“Meslek Lisesi Memleket Meselesi”

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi”

İşsizlik ülkemizin en ciddi sorunları arasındaki yerini koruyor. Ancak, bir taraftan istihdam seferberliği kapsamında verilen istihdam teşviklerine rağmen aşağılara düşmeyen işsizlik oranları, diğer taraftan da nitelikli iş gücü karşılayamayan iş dünyasının varlığı ilginç bir çelişki oluşturuyor.Â

Genç nüfus büyük ölçüde işsiz ama iş dünyası nitelikli personel bulamıyor. Bunun tek çözümü ise mesleki eğitim.

Gaziantep, sanayi merkezi, üretim merkezi. Onlarca sektörde ülke çapında hatta dünya çapında söz sahibi. Sanayicilerin ortak sorunu ise nitelikli iş gücü. Nitelikli işgücünün yetiştirileceği yerler ise meslek liseleri ve meslek yüksekokulları.

Ne yazık ki, meslek liselerimizin müfredatı iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Müfredatın değişmesi de kolay olmuyor. Çok çarpıcı bir örnek vereyim. Gaziantep makine halısında dünyanın en büyük üretim merkezi. Ama ne acıdır ki, Gaziantep'te meslek liselerinin bünyesinde makine halıcılığı bölümü bulunmuyor. El halıcılığı bölümü var ama makine halıcılığı bölümü yok.

Gaziantepli halıcılar bir süredir meslek liselerine makine halıcılığı bölümü açılması için kurumlar arasında mekik dokuyor. Müfredatı değiştirmeye çalışıyor. Ancak, müfredatı değiştirmek de kolay değil.

Halı gibi Gaziantep'in ülke hatta dünya genelinde söz sahibi olduğu başka sektörler var ama bu sektörlerin de nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak meslek liselerinde bölüm yok. Bu nedenle meslek liselerinin müfredatlarının günümüzün değil geleceğin ihtiyaçları dikkate alınarak yeniden belirlenmesi, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün temin edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Dünya ile rekabet eden sanayicilerimizin, rekabet gücünün artırılması için bunu yapmak zorundayız.

MESLEKİ EĞİTİMDE İKİ ÖRNEK OKUL

Mesleki eğitimle ilgili güzel örnekler de var. Gaziantep'te Topçuoğlu ailesinin yaptırdığı iki okul, bu alanda Türkiye'ye örnek oldu.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu, Türkiye'de ilkleri gerçekleştiren bir eğitim kurumu. Gerek konumu, gerekse de eğitim anlayışı ile Türkiye'de bir çok ilki gerçekleştiren Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu'nda, Gaziantep ve Türkiye sanayisinin ihtiyaçlarına uygun nitelikli eleman yetiştiriliyor. İş dünyasının taleplerine göre okula bölüm açılıyor. Okulun sanayi ile iç içe olması da büyük bir avantaj. Öğrencilerin bir ayağı okulda, diğer ayağı fabrikalarda. Staj döneminde başarılı olan öğrenciler daha mezun olmadan işlerini buluyor. Yine Topçuoğlu Ailesinin yaptırdığı Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de, otomotiv sektörüne yönelik nitelikli eleman yetiştiren bir okul. İlk mezunlarını gelecek yıl verecek olan okul, sadece Gaziantep'in değil Türkiye otomotiv sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding arasında 2006 yılında, "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı. "Meslek Lisesi, Memleket Meselesi" sloganıyla özdeşleşen proje, mesleki eğitimin öneminin anlaşılması açısından çok faydalı olmuştu.

Günümüzde ne yazık ki, meslek liseleri eski önemini yitirdi. Puanı fen veya Anadolu liselerine yetmeyen, yani puan sıralamasında en sonlarda yer alan öğrenciler meslek liselerini tercih ediyor. Bunun da önüne geçmek gerekiyor. Başarılı öğrencilerin meslek liselerini tercih etmesinin yolunu açmak, bu konuda teşvik edici çalışmalar yapmak zorundayız.

Â

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri