Annelerin Meslekleri

“ Annelerin Meslekleri” başlığını görünce bu da nereden çıktı? Diyebilirsiniz. Az sabredin, anlatacağım. Öncelikle lafa gelince annelerin hakkı ödenmez diyoruz. Uygulamaya gelinde kaytarıyoruz.

“Cennet annelerin ayakları altında” diyoruz. Sonra da kıymetlerini bilmiyoruz.

Bizim çocukluk günlerimize gidelim. Bakalım geçmişte yani bundan 60-70 sene önce annelerin kaç mesleği varmış?

Annelerimizin ev hanımlığı her zamanki işleri idi. Mutat, alışılmış, adet edilmiş, her zamanki, rutin ev işleri yanındaki meslekleri:

Yapı ustası

Gıda mühendisi

Terzi

Çocuk doktoru

Ziraatçı

Aşçı olarak sayılabilir.

Şimdi bu mesleklerin açılımına geliyoruz:

Bizim zamanımızda annelerimiz, ninelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız hasılı bütün kadınlarımız birer yapı ustasıdır; evinin boyasını, badanasını, ahşap kısımlarının türlü usullerle boyayıp kurttan böcekten korunmasını bilirlerdi.

Birer gıda mühendisiydiler; kışlık yiyecekleri neredeyse tamamını bozulmadan bir kış kalacak şekilde kurutur, salamura eder, tuzlar, türlü usullerle saklar; bulgur, tarhana, makarna, turşu, peynir, pekmez, yufka gibi yiyecekleri yine uzun süre lezzetini koruyacak şekilde hazırlarlardı.

Birer terziydiler; çoluk çocuğunun bütün sökük ve yamasını eliyle dikerek yapar, kendi giydiği günlük elbise, şalvar ve altlık gibi giysileri kendileri dikerdi.

Birer çocuk doktoruydular; bugün moda olan bitkisel tedavi yöntemlerinin tamamını bilirler, o günün zor ve kısıtlı koşullarında çocukların hastalıklarını tedavi ederlerdi.

Birer ziraatçıydılar; bağın bahçenin budanmasında, bellenmesinde, güveri dikip bakmakta ve onları tam verimle büyütmekte, ağaçların, asmaların ilaçlanmasında, ürünlerin toplanıp saklanmasında en büyük yük onlarındı.

Aşçıydılar; çünkü çocukluğumuzda yediğimiz ekmeğin, bulgur pilavının, kıkırdaklı çorbanın, tepsi lokumunun, çöreğin, reçelin, peynirli pidenin, ekmeğe sürdüğümüz evde hazırlanmış düzme yağı, dolmaların, böreklerin, evde kıyılmış makarnanın tadını hala en lüks lokantalarda bile bulamıyoruz. (Suavi Sayın, Ya Gediz Nehri Olmasaydı? Nisan 2017, Ankara, Hermes Tanıtım Ofset Ltd Şti)

Özet olarak; anneler şefkat kahramanıdır, anneler karşılıksız severler ve annelerin hakkı ödenmez.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri