Plastik Geri Dönüşümü Nedir?

Plastik; ham petrol, kömür ve gaz gibi organik kaynaklardan üretilen uzun ömürlü bir maddedir. Bu nedenle doğada ayrışmaz ve uzun yıllar çevre kirliliğine neden olur. Plastik ürünlerin tamamı, petrol rafinerilerinden arta kalan malzemelerden üretilir. Bu materyaller, tüketicideki ömrünü tamamlayıp çöpe atıldığında çürümez. Suyu, toprağı ve havayı kirletmeye devam eder. Bu nedenle daha temiz bir gezegen için plastik ürünlerin geri dönüştürülmesi gerekir. Doğada biriken farklı plastik maddelerin çeşitli işlemlerden geçerek yeniden kullanılabilir hâle gelmesine ise plastik geri dönüşümü denir.

Plastik geri dönüşümü; bu amaç için kurulan tesislerde gerçekleştirilir. Tesislerde plastik geri dönüşümünün aşamaları belirli bir sıra takip edilerek yapılır. Öncelikli olarak çöplerin ayrıştırılmasıyla plastik atıklar, belirli özelliklere göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada plastik atıkların ağırlığı, renkleri ve kullanıldığı alanlar göz önünde bulundurulur. Ardından her bir parça yeni bir ham madde olmak için yıkanır ve granül formu kazandırılır. Son olarak yeniden ısıtılarak istenilen amaç doğrultusunda kullanıma hazır hale getirilir.

Plastik Geri Dönüşümünün Önemi Nedir?

Plastik ve geri dönüşüm; 21. yüzyılın en önemli gündem maddeleri arasındadır. Çünkü bilim ve tekniğin geliştiği bu modern çağda, hâlen plastik kullanımı had safhadadır. Pek çok sivil toplum kuruluşu, hükümet ve uluslararası örgüt geri dönüşüm için farklı eylem planları ortaya koysa da bu konuda bireysel duyarlılık büyük önem taşır. Plastik geri dönüşüm fikirleri bu aşamada önem kazanır. Bireysel ve örgütsel fikirler, milyarlarca atığın önüne geçmeyi başarabilir. Okullardaki eğitimler, kamu spotları ve tüm bilgilendirme aksiyonları plastik kullanımını azaltmak veya geri dönüşümünü sağlamak için etkili adımlardan olur.

Plastik geri dönüşümü ile ne elde edilir, diye düşünüyor olabilirsiniz. Dünya üzerindeki plastik atıklar kullanılarak tekstil ürünlerinden mobilyaya, otomobil parçalarından aksesuara kadar pek çok yeni ürün elde edilebilir. Bu sayede plastik geri dönüşümü sera gazı emisyonunun da düşmesine katkı sağlar. Geri dönüşüm faaliyetleri ağaçların, su kaynaklarının, tarımsal ürünlerin ve toprak kalitesinin artmasına imkân verir.

Plastik Geri Dönüşümün Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Plastik geri dönüşüm faydalarını doğa ve ekonomi odağında değerlendirmek gerekir. Yıllar boyunca toprağı ve suyu kirleten plastik atıklar, geri dönüştürülerek bu ihtiyacı yeniden karşılayabilir. Öte yandan petrolden üretilen bu maddeler, ülkelerin ekonomileri için de büyük bir yüktür. Oysa plastik geri dönüşümü, yeniden üretimden çok daha ekonomiktir. Kullanımı muhtemel atıkların toplum yararına sunulması dünyanın geleceğine olumlu katkı sağlar. Plastik dönüşümü, elektrik başta olmak üzere tüm enerji kaynaklarının daha tasarruflu kullanılmasına imkân verir. Ayrıca plastik geri dönüşüm faaliyetleri yeni bir istihdam alanı oluşturur. Farklı iş sahalarının ortaya çıkmasını, bireylerin bu yönelim ışığında meslek edinmelerini sağlar.

Green Petition ile Plastik Geri Dönüşümüne Nasıl Katkı Sağlayabilirsiniz?

Green Petition, marka politikası gereği geri dönüştürülebilir malzemeler kullanarak ürünlerini imal eder. Özellikle markanın atık kumaşları kullanarak ürettiği havlu modelleri, sürdürülebilir dünyaya katkı sağlar. Gelecekte çocuklara yaşanabilir bir gezegen bırakmak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren marka, tekstil ürünleri üretirken temiz su kullanımına da dikkat eder. Bu sayede uzun süreçte hem ham madde açısından hem de kaynak kullanımı açısından doğayı koruyarak benzer firmalara örnek teşkil eder. Üretmiş olduğu geri dönüştürülmüş banyo havlusu çeşitleri ile milyonlarca atık malzemenin yeniden kullanılabilmesine katkı sağlar. Siz de markanın ürettiği ürünleri tercih ederek plastik geri dönüştürme sürecine bireysel olarak destek olabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri