Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan COVİD-19 pandemisi ile yapılacak kongre hakkında bilgilendirmek amacıyla Rektörlük Senato Toplantı Salonunda basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Rektör Yardımcısı, Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Ayşe Balat, Kongre Başkanı Dr. Adnan Hammad, Wayne State Universitesi Tıp Fakültesi Dekan Yard, Bilimsel Komite Başkanı Dr. Basim Dubaybo, Nebraska Tıp Merkezi, Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Bruce Grogan’ın katıldı. Toplantıda Covid-19 Salgının neden olduğu sorunların yanı sıra Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı hastanelerin durumu da masaya yatırıldı.
“BÜTÇEMİZ KISITLI!”
GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, bütçe ve personel eksikliği neden Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yoğun sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Koruyucu sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığının politikası olduğunu kaydeden Balat, “Hastalar üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan hastanemize başvurduğu zaman, oluşan yoğunluklar artıyor. Tüm basamak sağlık hizmetlerini sunduğumuz zaman buna ne alet yetiyor ne hizmet ne de personel yetebiliyor. Alet alımları noktasında ise devletin sunduğu bütçe size çok sınırlı sayıda alet almak hakkı veriyor. 10 yıldan bu yana kullandığımız anjiyo cihazını değiştiremiyoruz. Tüpünü değiştirerek kullanım süresini uzatmaya çalışıyoruz. Değiştirmek istediğimiz zaman yeterli bütçe olmadığı için kendi döner sermayemiz üzerinden cihazı değiştirmemiz söyleniyor. Üniversitelerin gelir-giderleri belli, bu noktada ihtiyaçlarımızı değişik kaynaklardan sağlamaya çalışıyoruz. Bizim tarafımızdan baksana, bizlere üzüleceğinizden hiç şüphemiz yok. Bu noktada Hastanemizde hizmet veren bir doktorun hem hizmet verip hem de tarama programına yetişmesi imkansız. Tüm problemli hastalar bizde.”
“HASTA YOĞUNLUĞU ÇOK FAZLA!”
Gaziantep Üniversitesi’nin geliştirilip geliştirilmeyeceğinin sorulması üzerine konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, “GAÜN bünyesinde iki yeni hastane açtık. Hasta yoğunluğunun fazla olması nedeniyle hastaneler yetmiyor. Hasta olmamak için elimizden geleni yapmalıyız. Öncelikle kendi önlemimizi almalıyız. Vatandaş olarak sizeler, kendiniz doktoru olursanız hocalarımızın da yükü hafifler. Önlem alırsanız hasta olmazsınız” dedi.
“KAPASİTEMİZ SINIRLI!”
Rektör Özaydın’ın ardından açıklamalarını sürdüren Balat, “Hastane açmak çözüm değil. İlk olarak sizi kısıtlayan bazı konular var ve belirli bir kapasitenin üzerine çıkamıyorsunuz. Hizmet vereceğiniz belirli bir kadronuz var. Biz, 250 yataklı bir Çocuk Hastanesi açtık. Bu yatak sayısı kadar hizmet verecek personeli bulsam, 250’si de dolacak. Ama hizmet verecek personelim yok. Dolayısıyla yatak var personel yok. Biz şu öğreti ile büyüdük: En iyi hekim, koruyucu hekim. Hastalıklar ortaya çıkınca tedavisi bellidir ancak en iyi hekim, koruyucu hekimdir. Biz bir noktada sağlık politikaları nedeniyle koruyucu hekimliği kaybettik. Koruyucu hekimlik, bir yerlerde kayboldu.”
“GAÜN HASTANESİ’NE GÜNLÜK 15 BİN HASTA BAŞVURUYOR”
Üniversite hastanelerinin en özellikli, kapasiteli hastaneler olduğunu kaydeden Balat, “Üniversite hastanesi, başvurulabilecek en üst sağlık basamağıdır. Bugün hastanemize, basit bir üst solunum yolu hastalığı için hastaneye başvurduğu zaman, çok ciddi bir hastalığa sahip olan kronik bir hastanın yerini alıyor. Geçmişte bilindiği üzere bir sevk zinciri vardı. Hastalar, basamaklardan geçerek hastanelere ulaşıyordu. Şu anda o basamaklanma kalktığı için bizim günlük hasta sayımız, başvuru sayımız 10-15 bin. Hastanelerde hekimlerin nasıl çalıştığını gidip görün. Bizim sistemimiz Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere göre daha iyi. Kamu hastanelerinde 10 dakikada bir sistemden hasta veriliyor. Hasta 10 dakikada çıkmamışsa kavga başlıyor. Bu durum şiddete dönüşüyor” diye konuştu.
“BU YÜKÜ KALDIRAMAYIZ!”
GAÜN Hastanesinin borcu olmadığını kaydeden Rektör Özaydın, “Türkiye genelinde tüm kamu ve üniversite hastanelerinin borcu var. GAÜN Hastanesi’nin hiçbir kuruma borcu bulunmuyor. Biz devralırken, tüm borçlarını ödedik. Gaziantep Üniversitesi’ni borcu yoktur. GAÜN Hastanesi’nde sağlığı iyi. Herkes GAÜN Hastanesi’nde tedavi olmak istiyor ancak bu yoğunluğu kaldıracak gücümüz yok. Öncelikle birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinden vatandaşların faydalanması gerekiyor. Son çare olarak bize başvurmaları gerekiyor. GAÜN hastanesi bu yükü kaldıramıyor, personelimiz, yatak sayımız bunun için yeterli değil” diye konuştu.