ADAMIN BİRİ
Mekteb-i Mülkiye sonraki adıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi 163.yılını kutladı. Bendenizin de mezuniyetinin 50.yılıydı. Ben Mülkiye 1964 girişliyim. Ancak TRT’de çalışma yıllarım araya girince tahsil sekiz yıl uzadı. Okula sınavdan sınava gidebildim. Mezuniyet uzadı ama bu arada mesleği de seçmiştim. Okuldan mezun olduğumda altı yıllık gazeteciydim.
1859 yılında eğitime başlayan okul, devlete çağdaş yöneticiler yetiştirmek amacı ile kurulmuştu. Altı padişah, 12 cumhurbaşkanı, 61 hükümet gördü. Padişah II. Abdülhamit saltanatının ilk yıllarında Mülkiye’yi destekliyordu. Adını Mekteb-i Mülkiye-i Şahane yapmıştı. Muhalefet hareketleri başlayınca “Şahane” lakabını geri aldı. 1897 yılının Şeker Bayramı’nda okul müdürü “ Padişahım çok yaşa” diye bağırtmaya çalışınca isyan çıktı. Padişahın gönderdiği şekerler ayaklar altında ezildi.
Mülkiyeliler, yönetimlerin baskısına karşı her zaman halkın yanında yer aldılar. Kimi zaman ölümü göze alarak halkın çıkarlarını savundular. Bu yüzden okul yıllardır sağ iktidarların hışmına uğruyor. Kurşunların, hoyrat baskıların, kıyımların hedefi oluyor. Ama ne yapılsa fark etmiyor. Mülkiye ruhunu koruyor.
163 onurlu yıl öğrencisine, hocasına, mezunlarına kutlu olsun..
DİYOR..!
HAFTANIN SÖZÜ
YOKSULLUĞUN ÜSTESİNDEN GELMEK HAYIRSEVERLİK HAREKETİ DEĞİLDİR. TEMEL BİR İNSAN HAKKININ VE ONURLU BİR YAŞAM HAKKININ KORUNMASIDIR. YOKSULLUK SÜRERKEN GERÇEK ÖZGÜRLÜK YOKTUR.
NELSON MANDELA
KARGAYI GÜLDÜRENLER
• Elon Musk’ın ücret karşılığı verdiği Twitter’deki “mavi tik” kriz çıkardı. Sahte hesaplara para karşılığı Mavi tik alınması ünlü markaları zor durumda bıraktı. Twitter, Mavi tik satışını geçici olarak bıraktı.
• Spiker İlker Yasin “ Bu akşam değerli konuklarımın yanında çok daha değerli iki konuğum daha var..” dedi
• Satışı yasak olan elektronik sigara internetten pazarlanmaya devam ediyor. 400 TL ve Bin TL arasında satılan ürünler, kargo firmalarıyla ücretsiz evlere teslim ediliyor.
• Önümüzdeki günlerde vizyona girecek “Babylon” filminde başrolleri Brad Pitt ile paylaşan Margot Robbie “Senaryoda Brad ile öpüşme sahnem yoktu, gerektiği için ben eklettim. Bir daha bu fırsatı nerede bulabilirim” dedi.
• Teknik Direktör Yılmaz Vural: “ Türkiye’ye yabancı teknik direktör getirmeyin. Ben Türkçe anlatamıyorum, onlar nasıl anlatacak “ dedi.
• Yasak olmasına rağmen internetten bazı hayvanların satışı devam ediyor. “Sahiplendiriyoruz” başlığı altında açılan ilanlarla bazı köpekler 20-30 bin, kediler 3 bin TL’den satılıyor.
• Boşanma haberleriyle gündemden düşmeyen, geçtiğimiz aylarda kozmetik markası reklamından 10 milyon TL’ye yakın para alan Hadise, bir mücevher markasının yeni yüzü olarak 12 milyon TL aldı.
ZAMAN YOCULUĞU
İSTANBUL’DAN UÇAĞA BİNİYORSUN, ÜÇ SAAT SONRA AFGANİSTAN’DASIN VE 1000 YIL GERİYE GİDİYORSUN.
YA DA ÜÇ SAAT SONRA NORVEÇ’E İNİYORSUN VE 1000 YIL İLERDESİN.
ALIN SİZE ZAMAN İÇİNDE YOLCULUK…
KARANLIKTA EĞİTİM
Yaz-kış saati uygulaması 2016 yılında “Tasarruf” gerekçesiyle kaldırıldı. 2018 de ise kalıcı hale getirildi. Tüketim verilerine bakıldığında ise enerji sarfiyatında bilakis artış görülmektedir.
Çift tedrisat yapan okullarda çocuklar 06.00 da erken saatte karanlıkta kalkmak zorunda. Zifiri karanlıkta yollara düşüp 07.00 da okulda oluyorlar. Ya da aileleri götürüyor. O saatte gün ışığı olmadığından konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusu.
Karanlıkta okula gitmenin sorunları maalesef çok fazla. Okula karşı fobi oluşması, derse odaklanmakta zorluk, uykusuzluk, ilgi ve enerjide düşüş gibi..
Biyolojik saat bu uyku ritmine uyum sağlayamıyor. Çocuklar güne düşük motivasyonla başlıyor. En önemli öğün kahvaltıyı atladığı için iyi beslenemiyor. İlk dersler karanlıkta işleniyor. Dikkat dağılıyor, derslere odaklanmıyorlar. Aynı şeyler öğretmenler için geçerli. Eğitim güneşle başlamalı, güneşle bitmeli.
Psikologlara göre büyüme çağındaki çocukların erken saatte okula gitmesi hem fiziksel, hem bilişsel, hem de duygusal ve sosyal gelişimleri açısından pek de uygun değil.
Evet…Eğitim şart ama sabahın köründe değil.!
YEŞİLVADİ VE KÖPRÜLÜ KAVŞAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep’ten rüzgar gibi geldi geçti. Toplantılar, açılışlar, görüşmeler.. Gerçekten özel ve güzel bir ziyaretti. Harika anılar biriktirdi Gaziantepliler. Ama tek bir olay bir anda ülke gündemine “cuk” diye oturdu. O da Yeşilvadi’deki 3 katlı köprülü kavşak.
Yolumuz o taraflara düşmediği için görme şansım olmamıştı. Merak işte.. Gittim, dolaştım.
Gerçekten harika bir eser kazandırmış başkan Mehmet Tahmazoğlu.
Kuzeyi- Güneye/ Doğuyu-Batıya bağlanmış. Karataş-Akkent-Şehir merkezi arasında trafik sorununa çözüm gelmiş. Çevre dostu, konforlu sürüş ve yakıt tasarrufu sağlıyor. 7 km yol, 162 metre viyadük, 3 alt geçit, 6 şeritli 900 metre dalçık var.
Üç vardiya halinde 230 kişi, 95 iş makinası ile 5 ay gibi kısa bir sürede, 5 milyon demir kullanılarak tamamı öz kaynak olan 400 milyar TL ile halkın hizmetine sunuldu. Şehirdeki diğer alt-üst geçitlere baktığımızda, bu eser taş devrinden uzay çağına geçiş olmuş.
Zaten başkan Mehmet Tahmazoğlu; Kalb-i Antep restorasyonu, Boğaziçi Bulvarı 1 ve 2nci etap çalışmaları ile hayli beğeni ve alkış almıştı. Merak ettim Şahinbey Belediyesi Basın danışmanı Mustafa Öztürk’e sordum: “Başka projeler var mı.?” diye. Pek çok yeni proje içinde iki tanesi hayli ilginç.
Tüfekçi Yusuf Bulvarı ve Şehreküstü kavşağından başlayarak Kılınçoğlu Semt pazarı yanından açılacak 2 tünel ile Yeşilvadi bulvarına ulaşım 20 dakikadan 1.5 dakikaya düşecek. Umarım planladığı gibi 1 yılda tamamlanır.
Ve en önemlisi Akkent’te 40 bin metrekare alanda yapılacak ve 24 saat açık Türkiye’nin en büyük kütüphanesinin yapımı.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu; meyveli ağacı taşlarlar misali, hem en çok tartışılan hem de en çok alkışlan biri.
Ben de zaman zaman dağıttığı şeylerle, yada götürdüğü gezilerle insanları bedava yaşamaya alıştırıyor diye tenkit etsem de kente kazandırdığı kalıcı eserlerle beğeniyi, övgüyü ve de alkışı fazlasıyla hak ediyor..!