Gaziantep'e Ramazan Geliyor! Esnaf Dertli, Vatandaş Dertli! Alan da Memnun Değil; Satan da! Gaziantep'te Esnafın son umudu: Ramazan!

Ülke genelinde her geçen gün artan pahalılık vatandaşı da esnafı da canından bezdirdi. Ramazan ayına sayılı günler kala Gaziantepli esnaf, hazırlıklarını tamamladı. Önceki yıllara oranla vatandaşın daha az ürün satın aldığını ve çarşıda eski hareketliliğin olmadığını söyleyen Gaziantepli esnaf, umudumuz Ramazan yorumunda bulundu.

Türkiye’de ve Gaziantep'te  her geçen gün artan pahalılık vatandaşı da esnafı da olumsuz etkiledi. Dışa bağımlılık nedeniyle en ufak bir ürünün dahi fiyatının kısa süre içerisinde değişiklik gösterdiği piyasalarda, elektrik, akaryakıt, doğalgaz, kira ve ürün fiyatlarına art arda gelen zamlar nedeniyle iş yapamaz hale gelen Gaziantepli esnaf, alınan KDV indirim kararları ile ayakta durmaya çalışıyor. Alım gücünün düşmesi ve pahalılık nedeniyle zor bir dönemden geçen vatandaş, sebze-meyve alışverişlerini artık taneyle yaparken, zorunlu olmayan ihtiyaçlarını ise erteliyor.

ESNAFIN DURUMU KÖTÜ

Gaziantep çarşı bölgesinde iş yapan esnaf da ekonomik krizden payına düşeni aldı. Artan pahalılık, maliyetler, faturalar ve kira nedeniyle sattıkları ürün fiyatlarına zam yapmak durumunda kalan esnaf, eskiye oranla satışların azaldığını, önceki yıllarda kiloyla alışveriş yapan vatandaşın artık gram gram ürün aldıklarını söyledi.

Esnaf, “Eskiden Gaziler Caddesi, Almacı Pazarı ve diğer bölgelerde Ramazan yoğunluğu yaşanırdı. İnsanlar çarşıya gelerek Ramazan öncesi ihtiyaç duyulan ürünleri satın alırdı. Bastık, sucuk, ceviz, hurma gibi ürünler bu dönemde bolca satılırdı. Şimdilerde ise bu ürünlere yeterince rağbet yok. Eskisi kadar da hareketlilik yok. Vatandaşın alım gücü düştü, eskisi gibi bolca ürün alamıyorlar. Pandemi, döviz krizi derken geldiğimiz durum ortada. Umuyoruz ki bu ekonomik sıkıntılar bir an önce biter” diye konuştular.

MERDİVENALTI ÜRÜNLERE DİKKAT!

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESO) yönetiminde gazetemize yapılan açıklamada, esnafın ve vatandaşın durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Tüketici fiyat endeksinin geçtiğimiz aralık ayında bir önceki aralık ayına oranı yüzde 54 olduğu bir dönemde maalesef alım gücü de bir hayli düştü. Bu da Ramazan alışverişlerinde halkın daha ucuz diye merdiven altı üretimlere yönelmesine neden olacaktır. Ramazan alışverişleri, vergisini veren, kendi yemediğini müşterisine satmayan, yanında eleman çalıştırarak istihdama katkıda sunan ve artan maliyetlere karşı ayakta durmaya çalışan esnafımızdan yapılmalı. Denetimler de sıklaştırılarak halkın sağlığını tehdit eden fırsatçılara göz açtırılmamalı.”

UCUZ DİYE TERCİH ETMEYİN!

Denetimlerin öneminin belirtildiği açıklamada, “Bayat kuruyemişten, tarihi geçmiş bakliyata, şeker yerine glikoz şurubu kullanarak yapılan baklavadan, peynire kadar birçok hile yapılan gıda ürünleri maalesef Ramazan gibi bol alışveriş yapılacak zamanlarda daha fazla ortaya çıkıyor. Köyden peynir getirdim süt getirdim diyerek araçlarda gezerek ürünler satanlar da artıyor. Bu ürünler alım gücünün düşmesi nedeniyle daha ucuz diye bu Ramazan'da daha çok tercih edilebilir. Hâlbuki sağlığından olacak olan vatandaşın, kısa ve uzun vadede hastalık ve tedavi masrafları daha fazla olacaktır.”

“ RAMAZAN ALIŞVERİŞLERİ VATANDAŞ İÇİN ÖNEMLİ”

Açıklamada ayrıca, “Bununla birlikte elektrik, doğalgaz, su ve akaryakıt gibi temel girdilerdeki maliyetlerin artması doğrudan etkileyen esnafımızın da ekonominin de bu Ramazan alışverişlerinden umudu büyük. Vatandaşımız oto kontrolünü kendi yapmalı. Denetimlerin de sıklaştırılarak halk sağlığını tehlikeye sokan fırsatçılara göz açtırılmamalı. Vatandaş da alışverişlerini merdiven altı, kalitesiz ürünleri piyasaya sürenlerden değil, esnafımızdan yapmalı” ifadeleri yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri