Ağız Sütü (Kolostrum) Nedir? Buzağılarda Ağız Sütünün Önemi

Ağız sütü diğer adıyla kolostrum hayvanlarda oldukça önemlidir. Dünyaya gelen bir yavrunun beslenmesi için verilen bu ilk süt halk arasında ağız sütü olarak bilinir. Biz de bu makalemizde ağız sütü olarak bilinen kolostrumun ne demek olduğu ve buzağılar için ne kadar önemli olabileceğini belirtelim istedik.

Kolostrum (Ağız Sütü) Nedir?

Doğumun hemen ardından bebeğin gelişimi için anne sütü salgılanmaya başlar. Anne sütü besin değeri bakımından çok yüksek olduğu için faydalarını saymakla bitiremeyiz. Burada önemli olan ise hayvanın ilk aylardaki besin kaynağı olan bu sütün salgılanmasıdır. Annenin ilk olarak salgıladığı bu süte verilen isim kolostrumdur. Bu sütün en önemli özelliği, yavrunun gelişmesi ve büyümesini desteklemesi için çok zengin içeriğe sahip olmasıdır.

Buzağılarda Kolostrumun Önemi

Ağız sütü buzağının beslenmesinde önemli rol oynar. İçeriğinde protein, enerji ya ve vitaminler vardır. Doğumsan sonra 3–5 gün içerisinde annenin meme bezlerinden salgılanan bu süt daha sonraki aşamada salgılanan süte göre çok farklıdır. Çünkü içerisinde antikor, kuru madde, kazain, albümin, globülin ve mineraller çok daha zengindir. Bugün buzağılara verilen buzağı maması da buradan örnekle geliştirilmiştir.

Boğa Sperması Nedir?

Hayvan yetiştiriciliğinde ırk çok önemlidir. Bunun için besiciler sahip olmak istedikleri ırk konusunda belirleyici olmayı tercih ederler. Bu makalemizde bahsedeceğimiz boğa sperması ise bu noktada besicilerin en önemli destekleri arasında yer alır.

Büyükbaş hayvan beslemek isteyen bir besici hayvanın spermini görerek seçeceğinden dolayı nasıl bir hayvanın dünyaya geleceğini de bilir. Sığır işletmelerinde ıslak çalışması kapsamında yapılan bu uygulamanın önemi kaliteli hayvan ırkının devam ettirilmesini sağlamaktır. Hayvanın spermi önceden belirlenmiş olduğundan dolayı dişilerin daha kaliteli ırklar aracılığı ile gebe kalması sağlanmış olur.

Bu işlem sayesinde hayvan ıslak çalışmaları çerçevesinde hayvanların verimleri de artırılmış olur. Boğa sperması seçiminde işletmenin ihtiyacına uygun olan ırkı seçmesi çok önemlidir. Eğer süt verimi artırılmak isteniyorsa seçim bu yönde olmalıdır.

Büyükbaş hayvanlarınız için ihtiyaç duyacağınız ürünlere https://anadoluhayvancilik.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri