Bir fikri veya durumu anlatmak, karşımızdaki kişinin de anlayabilmesini ve kabul etmesini sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Hele de konu karmaşık ve soyutsa veya dinleyen kişi önceden oluşmuş fikirlere sahipse, ikna edici olmak daha da zorlaşır.
Ancak pes etmek gerekmez. İşte, anlatılanı anlamayan birini ikna etmenin yolları uygulamak elimizdedir.
Karşınızdaki kişinin fikrinizi ilk seferde kavramasına kızmayın veya sinirlenmeyin. Onun bakış açısını anlamaya çalışın ve sorularını sabırla ve kızmadan cevaplayın. Karmaşık terimlerden ve jargondan kaçının. Fikrinizi basit ve net bir şekilde ifade edin. Gerekirse örnekler verin ve benzetmeler kullanın.
Grafikler, çizelgeler veya videolar gibi görsel materyaller, karmaşık kavramları daha anlaşılır hale getirirsek daha iyi olur kanaatındayım.
İnsanlar hikayelere doğal olarak ilgi duyar. Fikrinizi desteklemek için gerçek hikayeler veya örnekler kullanmalıyız.
Karşınızdaki kişiyle hemfikir olduğunuz noktaları belirleyin ve bu noktaları bir temel olarak kullanarak
Kendi bakış açınızın tek doğru bakış açısı olmadığını kabul etmeliyiz. Karşınızdakinin fikirlerini dinlemeye ve anlamaya çalışalım.
İnsanlar mantıktan ziyade duygularıyla hareket etme eğilimindedir. Fikrinizi savunurken duygusal bir bağ kurmaya çalışın.
Karşınızdaki kişiye karşı samimi ve dürüst olmamız lazım. Fikrinize inanmadığınızı belli etmeyin.
Karşınızdaki kişiyi fikrinizi kabul etmeye zorlamayın. Onun fikrini değiştirmesi için zamana ihtiyacı olduğunu kabul etmeliyiz.
İkna etmek zaman alabilir. İlk seferde başarılı olamasakta pes etmeyelim. Fikrinize inanıyorsanız, onu savunmaya devam edelim.
Unutmayın, ikna etmek bir sanattır ve zamanla ve pratik ile gelişebilirsiniz. Bu ipuçlarını kullanarak, anlatılanı anlamayan birini bile ikna etme şansımızı fazlasıyla arttıracağımıza inanıyorum.
Saygılarımla