Yapay Zeka Hangi Alanlarda ve Nerelerde Kullanılır?

Yapay Zeka Hangi Alanlarda ve Nerelerde Kullanılır?

Yapay zeka teknolojisi, sağlık ve finanstan eğlence ve ulaşıma kadar çok çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

En yaygın yapay zeka kullanım alanlarından bazıları şunlardır:

Sağlık Hizmetleri:

Sağlıkta yapay zeka, hastalıkların teşhis ve tedavisine yardımcı olmak, hasta sağlığını izlemek ve yeni ilaçlar ve tedaviler geliştirmek için kullanılır. Yapay zeka destekli araçlar, kalıpları belirlemek ve bir hastanın sağlığı hakkında tahminlerde bulunmak için büyük miktarda tıbbi veriyi analiz edebilir.

Finans:

Finans alanında yapay zeka çalışmaları, piyasa verilerini analiz etmek, dolandırıcılığı tespit etmek ve kişiselleştirilmiş yatırım önerileri sunmak için kullanılır. Yapay zeka destekli algoritmalar finansal verileri analiz edebilir ve gelecekteki piyasa eğilimleri hakkında tahminlerde bulunabilir.

Eğlence sektörü:

Yapay zeka teknolojileri, eğlence sektöründe kullanıcı tercihlerine göre müzik, film ve TV şovları için önerileri kişiselleştirmek için kullanılır. Netflix ve Spotify gibi akış hizmetleri, kullanıcılarına içerik önermek için yapay zeka destekli algoritmalar kullanır.

Ulaşım:

Ulaşımda yapay zeka algoritmaları, trafik akışını iyileştirmek, navigasyon sistemlerini geliştirmek ve sürücüsüz otomobiller geliştirmek için ulaşımda da kullanılmaktadır. Kendi kendine giden arabalar, insan girdisi olmadan yollarda gezinmek ve engellerden kaçınmak için sensörler ve AI teknolojisini kullanır.

Yapay Zekâyı Kullanmaya İten Nedenler Nelerdir?

Sektörler genelinde yapay zeka geliştirmenin ardında yatan üç faktör.

1-Uygun fiyatlı, yüksek performanslı bilgi işlem özelliği kolayca erişilebilir. Bulut ortamında yüksek miktarda emtia bilgi işlem gücü, uygun fiyatlı ve yüksek performanslı bilgi işlem gücüne kolayca erişilebilmesini sağlar. Bu geliştirmeden önce, Yapay Zekâ için yalnızca bulut tabanlı olmayan ve fahiş fiyatlı bilişim ortamlarına erişilebilmekteydi.

2-Eğitim için yüksek miktarda veriye erişilebilir. Yapay Zekânın doğru tahminlerde bulunabilmesi için çok miktarda veri ile eğitilmesi gerekir. Veri etiketleme kolaylığı ve yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin uygun fiyatlı depolanması ve işlenmesi, daha fazla algoritma oluşturma ve eğitme olanağı sağlıyor.

3-Uygulanan Yapay Zekâ, rekabet avantajı sağlar. Her geçen gün artan sayıda şirket, iş hedeflerine yapay zekâ içgörülerini uygulamanın getirdiği rekabet avantajını kabul ediyor ve bunu, işletme genelinde bir öncelik haline getiriyor. Örneğin, Yapay Zekâ ile sağlanan hedeflenmiş öneriler işletmelerin daha kısa süre içinde daha iyi kararlar almasına yardımcı olabilir. Yapay Zekanın sunduğu pek çok özellik ve kapasite maliyetlerin düşürülmesini, risklerin azaltılmasını, pazara giriş süresinin hızlandırılmasını ve çok daha fazlasını sağlayabilir.

(https://www.oracle.com/tr/artificial-intelligence/what-is-ai/)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri