Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü, işletmelere yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Kent genelinde faaliyet gösteren emlakçılara yönelik başlatılan denetim çalışmalarında yetki belgesi olmadan çalıştığı tespit edilen 100’den fazla emlakçıya ceza kesildi. Kent genelinde herhangi bir kayıt olmadan, faaliyet gösteren emlakçılara yönelik yapılan denetimler ile kayıt altına alınması ve iş koluna bir standart getirilmesi hedefleniyor.
Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de kayıt dışı çalışan emlakçıların sayısı bir hayli fazla. Gaziantep Emlakçılar Odası tarafından yapılan çalışmalar sonunda tespit edilen ve yüzlerce olduğu ifade edilen emlakçıların, kayıt altına alınması ve sektöre bir düzen getirilmesi için başlatılan çalışmalar sonuç verdi.
100’DEN FAZLA EMLAKÇIYA CEZA KESİLDİ
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonunda, emlakçılara eğitim ve yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Yetki belgesi, oda kaydı hatta maliye kaydı dahi bulunmayan emlakçılara yönelik, ülke genelinde denetime çalışmaları başlatıldı. Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda da 100’den fazla emlakçıya ceza kesildiği öğrenildi.
BELGESİ OLMAYAN İŞLETMELERE 6 BİN TL CEZA…
Gaziantep İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri tarafından devam eden denetimlerin ay sonuna kadar süreceği ve kent genelinde belgesi olmayan emlak işletmelerine müsaade edilmeyeceğine dikkat çekildi. Devam eden denetimler çerçevesinde belgesi olmayan her emlak işletmesine 6 bin lira idari para cezasının uygulandığı belirtildi.
CEZA MİKTARI 10 KATA KADAR ARTABİLECEK!
Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor. Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL’den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL’ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.
“MESLEKİ EĞİTİMİ VEDENEYİMİ OLMAYANLAR EMLAK İŞLETMESİ AÇAMAYACAK”
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. 2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırı yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendi. Geçen 2 yıllık süreçte, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmeler görüldü, artık bu duruma müsaade edilmeyecek” ifadeleri yer aldı.
Bakanlığı başlattığı çalışma ile kayıt dışı ve belgesiz çalışan emlak işletmeleri sorununun ortadan kalması bekleniyor