Hangi Şirket Türünü Tercih Etmelisiniz?

Ülkemizde geçerli kanunlara göre girişimciler farklı şirket türleri arasında seçim yapabilirler.

“Ticari hayatta artık ben de varım” diyen girişimcilerin harekete geçmeden önce karar vermeleri gereken en önemli konu hangi şirket türünü seçecekleridir. Ülkemizde geçerli kanunlara göre girişimciler farklı şirket türleri arasında seçim yapabilirler. Ortak sorun ise şirket türü belirlenirken yaşanan ikilemdir.

"Limited şirket kurmak mı avantajlı anonim şirket kurmak mı?" sorusuna yanıt vermek birçok girişimci için oldukça zor olabilir.

Limited şirket kurmak için gereken sermaye en az 10.00 TL’dir. En az bir en çok 50 ortakla limited şirket kurulabilir. Limited şirketler %22 oranında sabit vergi diliminden vergilendirilir. Ortaklardan her birinin esas sermaye paylarının itibari değeri en az 35 TL ve katları şeklinde olmalıdır.

Limited şirket kurmak için karşılanması gereken kuruluş maliyetleri şehirden şehre değişebilir. Limited şirket kurmak için yapılması gereken harcamalar arasında; noter masrafları, Rekabet kurulu masrafları, vergi dairesi masrafları, Ticaret odası kayıt ücreti ile mali müşavir hizmet bedeli yer alır. Limited şirketlerde avukat bulundurulması zorunluluğu olmamakla birlikte gerek şirketin ana sözleşmesinin hazırlanması aşamasında hukuki yardım ihtiyacı duyulması gerek şirket ana sözleşmesinin onanması gibi iş takibi konularının aksamadan ilerlemesi için destek alınması halinde avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretler de limited şirket kurmak için yapılması gereken harcamalara dahil olur. Diğer yandan limited şirket kuran girişimciler tam zamanlı olarak bir avukattan ya da avukatlık bürosundan danışmanlık almayı tercih edebilirler. Maliye Bakanlığı’nın belirlediği mali müşavirlik ücretleri her şehirde farklı olduğundan limited şirket kuruluş masrafları arasında farklılık oluşabilmektedir. Ayrıca bazı ticaret odaları şirket kuruluşu sırasında aldıkları ücretlerde ek olarak bazı giderler talep ettiğinden maliyetler değişebilmektedir.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurmak için yapılması gereken ilk adım şirket ana sözleşmesi ve başvuru evraklarının hazırlanmasıdır. Bu aşamada şirketin adresi, ortak sayısı, şirket unvanı, şirket sermayesinin ne kadar olacağı, şirketin faaliyet alanı, ortakların hisse oranları, şirket müdürünün ya da müdürlerinin kimler olacağı gibi konularda karar verilmelidir. Bu aşamada mali müşavir ya da avukat desteği alınması sürecin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir.

Söz konusu bilgiler hazırlandıktan sonra MERSIS sistemi üzerinden online olarak şirket ana sözleşmesi oluşturularak başvuru evrakları hazırlanır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra şirketin unvanı, vergi dairesi ve potansiyel vergi numarası bilgileri elde edilir. Başvuru onaya gönderildikten sonra Ticaret Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yapar. Bu adımda randevu başvurusu, başvuru numarası ile yapılmalı ve uygun bir gün için Ticaret Odası’ndan kuruluş randevusu alınmalıdır.

Başvuru sırasında iletişim için verilen cep telefonuna, randevu gününden önce bir mesaj gönderilir. Kuruluş işlemleri için randevu saatinden 15 dakika önce Ticaret Odası’nda hazır olunması gerekir. Evraklar kontrol edildikten sonra ana sözleşmenin çıktısı alınır ve imzalatılır. Ana sözleşmenin özelliklerine göre belirlenmiş olan tahakkuk fişi ödenir. Ödeme yapıldıktan sonraki birkaç gün içinde şirket kuruluş işlemleri tamamlanır. Kuruluş yapıldıktan sonra şirketin ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ile şirket defterlerinin teslimi gerçekleştirilir.

Ticaret Odası’nda limited şirket kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra sicil tasdiknamesi verilir. Bu belge ile noterden imza sirküleri çıkarılır. Kaşenin de hazırlatılmasıyla birlikte vergi dairesi sürecine başlanılır. Vergi dairesinde tüzel kişi olarak kayıt oluşturularak e-tebligat ile damga vergisi bildirimleri gerçekleştirilir. Bu işlemlerin şirket kuruluşunu izleyen 15 gün içinde gerçekleştirilmemesi durumunda cezai yaptırımla karşı karşıya kalınması söz konusu olabilir.

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Eksiksiz Olmalıdır

Limited şirket kurmak için ibraz edilmesi gereken bilgiler ve belgeler arasında; ortaklara ait e-devlet sisteminden alınmış ikişer nüsha ikametgah belgesi, ortakların kimlik fotokopileri, şirketin merkez adresi, ortaklara ait üçer adet vesikalık resim, kurulacak olan şirketin tam unvanı, işyerine ait kira sözleşmesi, şirketin sermaye tutarı, sermaye payları ve oranları ile şirketin temsilcisi/müdürü gibi bilgiler ve belgeler bulunur.

MERSİS sistemine şirket ana sözleşmesi girilip onaylandıktan sonra Ticaret Odası’na ibraz edilmesi gereken belgeler arasında; MERSİS ekran çıktısı, kurucu ortaklar Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelmeyecekse şirket kuruluş vekaleti, ortakların fotoğrafları bulunan Oda Kayıt beyannamesi, 3 adet Şirket Kuruluşu Başvuru Formu, kurucu ortaklara ilişkin bilgi formu ile Ticaret Odası veznesine yatırılan Rekabet Kurumu payı banka dekontu gibi belgeler yer alır.

Şirket tescil edildikten sonra mali müşavir gerekli belgeleri ibraz ederek faaliyet alanındaki Vergi Dairesi’ne başvurarak İşe Başlama Bildirimi’ni verir. Daha sonra Vergi Dairesi görevlileri işyerini ziyaret eder. Gerçekten bir iş yeri açılışının olup olmadığına dair kontrolleri gerçekleştirerek yoklama fişi tutarlar.

İzmir muhasebeci hizmetleri kapsamında şirketlere birçok farklı alternatif sunulmaktadır. Şirketler ve işletmeler söz konusu hizmetleri alırken işleriyle ilgili ihtiyaçları ve problemleri doğru bir şekilde analiz edebilecek, işletme özelinde en doğru ve etkili çözümleri sunabilecek kişilerle ve kurumlarla çalışmayı tercih etmelidirler. Böylece işlerin aksaksız yürümesi yolunda önemli bir adım atılacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri