08.12.2022 Perşembe günü “İslam ve Kardeşlik Sempozyumu” GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi'nde yapıldı. Orada hazır bulunan birisi olarak çok faydalı bir sempozyum olduğunu tüm samimiyetimle bildirmek isterim. İnşallah görüntülü kayıtlar vardı ve tekrar tekrar izlenebilir.
Sempozyum, GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aksoy tarafından Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş, “İnşallah güzel bir toplantı, güzel bir beraberlik olacak” diyerek, konuşmasında şehrin en merkezi yerine en güzel ışıklarla Peygamber Efendimizin, “Kendin için istediğini kardeşin için istemedikçe tam iman etmiş sayılmazsın” sözünün yazılmasını istedi. Açılışta dekan hoca 3 dilden Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlama konuşması yaptı. Kardeşliğin önemli olduğunu, insanın kendisi için istediğini kardeşi için de istemesiyle tam kamil iman etmiş olacağını dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, açılış konferansındaki konuşmasında kardeşliğin erdem, huzur ve mutluluk sağladığını belirtti. Sempozyum konusu ile ilgili “Biz muhabbet fedâileriyiz; husûmete vaktimiz yoktur.” vecizesini nakletti.
İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, kardeşliğin insanı sevmek olduğuna işaret etti. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise İslamiyetin “Müminler ancak kardeştirler.” Emri ile bütün müminleri kardeş kıldığına vurgu yaptı. ‘Sen çalış ben yiyeyim. Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölsün bana ne' anlayışının yıkılması gerekiyor. Dedi.
GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi'nde yapılan "İslam ve Kardeşlik Sempozyumu"na, Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Filistin'den konuşmacılar katıldı.
Kardeşlik kavramının aynı anne babadan meydana gelenlere hasredilemeyecek kadar kapsamlı olduğunu aktaran Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar ise konuşmasında şunları söyledi: “Kardeşlik Yaradan’ın bakış açısıyla insanı sevmektir. Yağmurun getirdiği rahmet gibi birbirimize rahmet olmak, bir yerine binler olmaktır.
Kardeşin hakkına riayet etmek, saygınlığına gölge düşürmemektir. Fırtınalı denizlerde sığınılacak bir liman olabilmektir. Kardeşlik bağlarının ciddi yaralar aldığı şu modern zamanlarda birbirimize kardeş olmanın iklim ve ortamını yeniden oluşturmak, Resul-i Ekrem’in (ASM) özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmayı yeniden hatırlamak ve hatırlatmak zorundayız.”
Açılış Konferansı sonrasında; sabahtan birinci oturumda Prof. Dr. Celaleddin Hanci'nın, öğleden sonraki ikinci oturumda ise Prof. Dr. Mahmut Çınar'ın oturum başkanlığını yaptığı sempozyum programı, katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
“Muhabbet, uhuvvet, sevmek, İslâmiyetin mizacıdır, rabıtasıdır.” Yani sevgi, kardeşlik, sevmek, İslamiyetin tabiatı, fıtratı, bağıdır. Bu bağı sımsıkı tutup gevşetmemek gerekir.
Sempozyum dolu dolu geçti. Sempozyumda konuşmacıların sunumlarımdan kısa özetlerimizi inşallah bir sonraki yazımızda bahsedelim.