Gaziantep altı organize sanayisinde binlerce fabrika.
Gaziantep organize sanayisinde çalışan yaklaşık 300 bin insan ve buralara tedarik zinciri sağlayan binlerce işletme.
Gaziantep geçtiğimiz yıl Türkiye sanayisine yaptığı 15 milyar dolarlık ihracat rakamı ile rekorlar kıran bir kent.
Gaziantep yaklaşık üç milyon insanın yaşadığı bir sınır kenti.
Gaziantep'te Türk, Kürt, Arap, Türkmen, Laz, Çerkez kısaca her renk, her ırktan insanın bu kadar karmaşık bir coğrafyada huzurla bir arada yaşadığı ilginç ve egzotik bir şehir.
Neden ;
Çünkü bu şehirde para var, üstelik dolar, euro, dinar, ruble, türkiş lira kısaca burası sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda, Suriye, Irak, İran, avrupa ve dünyanın her ülkesinden kısaca Frankfurt gibi Ortadoğunun en güvenilir ve yatırım yapılan finans merkezi.
Peki nasıl olurda ;
Bu şehrin girişimci, atak, cesur, vizyoner, akıllı dünyanın her kıtasına iğneden ipliğe ürün ihraç eden ve sadece bu şehre değil, Türkiye'nin ekonomisine yıllık 15 milyar dolar katan ve yüzbinlerce insana istihdam yaratan bu insanlar kentin futboluna her sezon trilyonları akıtırken yıllardır neden bırakın milyar, milyonları bugüne kadar 15 liracık futbolcu ihraç edemiyorlar ?
Çünkü bu şehrin ne üst yapısında, ne alt yapısında bir ortak futbol aklı, vizyonu, projesi yok.
Onun içindir ki ;
Yıllardır ne profosyonel, ne amatör, ne alt yapılardan sadece futbolcu değil teknik adam, yönetici çıkmıyor.
Bugün Araban Belediyespor ile Şehitkamil Belediyespor arasındaki mücadeleyi yerinde izledim.
Trübünler heyecanlı, cıvıl, cıvıl ama ne yazık ki sahadaki futbol gerçekten inanılmaz derecede heyecansız, renksiz.
Öncelikle marka denilen bu şehirde 80 tane amatör takım var. Bunun yanında alt yapılar, futbol okulları denilen bir sistem ve bunların bu şehirde bir tane çim sahası yok.
Bu amatör takımlara her yıl malzeme, yıllık dört, beş milyar yardım yapılır, sonrası saldım çayıra, mevlam kayıra.
Örneğin Araban Belediyespor son penaltı atışı ile Pazar günü finale hak kazandı, ya kaybetseydi, sezon içerisinde yaptığı transferler, paralar boşa gidecekti.
Yada Şehitkamil Belediyespor, Ankasspor, pazar günü Anadolu kısaca her yıl yeni bir takım ve yaşları çoğunun 30 yaş üzeri sporcuların sadece para uğruna top koşturduğu bir sistem.
Ama amatör, okul takımları, Gaziantep FK'nın alt yapıları kısaca yüzlerce futbol takımı ve binlerce genç çocuğun amaçsızca, bilinçsizce, sağlıksızca yetiştiği bir yapı.
Profosyonel, amatör, okul takımları, futbol okulları ve alt yapıların birbirinden habersiz, iletişimden, şehirden kopuk sistem.
Oysa bu kent akıllı ve şehirde 25 yıl önce inanılmaz tesisler yapıldı. Süper lig, 2 ve 3. Lig ve bunlara adeta sadece Gaziantep'ten değil Türkiye ve Yurt dışından onlarca tecrübeli, heyecanlı, idealist tarama ekibi ve futbolcu üretim merkezi gibi çalışan piramit yapı.
Gaziantep bu yapının en önemli insanı rahmetli Asım Atmaz'ı unutmadı ve hep yaşatacak ama Piramit sistemin en önemli yapısı olan Gaskispor takımını kapatanları, Gaziantepspor'u tarihe gömenleride unutmayacak.
Son cümle ;
Bu şehrin acilen bir spor şurasına, herkesin eteğindeki taşı dökecek, bilgisiyle, tecrübesiyle, yetenekleriyle bu yapının dışında kalan insanların sisteme acilen entegre olması ve piramit yapının hemen kurulması gerekir.
Yoksa her sezon ortasında yada sonunda bu yıl olduğu gibi " Erol Bulut İstifa " deriz. Oysa geçmişte aynı tezahüratı " Pinto, Sumudica, Mehmet Altıparmak, Hüseyin Kalpar, Erkan Sözeri, Yalçın Koşukavak " içinde yapmıştık.
Hala anlamadınız mı ?
Hala usanmadınız mı ?
Yıllardır bu şehrin üst ve alt yapısına binbir emek ile üretip, ihracat paralarınızı hedefsiz teknik adamlar, ıskarta yabancılar, kan emici menejerlere akıtmaktan.