Mühendislik: Türkiye'de en çok talep gören mesleklerden biri

Türkiye, üretim alanında son yıllarda büyüme kaydetti. Son iki yılda pandemi nedeniyle bir duraklama yaşandı. Ancak bu duraklama kalıcı olmayacak ve büyüme devam edecek gibi görünüyor. Bu dönemde darbe alan mesleklerden biri de mühendislikti.

Bunun sebebi hiç şüphesiz mühendislik mesleğinin değer kaybetmesi değil. Son iki yılda COVID-19 nedeniyle belli projelerin durması işsizlikte artışa sebep oldu ve mühendisler de bu durumdan nasiplerini aldılar. Pandemide sona yaklaşılmasıyla mühendisliğin pek çok dalında fırsatlar kendini göstermeye başladı. Dilerseniz siz de mühendislik CV’niz ile çeşitli iş ilanlarına başvurmaya başlayabilirsiniz.

Hangi mühendislik dalları daha fazla talep görüyor?

Haber Aero sitesi, daha önce Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyeliği yapmış olan Prof. Dr. Fahrettin Öztürk ile bir röportaj gerçekleştirdi. Öztürk, meslek seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Öztürk’e göre gençler meslek tercihi yaparken şu faktörleri mutlaka göz önünde bulundurmalılar:

Türkiye'nin geleceği

Ücret talepleri

Iş fırsatları

Öztürk, Türkiye’nin altyapı ile ilgili gerçekleştirilen büyüme projeleri için yaklaşık 50.000 mühendise ihtiyaç duyacağını belirtti. İhtiyaç duyulan mühendislik dalları arasında havacılık ve uzay, makine, elektronik, elektrik ve malzeme ön plana çıkıyor. Bu alanda çalışan şirketlerde iş fırsatlarının önemli ölçüde artması bekleniyor.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

BoardingInfo.com’un yayınladığı verilere göre, Türkiye'de havacılık sektörü 1978'den bu yana %20'den fazla büyüme kaydetti. Üniversitelerdeki Havacılık ve Uzay Mühendisliği programlarının sayısının çok az olması, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri. Bu durumda tahmin edeceğiniz üzere bu bölümde okuyan öğrenci sayısı da oldukça az.

HavaHaber sitesinin verilerine göre bir Havacılık ve Uzay Mühendisi’nin başlangıç maaşı ayda 4.000 - 6.000TL arasında değişebilir. Ancak deneyim arttıkça maaş miktarı da artar. Deneyimli bir Havacılık ve Uzay Mühendisi, ayda ortalama 20.000TL ve hatta daha fazla gelir elde edebilir.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisleri, bugün Türkiye'de en çok aranan mühendisler arasında ikinci sırada yer alıyorlar. Haber Aero'ya göre, ülkedeki altyapı projeleri için 10.000’in üzerinde makine mühendisine ihtiyaç duyulması bekleniyor.

Bu dalda da deneyim arttıkça, alınan maaş önemli ölçüde artıyor. Kariyer.net’in verilerine göre bir makine mühendisinin aldığı en düşük maaş aylık ortalama 4250TL. En yüksek maaş ise aylık 14.000TL’yi bulabiliyor.

Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği, geleceği parlak olduğu söylenen oldukça prestijli mühendislik dallarından biri. Otomasyon çağında olmamız nedeniyle, sadece sanayii sektöründe değil, küçük, orta ve büyük boyutlu pek çok işletmede farklı projeler için elektronik mühendislerine ihtiyaç olabiliyor.

Elektronik mühendislerinin aldıkları en yüksek maaş 15.000-16.000 TL bandında, aylık ortalama maaş ise 7500TL civarında.

Elektrik Mühendisliği

Elektrik mühendisliği, birbirinden farklı güvenlik sistemleri, elektrik ekipman ve tesislerinin dağıtımını düzgün bir şekilde yönetmek için yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulan bir mühendislik dalıdır.

Yine Türkiye'de önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek altyapı büyüme projelerinde ihtiyaç duyulacak mühendislik dallarından biridir. Bölge Gündem'e göre elektrik mühendislerinin aldıkları aylık ortalama maaş 7.500 ile 8.000TL arasında değişir. En yüksek maaş ise ayda 20.000TL’yi bulabilir.

İnşaat Mühendisliği

İnşaat mühendisleri, geoteknik, mekanik, hidrolik ve inşaat gibi farklı alanlarda çok yönlü olarak çalışabilirler. İnşaat mühendisliğinin, hem Türkiye’de hem de dünyada çok ihtiyaç duyulan meslek dallarından biri olması sayesinde, inşaat mühendisleri iyi paralar kazanabilirler. Yeni mezunların maaşı aylık 4.500 - 6.000TL bandındayken deneyimli inşaat mühendisleri ayda 20.000 - 22.000TL arası maaş alabilirler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri