Güneydoğu Anadolu Bölgesi, kültür turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip. Ancak Suriye'deki iç savaşla birlikte bölgemize yabancı turistler gelmez oldu. Bunun tek nedeni de güvenlik endişesi.
Çünkü ülkeler, vatandaşlarının can güvenliğini dikkate alarak, risk taşıyan bölgelere seyahat edilmemesi uyarısı yapıyor. Bu uyarı da genelde dikkate alınıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de gerek Avrupa, gerekse de Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğu ülkesi tarafından kırmızı çizgiyle ayrılarak, "riskli bölgeler" arasında yer alıyordu.
Ancak, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir gelişme oldu. Hollanda, sınır hattı hariç, Güneydoğu Anadolu Bölgesini, seyahat edilmemesi gereken riskli bölgeler arasından çıkardı. Yani kendi vatandaşlarına, "Türkiye'nin Güneydoğusuna gidebilirsiniz, güvenlik riski ortadan kalktı" dedi.
Bölge turizmimiz açısından çok önemli olan bu güzel haberi Hollanda'nın Gaziantep Fahri Konsolosu Bora Tezel duyurdu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığınca yapılan son düzenleme ile bölgemizdeki negatif seyahat uyarısının kaldırılması bölgedeki turizm sektörü temsilcileri arasında büyük memnuniyet uyandırdı.
TÜRSAB GAP Bölge Başkanı Soner Bacaksız, Hollanda'nın aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, bunun bir milat olmasını istedi. Bacaksız'a göre, güvenlik endişesi bölge turizminin en büyük handikaplarından birisi. Öyle ki, güvenliğin olmadığı yerde hiçbir şey olmuyor.
"Şimdi sıra başka ülkelerde" diyen Bacaksız, bu konuda daha etkili diplomasi yürütülmesine dikkat çekti:
"Hollanda bir başlangıç. Hem de güzel bir başlangıç oldu. Ancak, sadece Hollanda yetmez. Diğer ülkelerin de bölgemizi riskli alan olarak görmemesi gerekir. Bunun için de o ülkelerdeki büyükelçilerimiz, diplomatlarımız daha etkin diplomasi yürütmeli. Eğer etkin ve yoğun bir diplomasi ile Hollanda'nın ardından diğer ülkeler de bu konudaki yanlışlarını düzeltirlerse, bölge turizmi hızlı bir uçuşa geçer."
Bölgemizin, güvenlik riski nedeniyle seyahat edilmemesi gereken yerler arasında gösterilmesi, sadece turizmi değil, spor alanında da büyük sorunlara yol açıyor. Bu durum Gaziantep'te uluslararası organizasyonların düzenlenmesine engel teşkil ediyor. Gaziantep, güvenlik riski endişesi nedeniyle özellikle hokey sporu alanında çok sayıdaki uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yapma fırsatını kaçırdı.
Gaziantep, Avrupa şampiyonu takımları ile adeta Türkiye'de hokey sporunun merkezidir. Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan da Gazianteplidir. Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, Avrupa şampiyonasını Gaziantep'te düzenlemek istediklerini, ancak güvenlik endişesini aşamadıklarını belirterek, yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı:
"Türkiye olarak hokeyde başarılı bir ülkeyiz. Gaziantep'te de bir Avrupa şampiyonasının düzenlenmesi en önemli hedeflerimizden birisi. Ancak, Güneydoğu denildiği zaman hala Avrupa'da gidilmesi tehlikeli yerler arasında yer alıyor. Böyle olunca da, hiçbir Avrupa takımı Gaziantep'e gelmek istemiyor. Bu algının kırılması, bu yanlışın düzeltilmesi gerek. Türkiye olarak sorunun çözümü için daha çok lobi yapmalıyız."
Çok değil, daha bir kaç yıl önce çok ciddi diplomatik krizler yaşadığımız Hollanda, bu konuda büyük bir adım attı. Şimdi sıra diğer ülkelerde.Â