaziantep Koleji'ni kurmuş, tüm hayatını bu projenin gerçekleşmesine vakfetmiştir. Bugün 56 yıllık geçmişe sahip olan Gaziantep Kolej Vakfı Okullarında yetişen binlerce öğrenci ülke kalkınmasında önemli görevler ve misyonlar üstlenmiştir.

O bir öncüydü. Gaziantep'in her alanda kalkınmasına öncülük etti. Yeni seçilen belediye başkanlarımızın da, kentimizin 3-5 yıl sonrasını değil, 50 yıl hatta 100 yıl sonrasını düşünerek, planlar yapmaları dileğiyle, merhum Cemil Alevli'yi vefatının yıldönümünde rahmet ve minnetle anarım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri