Konkordato terimini bir çok kişi bilmez ve kimi zaman iflas ile karıştırılır. Ancak, konkordato iflas demek değildir. Konkordato, mali zorluklar yaşayan bir şirketin, ödeme güçlüğüne düştüğünde mahkemeden aldığı, borçlarını yeniden yapılandırmasına imkan tanıyan bir tedbir kararıdır. Bu tedbir kararıyla herhangi bir iflasa karşı şirket tekrar ayağa kalkar.
Gaziantep, büyük bir sanayi şehridir. Birçok sektörde etkin ve söz sahibidir. Türkiye’nin en büyük organize sanayisine sahiptir. Önde olduğu sektörlerden başta halı, gıda, ayakkabıcılık, kimya sanayii, tekstil ve pamuk ipliğinde nan wovda çok güçlü şirketlere sahiptir.
Tahminimce Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde 2000’e yakın fabrika bulunmaktadır. Buralarda yaklaşık 400 bin işçi istihdam edilmektedir. Hala da bir çok yatırım devam ediyor.
Anladığım kadarıyla Gaziantep’te 30-35 şirket konkordato kararı almıştı. 2000 sayısının yanında da bu sayı çok büyük değildir. Konkordato kararı alan şirketler, tekrar borçlarını ödemeye başlamıştır. Faaliyetlerini de aralıksız olarak sürdürmeye devam edeceklerdir.
2024 yılı itibariyle yaşanan konkordato kararlarının 2025 yılında daha az olacağını tahmin ediyorum. 2025’in ilk yarısında faizlerin daha da düşmesi ve bankaların kredi musluklarını açması ve enflasyonun da biraz gerilemesiyle yatırımlara hız vererek üretimde etkili bir yapı oluşturacağına inanıyorum. 2025’in Gaziantep için sanayide, üretimde, istihdamda eğer yanlış uygulamalar yapılmaz ise yani sanayinin tekerine çomak sokulmaz ise iyi şeyler olacağına inanıyorum. 2025’in Gaziantep’in sanayisi açısından umutlu yılı olacağını tahmin ediyorum.
SURİYE’NİN İNŞAASINDA GAZİANTEP ETKİLİ OLACAK MI…
Suriye’ye en yakın şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Suriye Gaziantep’in sınır illerinden biridir. Yaklaşık Suriye’de yeni yönetim bir aydan beri çeşitli adımlar atarak durumları düzeltmeye çalışıyor. Bildiğim kadarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye’deki Emevi Camii’nin halılarını döşeme sözünü vermiş.
Gaziantep’teki halıcılarda, en kısa zamanda bunu yaparak, Emevi Camiiyi halılılarıyla süsleyeceğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra Gaziantepli inşaat şirketlerinin şu an Halep ve Şam’da inşaat sektörüyle ilgili birçok çalışmalar yaptıklarını tahmin ediyorum.
Çalışmalar şunu gösteriyor ki, Şam ve Halep’in yeniden inşasında Gazianteplilerin söz sahibi olacaklarını söyleyebilirim. Bunun öncülüğünü Gaziantep büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye’ye bir ekip göndererek hemen çalışmaları yapmaya başladığını önümüzdeki aylarda Gaziantep’ten büyük bir heyetin Suriye’ye giderek yapacakları işlerle ilgili Suriye’nin yeni hükümetiyle görüşme yapacaklarını tahmin ediyorum.
İnşallah Gaziantep, Suriye’nin 13 yıldan bu yana çektiği eziyetinden sonra yeni dönemde bu geçmişin ödül olarak döneceğini ve bunun için öncülük yapacağını ve böylece kentimiz ekonomisinin bu yeniden inşa işlerinde hak ettiği payı almasını umuyorum
Bekleyelim görelim Suriye’min imarından Gaziantep’e ne kadar pay düşecek ve bu işten kentimiz ne kadar karlı olacak.
Güzel bir yıl diliyorum.