Gaziantep ticaretinde yabancı sermaye öne çıktı.Suriyeliler yüzlerce iş yeri açtı

Ekonomik krizlere rağmen ihracat rakamlarında rekor kıran Gaziantep, yabancı yatırımcılarında en çok tercih ettiği illerin başında geliyor.

Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı askıda bekleyenlerle birlikte toplam 5 bin 134, Gaziantep Sanayi Odası’na kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı ise 124 oldu. Yabancı sermayeli ortak firmalarda Suriyeli yatırımcılar sayısal olarak ön plana çıkıyor.


TİCARET ODASI’NDA ARTIŞ SÜRÜYOR


Gaziantep Ticaret Odası’nda yabancı sermayeli ortak firma sayısı 4 bin 24’e ulaştı. Askıda olan 710 firmanın aktif olmasıyla birlikte ile bu rakam 5 bin 134’e ulaşacak. Gaziantep Ticaret Odası’nda sadece 2021 yılında kayıt yapılan firma sayısı ise 498 olarak tespit edildi. Yabancı sermayeli ortak firma sayısı giderek yükselen Gaziantep Ticaret Odası’nda 2023’te toplam rakamın 7 binlere ulaşması bekleniyor.


SURİYELİ YATIRIMCILAR ÖN PLANDA


Gaziantep Ticaret Odası’nda kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısında 443 firma ile Suriyeli yatırımcılar ilk sırada yer alıyor. Suriye’li 20 firma ile Irak, 10 firma ile Almanya takip ediyor. İran, Kazakistan ve Özbekistan’tan 3, ABD, Romanya, Ukrayna ve Çin’den 2, Afganistan, Azerbaycan, Banglades, Filistin, Fransa, Hindistan, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Libya, Lübnan, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün, Yemen ise birer firma ile GTO’nun yabancı sermayeli ortak firmaları arasında yer alıyorlar.


GSO’DA 124 ŞİRKET VAR


Gaziantep Sanayi Odası’nda ise yabancı sermayeli şirket sayısı 124’e ulaştı. Suriyeli yatırımcılar 99 şirket ile ilk sırada yer alırken, Irak 15, Afganistan 5, İtalya ve Yemen 2, Almanya ise 1 firma ile listede yer alıyor. Gaziantep Sanayi Odası’nda da 2023 yılına kadar yabancı sermayeli şirket sayılarının artış göstermesi bekleniyor.


SURİYELİ YATIRIMCILAR HANGİ SEKTÖRÜ TERCİH EDİYOR?


Suriye’deki iç savaş sonrası Gaziantep’e yerleşmeye başlayan Suriyeli yatırımcılar meslek odalarında sayısal olarak ilk sırada yer alırken, yatırım için ise Tekstil, ayakkabı ve terlik sektörlerini tercih ettikleri öğrenildi. Diğer yabancı sermayeli firmaların ise ağırlıklı olarak tekstil sektörünü tercih ettikleri öğrenildi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri