Gaziantep, GastroAntep'in ardından bu kez Oğuzeli Belediyesi tarafından düzenlenen 11.Kültür Sanat, Nar ve Yöresel Kurutmalık Festivali'ne ev sahipliği yaptı.
ÂFestivalle canlanan Oğuzeli, renkli görüntülere de sahne oldu. Festival kapsamında en iyi nar ve kurutmalık ürünlerini seçmek için yarışmalar düzenlendi. Sanatçılar da konserleriyle Oğuzelililere unutulmaz anlar yaşattı. Festival bünyesinde gerçekleştirilen Aşırtmalı Aba Güreşi Türkiye şampiyonasına Vali Davut Gül de katıldı. Geleneksel ağalık kıyafeti giydirilen Gaziantep Valisi Davut Gül, geleneksel spor dallarının yaşatılmasının önemine dikkat çekti.
Festivale katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Oğuzeli'nin gastronomiye katkısına dikkat çekti: "Oğuzeli kültür, sanat ve medeniyet merkezidir. Kısa süre önce, UluslararasıÂGaziantepÂGastronomi Festivalini düzenledik. Festivalde nar olmasa, kurutmalık olmasa eksik kalırdı. Soframızın lezzeti eksik kalır. Bu bir istihdam projesi, bu bir ihracat projesidir. Bugün bu nar suyunu kullanan yabancı şefler gittiklerinde nar suyu istiyor."
Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olan Oğuzeli'nin iki ana ürünü bulunuyor: Nar ve kurutmalık. Festivalde de bu iki ürün öne çıktı. Kurutmalık ilçe için çok önemli. Çünkü ilçede yaşayan hemen herkes patlıcan, biber, kabak ve acurdan yapılan kurutmalık dolmalardan para kazanıyor. Kimi ekiyor, kimi oyuyor, kimi satıyor. Kurutmalık yapımında kullanılan sebzelerin ekimi, toplanması ve kurutmalık haline getirilmesi yaz aylarında istihdamın artmasına da büyük katkı sağlıyor.
İLÇE EKONOMİSİNİN CAN DAMARI: NAR VE KURUTMALIK
Oğuzeli denilince akla ilk gelen nardır. Nar rekoltesi ile ilgili net bilgi bulunmuyor. Ancak tahminlere göre yılda 3-5 bin ton nar üretimi gerçekleştirilmektedir. Oğuzeli narının coğrafi işaret tescili de yapılmıştır. Nar ayrıca sağlık açısından da önemli bir gıdadır. Ancak, nar ekili alanların sürekli azalması, yeni nar bahçelerinin tesis edilmemesi, yöre çiftçisinin diğer meyvelere yönelmesi nedeniyle de nar rekoltesi sürekli düşmektedir. Bu nedenle Oğuzeli'nde nar üretiminin canlandırılması, ilçe ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Narla ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Narın tanıtımı sağlanıyor, nar atölyesi kuruluyor. Ancak, nar üretimi artırılmazsa, rekolte sürekli düşerse hedeflenen ekonomik girdilere ulaşmak zor olacaktır.
Türkiye'nin en eski ilçelerinden biri olan Oğuzeli, 14 Şubat 1946 tarihinde ilçe statüsünü kazandı. 23 Temmuz 2004'te de Gaziantep'in 3. merkez ilçesi olan Oğuzeli'nde yaklaşık olarak 33 bin kişi yaşıyor. İlçede istihdam alanlarının yetersiz olması gençlerin iş bulmak için başka yerlere göç etmelerine yol açıyor.
Ancak, son yıllarda ilçede yeni sektörlerin gelişimini sağlamak amacıyla önemli adımlar atılıyor. Mobilya Kent Projesi bu anlamda çok önem taşıyor. Oğuzeli ve Yakacık arasındaki 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alana Mobilya Kenti kurulacak. GaziantepÂİhracatçı Mobilyacılar
ÂBirliği DerneğiÂ(GİMOB) Başkanı Pınar Tümüklü'nün "Mobilya Kent" projesi hayata geçtiğinde Oğuzeli, tıptı Bursa İnegöl gibi, Kayseri gibi Türkiye'nin en önemli mobilya üretim merkezlerinden birisi olacak.
Oğuzeli'nde ekonomik kalkınmayı sağlayacak projeler bunlarla sınırlı değil. İlçenin batı tarafında bulunan Büyükşahinbey bölgesine Ayakkabı İhtisas Sanayisinin kurulması ile ilgili planlama çalışmaları devam ediyor. Ayakkabı ve terlik üreticilerinin ilçede faaliyet göstermesi ile ilçe ekonomisine önemli katkı sağlanacak.
Oğuzeli'nin tarım ve sanayinin yanında turizmle ilgili de hedefleri var. İlçenin tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımının yapılması ile ilgili projelerin tamamlanması ile Oğuzeli turizm pastasından da hak ettiği payı almak istiyor.
Bu arada Sacır deresin ıslahı ve arıtılması ilçenin en büyük sorunu. Bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Çalışmaların tamamlanması ile Sacır'ın yeniden eski günlerine dönmesini Oğuzeli halkı adeta dört gözle bekliyor.