Güneşin zararlı etkilerinin artmasınınen önemli sebeplerinden biri ozon tabakasının incelmesiyle dünya yüzeyine ulaşabilen zararlı güneş ışınlarının artmasıdır.
Güneş ışınlarının zararlarına açık olmak, deri kanserlerine neden olmasının dışında cildimizin normalden önce yaşlanmasının da en önemli nedeni olarak gösterilmektedir. Güneşe yeteri miktarda maruz kalındığında böyle bir etki söz konusu olmamaktadır.
2- Göz Sağlığını Kötü Etkiliyor
Özellikle UV-C ışınları, kornea ve konjonktiva gibi gözün ön dokularında hasara neden olmaktadır. Kısa süreli de olsa güneş ışığına direkt bakmak görme tabakası olan retinaya önemli ölçüde zarar vermektedir retina üzerindeki yanıklara bağlı olarak kalıcı görme hasarları oluşabilmektedir. Güneş gözlüğü kullanmak son derece önemlidir.
3- Cilt Lekelerine Sebep Oluyor
Güneş ciltte lekelenmeye, bazı yerlerin daha koyu, bazı yerlerin daha açık görünmesine yol açmaktadır. Ayrıca, küçük kan damarlarının da güneşten etkilenmesi ciltte kızarıklar meydana gelmesine neden olmaktadır.
Vücudumuzda ve yüzümüzde meydana gelen kahverengi ve gri benek şeklindeki cilt lekeleri güneşin zararlı etkileri sonucunda oluşmaktadır.
4- Ciltte Yanık Oluşumu
Güneş yanıkları, cildimizin uzun süre güneş altında kalması nedeniyle güneşten gelen ultraviyole A ve B ışınlarının deri hücrelerimizi yakması ve hasara uğratması olarak tanımlanmaktadır.
Güneş yanığının ne kadar sürede meydana geleceği ve cildi hangi seviyede etkileyeceği cilt tipine, maruz kalınan güneş ışınlarının şiddetine ve ne kadar süreyle güneş ışığına maruz kalındığına göre değişmektedir. Güneş yanıkları son derece acı verici olabilmektedir.