Şüphesiz ki, futbol sadece futbol değildir. Futbol Dünya genelindeki en popüler spor dalıdır. İnsanların oynamaktan ve izlemekten keyif aldığı futbol, nüfusun büyük bir kısmının ilgi alanıdır.
Futbol bir spor dalı olduğu kadar, aynı zamanda bir endüstri dalıdır. Hem de tüm dünyada büyük bir pazarı olan, çok güçlü bir endüstri... Futbolun arka planında müthiş bir ekonomi vardır. Futbolda başarılı kulüplerin, kent ekonomisine müthiş bir katkısı oluyor.
Özellikle Süper Lig takımlarının, ciddi rakamlarla karşılık bulan, TV gelirleri, reklam gelirleri, sponsor gelirleri, başarıdan elde edilen gelirler, store gelirleri, kombine gelirleri ve maç başı biletlerden elde edilen gelirleri var. Takımların gelirlerinin yanında bir de maçın oynandığı şehre kazandırdıkları var. Maç günü Türkiye'nin çeşitli illerinden binlerce kişi şehrinize geliyor. Havayolu şirketlerinden, kentteki taksilere, otel ve restoranlara, müzelerden hediyelik eşya satanlara kadar hemen her sektörde müthiş bir canlılık yaşanıyor. Maç için gelenlerin büyük kısmı da, eğlenmeye, güzel vakit geçirmeye geliyor ve giderken de o kente özgü ürünleri satın alıyor. Sonuçta cirolar artıyor, moraller yükseliyor.
Futbolun yeni yatırımların artmasın bile azımsanmayacak derecede etkisi var. Süper Lig'de takımı bulunan illere maç için gelen işadamları ve sanayiciler, bu illerdeki yatırım imkanlarını da görme fırsatı yakalıyor. Şehirde artan turizm canlılığına paralel olarak, otel, lokanta ve hediyelik eşya gibi ürün satan işletmelerin sayısı da aynı şekilde çoğalıyor.
Ekonomi futbolu, futbol da ekonomiyi canlandırıyor. Sonuç itibariyle Süper Lig, o kentin ekonomik performansını da süper bir şekilde etkiliyor.
Â
Gaziantep, uzun bir aradan sonra Gazişehir'in şampiyon olmasıyla yeniden Süper Lig'e yükselme başarısını gösterdi. Ramazan Bayramı öncesi yaşanan şampiyonluk 2,5 milyonluk şehirde herkesin yüzünü güldürdü, moralleri ve motivasyonu artırdı. Şampiyonluk coşkusu ve sevinci ile Ramazan Bayramı birleşince, Gaziantep belki de tarihindeki en güzel bayramlardan birini yaşıyor.
Gazianteplilerin yüzünü güldüren, insanların kendine güvenini artıran, kentin moralini yükselten, bizlere bayramların en güzelini yaşatan Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Adil Konukoğlu'na, yönetim kuruluna, teknik heyete, futbolcusuna ve emeği geçen herkese bir kez değil binlerce kez teşekkür ediyorum. Gaziantep size minnettardır.
Gaziantepliler olarak şehir dışına çıktığımızda, insanlar bizim Gaziantep'ten geldiğimizi öğrenince, mutlaka şu tür cümleler kullanırlar:
"Sizin SANKO'nuz var. Sizde Konukoğlu ailesi var. Sırtınız yere gelmez."
Bu cümleler, biraz kıskançlık biraz da imrenme duyguları ile doludur.
Gerçekten de Gazişehir'in şampiyonluğu ile birlikte Konukoğlu Ailesinin Gaziantep sevdasını ve bu kent için ne tür fedakarlıklar yapabileceğini bir kez daha gördük. Bir Gaziantepli olarak, bu kent için, Süper Lig'e çıkmak için maddi-manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını bir kez daha ispat ettiler.
Ne güzel bir tesadüftür ki, Gaziantep tarihinde üç kez Süper Lig'le tanıştı. Her üçünde de takımın başında bir Konukoğlu vardı. Gaziantep ilk kez 1979 yılında, rahmet ve minnetle andığım merhum Saip Konukoğlu ile, 1989'da Abdülkadir Konukoğlu ile 2019 yılında da Adil Konukoğlu ile Süper Lig'e çıkmayı başardı.
İyi ki, Gaziantep ve Türkiye sevdalısı Konukoğlu ailesi var. Son olarak yazımı Abdülkadir Konukoğlu'nun, hepimiz için geçerli olan şu cümlesi ile bitirmek istiyorum:
"Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep."