Marketler hayatımıza ciddi şekilde 1990 yılından sonra girdi. Market sürecine baktığımızda bir anda Gaziantep’teki bakkalların yerini büyük ve zincir marketler, daha sonra da Gross Marketler yerini aldı. Ben marketlere baktığım zaman ürünlerin fiyatlarını incelediğimizde çok farklı uygulamalar görüyorum. Evet üç harfli marketler olmasa büyük ve gross marketler halkın alım gücüne büyük darbe vurmaktadırlar. Eskiden yerel marketler daha çok tercih ediliyordu. Şimdi ise son üç yıldan bu yana pandemi döneminden sonra üç harfli marketler etkin bir fiyat politikasıyla her şeyi ele geçirdiler.
Ancak bunlarda tahtını sürpriz bir şekilde gross marketlere bıraktı. Ama ne var ki gross marketlerde de “Toptan Fiyatına Perakende” yalanıyla kandırmaya çalışıyorlar. Gaziantep’te İstanbul kökenli M1’e taşınan büyük gross market, çok büyük kampanyalar yapıyor olsada vatandaşlara buradan büyük uyarı yaparak genellikle tarihi geçmiş ürünlerin damgalarını değiştirerek satış yaptıkları iddiaları Gazianteplilerin gündeminde. O nedenle gross marketlerden alışveriş yapanlara diyorum ki mutlaka ürün tarihlerini kontrol etsinler ve birde kasaya geldiklerinde fiyatlar reyondaki fiyatlarla uyum sağlayıp sağlamadığına dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Bu nedenle M1’deki ilgili Gross Marketin tarihi geçmiş ürünleri ve fiyat kontrollerini Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğünün takip etmesi gerektiğini, vatandaşları ve tüketicileri de uyarmasını bekliyoruz.
BÜYÜKŞEHİR İLE EKMEKÇİLERİN FİYAT TARTIŞMASI
Ekmek benim için “Emek” gibi en yüce değerdir. Büyük bir nimettir. Bu nedenle bir adet pide ve francalanın 10 TL olması gerçekten çok pahalı olarak değerlendiriyorum. Fırıncılar kendi açısından haklı olurken, tüketicilerde bu ekonomik koşulda ekmeğin pahalı olduğunu ve bütçelerine ağır geldiğini söylüyor ve dertleniyorlar. Yıllardan beri hep söylüyorum sayın Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin’e, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da “Halk Ekmek Fabrikalarının” olduğunu ve bunun aynısında Gaziantep’te de olması gerektiğini gündeme getirmiştim. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Şahin, Türkiye’de ender bulunan, kaliteli ve modern ekmek fabrikası kurmuştur. Ekmek fabrikasının hizmete girmesiyle birlikte Gazianteplilere ekmek ve francalada rekabet ortamı yaratılmıştır. Kalite de öne çıkmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ekmek fabrikasında bir francala 7,5 TL’ye satılırken Gaziantep’te fırıncıların ürettiği bir francala 10 TL’ye satılmaktadır. Aradaki 2,5 TL’lik fiyat farkı fakirin en önemli katığı olan ekmekte gerçekten büyük bir fiyat desteğidir. O nedenle hem Büyükşehir hem de özel ekmek üreticileri arasında güçlü rekabet, tüketiciye yararken, bazı ekmek fırınları da 5 ile 6 TL’ye francala satışını yaparak büyük rekabet oluşturdular. Bu durumda ekmekteki rekabet vatandaşa yaramıştır. Ondan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ediyorum.