Şahinbey Hacı Muzaffer Bakbak Kız Meslek Lisesi envanterine kayıtlı el emeği 92 parça nakış kayboldu. Yaklaşık 80 yıldır okul envanterine kayıtlı olan, sergilenen ve örnekleri dahi paylaşılmayan nakışların bir anda ortadan kaybolması, tartışmaların fitilin ateşledi.
Kaybolan nakışlara ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Okul Öğretmenlerinden Feray Yıldız, nakışların günümüzde işlenmesinin mümkün olmadığını, kumaşların bulunamayacağını ve nakışları işleyecek kimselerin olmadığını belirtti.
NE ZAMAN KAYBOLDUKLARI BİLİNMİYOR!
Gaziantep’in kültürünü yansıtan ve aralarında 200 yıllık olan el emeği ürünlerin de bulunduğu nakışların ne zaman ve nasıl kaybolduğu ise öğrenilemedi. Kaybolan el emeği nakışlara ilişkin okul yönetimi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü sessizliğini koruyor.
ANTEP İŞ NAKIŞ NEDİR
Antep İşi El İşlemesi Antep işi, beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılır. Çekilmiş ipliklerin beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle sarılması ve örülmesi ile ajurlar tamamlanır. Antep işlerinin hangi yıllarda başladığı kesin olarak bilinmemekle birlikte 1850’lerde ilk olarak Gaziantep’ in köylerinde erkeklerin başlarına giydikleri terliklerin motiflerinin, şehirde daha ince kumaşlara işlendiği bilinmektedir. Antep yöresinde ev hanımları tarafından yapıldığı için bu adla adlandırılmıştır. Bazı söylentilere göre de Gaziantep’te yaşayan azınlıklar tarafından yapılmış ve Avrupa piyasalarına sürülmüştür. Bu gün Gaziantep halkı tarafından yaygın olarak yapılan işlemelerin eski Türk işlemeleri karakterini taşıması, bu işlemenin Antep’ in yerli halkı tarafından yapıldığını göstermektedir. Günümüzde işleme tekniği bozulmadan sim, renkli iplikler ve yardımcı nakış iğneleri kullanılarak çok güzel işlemeler yapılmaktadır.