Gaziantep’in Medar-ı İftiharı Adil Hoca

Gaziantep’in Medar-ı İftiharı Adil Hoca

Adil Özberk Hoca ( 1934-1999) 65 yıllık dolu dolu geçen bir ömür yaşamıştır. Gaziantep’te hem yaşayışı, hem yetiştirdiği talebeleri ile hafızalarda unutulmaz hizmetleri olan örnek bir şahsiyettir. Öğretmenliği, Hoşgör külliyesi gibi vesile olduğu müesseseler, yetiştirdiği talebeleri ve yediden yetmişe Gaziantep’te herkese Kur’an öğretmek için seferberlik yapması ile gönüllerde taht kurmuştur.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Kübbiye” isimli Gaziantep Tarih, Kültür ve Sanat dergisi ile Adil Hoca’ya özel bir sayı hazırlayarak hayırlı bir işe imza atmıştır. “Kübbiye” isimli iki aylık 64 sayfalık derginin Ocak 2021 sayısı tamamiyle Adil Hoca’ya ayırmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin bu hayırlı faaliyeti vefatından yirmi iki sene sonra dahi Adil Hocamızın ne kadar sevilip-sayıldığının ve unutulmadığının bir nişanesidir. Dergi Adil Hocamızın gençlik fotoğrafının olduğu kapakla ve “ İLMİN İZZETİNİ MUHAFAZA EDEN ALİM ADİL HOCA” başlığı ile çıkmıştır.

Adil Hoca, vaizlik ve öğretmenliğinin yanı sıra birçok camide genç-yaşlı, birçok kişiye Kur’an-ı Kerim öğretmiş, hadis ve fıkıh dersleri vermiştir. Ulu Cami gibi birçok ibadethanenin yapımında önderlik etmiş, Hoşgör Fatih Kur’an Kursunun kurulmasına vesile olmuştur. Nuri Mehmet Paşa Camisinin müzeden tekrar camiye dönüştürülmesinde çok önemli rol oynamış ve Kurtuluş Camisinin ibadete açılmasında büyük gayretler sarf etmiştir.

Adil Hoca, kuvvetli hafızlığı, hazır cevaplığı, nüktedan kişiliği, hakkı haykırmadaki cesareti, fetvalarındaki tutarlılığı, tevazusu, cömertliği ve ileri görüşlülüğü ön plana çıkmaktadır.

Hocamızın namaza başlamadan önce cemaate dönerek içten ve samimi bir şekilde söylediği “Safları düzeltin kalpleri Allah’a yöneltin” cümlesi hocamızın insanların hatırlayacağı cümlelerindendir.

Rahmetli hocamızı okulda bütün hocalar sever ve sayardı. İdareci olmamasına rağmen okulda kendisine oda tahsis edildi. Orada çayı kaynar, gelenlere çay ikram edilir öğlen vaktinde yemek isteyenlere bizzat elleriyle yaptığı ikramları olurdu. Talebelerden parası olmayana para ve harçlık verir, yemek parası olmayana yemek parası ve yemek fişi verirdi. Zen­ginlerimizde hocamızın bu yapısını bildiklerinden dolayı talebelerine harcaması açısından kendisine bu konuda ciddi destek olurlardı.

Ses, Nefes, Heves

Adil Hoca’mız, fıkıh ve ahkam hakkında ilim sahibi idi. Özellikle Kur’an okumada da bambaşka… Bir gün Kur’an okudu ve bizleri mest ettiği kadar orada okuyan küçüklü büyüklü öğrenciler etrafını sardı. Hocama “Hocam biz de senin gibi nasıl güzel Kur’an okuruz? dediklerinde, “Güzel Kur’an okuma üç şekilde olur; ses, nefes, heves” ile diye hafıza da kalacak üç madde söyledi.

Taziye yeri için tavsiye

Cenaze taziyelerinde ikram edilen baklava gibi yiyeceklere karşı çıkmış, tazi­ye yerinde sadece bir bardak çay içilmesini dostlarına, talebelerine tavsiye etmiştir. Yıllarca Hoşgör yönetiminde olan dostlar bu güzel geleneği yaşatmışlardır.

Adil Hocamızın hizmet ettiği bazı camiler: Nuri Mehmet Paşa Camisi, Mehmet Akif Camisi, Alaybey Camisi, Hüseyin Paşa Camisi, Karşıyaka Merkez Camisi, Şeyh Fethullah Camisi, Boztepe Camisi, Boyacı Camisi, Kayaönü Zeynel Abidin Camisi, Kurtuluş Camisi, İmam Kayalı Camisi, İhsan Bey Camisi.

Adil Hoca için her yer mektep, her yer Kur’an kursu, herkes talebe idi. Zira ilk emri “oku” olan Kur’an-ı Kerimi çok iyi anlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri