Devlet Tarafından Verilen Evlilik Yardımı Nedir? Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Anne ve ya babasını kaybetmiş, yetim aylığı alan kadınlara ödenen bu devlet yardımdan yetim olan kadının evlenmesi durumunda verilir. Alının aylığın 24 katı olan bu destek için kadının her hangi bir işte çalışıyor olmaması gerekiyor. Başvuru ve yardım miktarı yazımızda.

Evlenme Ödeneği (Evlilik Yardımı) Nedir?

Evlenme ödeneğinin halt tarafından bilinen ismi devlet yardımıdır, babası ya da annesini kaybetmiş her hangi bir sigortalı işte çalışmayan ve yetim aylığı alan kadına bu aylığın evlenmesi durumunda kesileceği için, devlet tarafından alınan maaşın 24 katının çifte evlilik yardımı olarak ödenmesine evlenme ödeneği deniyor.

Şartlar Nedir? Kimler Yararlanabiliyor?

İlk olarak belirtmekte fayda var bu ödenekten anne veya babasını kaybetmiş erkekler yararlanamıyor, ödenek sadece kadınları bir defaya mahsus olmak üzere kapsıyor. Yani kadınlar boşanmış ve tekrar evlenecek olsalar dahi bu ödenekten tekrar yararlanamıyor. Bu ödenekten yararlanmak için anne veya babasını kaybeden, sigortalı bir işte çalışmayan ve yetim aylığı alan bir kadın olmanız gerekiyor. Sigortalı bir işte çalışan kadın, yetim olmasına rağmen bu devlet desteğinden yararlanamıyor.

Evlilik Ödeneği Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Evlilik ödeneğinin iki farklı çeşidi bulunuyor bunlardan ilki maaşın 12 katı ikincisi ise maaşın 24 katı kadar destek veriliyor. Eğer yetim aylığını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alınıyorsa, aylık alınan ödeneğin 12 katı kadar çeyiz parası yetim kadına ödeniyor. Hesaplama için aldığınız maaşı 12 ile çarpmanız yeterli olacaktır. (ÖRNK: Yetim maaşı 500 TL, ödenek 12 ay, 500 x 12 = 6.000 TL) Eğer yetim aylığı 4/A ya da 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak alınıyorsa, maaşının 24 katına kadar evlenme ödeneğinden yararlanılabiliyor. Bunu hesaplamak içince son aldığınız yetim maaşını 24 ile çarpmanız yeterli olacaktır. (ÖRNK: Yetim maaşı 500 TL, ödenek 12 ay, 500 x 12 = 12.000 TL)

Başvuru İçin İstenen Belgeler

Evlenen yetim kadının kimliği

Evlilik Cüzdanı

Başvuru yapılan kurumdan alınan dilekçe

Nereye Başvurmam Gerekiyor?

Bu ödenekten yararlanmak için ikametgahının bulunduğu il ve ya ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine ve ya SGK hizmet merkezlerinden gerçekleştirilebilir.

Evlendikten Önce mi Sonra mı Başvuru Yapmalıyım?

Bu ödenek için evlendikten sonra başvurulması gerekiyor, ilgili kurum sizden evlilik cüzdanı talep edecektir, ödeneğe evlendikten sonra en fazla 5 yıl içerisinde mutlaka başvurmanız gerekiyor bundan sonra geçen sürede hakkınız zaman aşımına uğruyor ve evlilik yardımından maalesef yararlanamıyorsunuz.

Ne Kadar Sürede Hesabıma Yatar?

Bu ödeneğin tüm işlemler başarı ile yapıldıktan sonra ne kadar sürede hesabınıza yatırılacağını kestirmek güç. Mevcut konjonktür ve SGK müdürlüklerinin yoğunluğuna göre değişecektir fakat SGK bu ödemeyi en kısa sürede hesabınıza yatırmış oluyor.

Hangi Bankadan Alınıyor?

Evlilik ödeneği, yetim aylığını aldığınız banka üzerinde olan mevcut hesabınıza yatırılıyor, eğer evlilikten birkaç yıl sonra bu ödeneğe başvurmuş ve mevcut hesabınızı kapatmış iseniz, yetim maaşınızın yattığı hesaba bağlı banka ile görüşüp hesap açtırma işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Kaynak: https://piyasaguncel.com/devlet-tarafindan-verilen-evlilik-yardimi-nedir-ceyiz-parasi-nasil-alinir_7315.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri