Diş Beyazlatma Ne Zaman Yapılır?

Birçok kişinin göz alıcı gülümsemelere ve beyaz dişlere kavuşmasının ardındaki gizli kahraman olan diş beyazlatma, “bleaching” olarak da bilinir.

Son zamanların en popüler uygulamalarından diş beyazlatma İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde pek çok diş hekimi tarafından sıklıkla uygulanır. Birçok kişinin göz alıcı gülümsemelere ve beyaz dişlere kavuşmasının ardındaki gizli kahraman olan diş beyazlatma, “bleaching” olarak da bilinir. Diş beyazlatma işlemi, dişlerin yüzeylerinde bulunan mine ve dentin yapılarında ortaya çıkan renkli organik ve inorganik maddelerin uzaklaştırılması için diş beyazlatma jelleriyle uygulanır.

Günümüzün popüler estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş beyazlatma iki farklı şekilde uygulanabilir: ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma. Ofis tipi diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Ev tipi diş beyazlatma uygulamasını ise diş hekimi gözetiminde ve ev ortamında kişi kendisi gerçekleştirir. Her iki uygulama da kişinin daha beyaz dişlere sahip olmasını sağlamakla birlikte hangi yöntemin uygulanması gerektiği hastanın dişlerinin renk tonu, sonuçların ne kadar sürede elde edilmek istendiği ve hastanın isteği gibi bazı etkenlere göre belirlenmelidir.

Ofis Bleaching Nasıl Uygulanır?

Ofis bleaching yani ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından muayenehanede gerçekleştirilen bir prosedürdür. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekiminin belirlediği diş beyazlatma jelinin hastanın dişlerine uygulanması, ısı ya da ultraviyole ışıkla aktive edilmesiyle gerçekleştirilir. Ofis tipi diş beyazlatma uygulamasının ilk adımı hastanın detaylı bir diş muayenesinden geçirilmesidir. Diş taşları ve yüzeyi temizlenip cilalandıktan sonra diş tonu tespit edilerek dişler fotoğraflanır.

Ofis tipi diş beyazlatma işleminde kullanılan diş beyazlatma jelinin hastanın diş etlerine zarar vermesinin engellenmesi için diş etlerini koruyucu özelliğe sahip bir jel uygulanır. Hastaya gözlük takılarak gözlerin de korunması sağlanır. Diş beyazlatma uygulaması ortalama 20-30 dakika içerisinde tamamlanır. Çoğu zaman tek bir seansta dişlerde istenilen beyazlık elde edilebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda hastanın mevcut diş tonunun açılabilmesi için daha fazla sayıda seans uygulanması gerekliliği oluşabilir.

En Etkili Sonuçların Alınması İçin Kişi Özelinde Doğru Yöntem Uygulanmalıdır

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi, ofis tipi diş beyazlatmadan farklı olarak ev ortamında ve kişinin kendisi tarafından uygulanır. Ev tipi diş beyazlatmanın uygulama süresi ofis bleaching’e göre daha uzundur.

Ev tipi diş beyazlatma prosedüründe diş hekimi hasta özelinde bazı ölçümler ve analizler yapar. Böylece kişiye özel diş beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plakların ne kadar süreyle ve günde kaç saat takılması gerektiği konusunda hasta, diş hekimi tarafından bilgilendirilir. Kişiye özel hazırlanan plaklar, içlerine dişlerin ön kısmıyla temas edecek şekilde diş beyazlatma jeli sıkıldıktan sonra dişlere takılır. Plaklar dişlere takıldıktan sonra diş hekiminin belirttiği süre boyunca dişlerde bekletilir. Hasta özelinde değişiklik gösterebilmekle birlikte ortalama 1-2 hafta içinde dişler istenilen beyazlığa kavuşur.

Diş Beyazlatma Öncesi Ne Yapılır? 

Diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen kişiler detaylı bir diş muayenesinden geçirilir. Eğer bu muayene sırasında diş beyazlatma işlemi yapılmasına engel bir durum tespit edilmezse diş beyazlatma aşamasına geçilebilir. Diş beyazlatma alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece dişlere herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte ilerlemiş diş eti sorunları ya da ilerlemiş diş çürükleri olan kişilere diş beyazlatma yapılmaz. Bu tür durumlarda ilk olarak hastanın diş eti sorunları ve çürükleri tedavi edilir. Daha sonra diş beyazlatma prosedürü uygulanır.

Diş beyazlatma uygulaması yapıldıktan sonraki ilk 24 saatlik süre içinde dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet yaşanabilir. Bu doğal bir durum olarak kabul edilmelidir. Diş hekiminin belirttiği süre boyunca dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyeceklerin, içeceklerin ve asitli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Aynı şekilde bu süre içinde sigara kullanmamaya da özen gösterilmelidir. Aksi takdirde diş beyazlatma işleminden sonraki erken dönemde uygulamanın etkisinin azaltılması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılması riski oluşabilir. Diş beyazlatma işleminin etkisi ortalama 12 ay sürmekle birlikte kişinin uygulama sonrası dönemde diş hekimi tavsiyelerine ne kadar uyduğu bu süre üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Diş beyazlatma işleminin kalıcılığının uzatılabilmesi için ortalama 12 ila 18 ay aralıklarla diş beyazlatma işleminin yinelenmesi tavsiye edilir. Böylece diş minesinin rutin onarımı ve daha uzun ömürlü olması konusunda da olumlu bir etki sağlanır.

Kanal tedavisinden sonra renk değişimi yaşanan dişlerde tek diş beyazlatma yani içten beyazlatma uygulanabilir. Bu prosedürün gerçekleştirilmesi için ilk olarak dişteki dolgu sökülür. Açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanır. Daha sonra diş geçici dolguyla sıkıca kapatılır. Seanslar istenilen diş rengine ulaşılana kadar sürdürülür. Tek diş beyazlatma işlemi sırasında kanal dolgusu çok iyi bir şekilde izole edilirse prosedürün dişe zarar vermesi söz konusu değildir.

Rengi beyaza yakın olan dişlerinde yalnızca birkaç tonluk bir açılma elde etmek isteyen kişiler ev tipi diş beyazlatma uygulamasından etkili sonuçlar alabilirler. Dişlerde renk değişimine neden olabilecek yiyecek ve içecekler çok fazla tüketiliyorsa ve sigara kullanılıyorsa diğer bir deyişler dişlerdeki renk değişimi ileri düzeydeyse kombine diş beyazlatma uygulaması tercih edilebilir. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, diş beyazlatma zararlı mı gibi içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri