Uzmanı uyardı! Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Gaziantep ve çevre illerde üretilen zeytinyağında binbir oyun oynanıyor. Uygun fiyata satılan zeytinyağlarında hile karışırken uygun fiyata satılan zeytinyağlarından vatandaşların uzak durması isteniyor.

Şu sıralarda 600 ile 750 TL arasında satılan bir teneke zeytinyağında binbir hile yapılıyor. Uygun fiyata satılan zeytinyağında katkı olduğu belirtilirken, vatandaşın uygun zeytin yağından uzak durması gerekiyor. Uygun fiyata satılan 16 kiloluk bir tenekede 1 veya 2 kilo zeytinyağı olduğu ve içerisinde katkıların bulunduğu ileri sürüldü.

Aydın'ın Germencik ilçesinde, 1926 yılında dedesinin başlattığı zeytinyağı üretimi ve ticaretini sürdüren Hilmi Yıldırım, acı olanın gerçek zeytinyağı olduğunu belirterek, "İyi zeytinyağı boğazı yakacak ancak mideyi yakmayacak" dedi.

Aydın Germencik'in Hıdırbeyli Mahallesi'nde 94 yıldır hizmet veren zeytinyağı firması sahibi Hilmi Yıldırım, hakiki zeytinyağının nasıl anlaşılacağını anlattı.
İyi zeytinyağının kokusundan ve tadından anlaşıldığını belirten Yıldırım, "Koku ve tat çok önemlidir. Tadarken, ağzında belli bir acılık oluşur ve boğazı yakar. Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.

"TATLI OLAN ZEYTİNYAĞI KALİTELİ DEĞİLDİR"
Tatlı olan zeytinyağının vatandaşı aldatmaması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Zeytinyağının içine kanola, pamuk yağı ve çiçek yağı gibi çeşitli yağlar karıştırılabiliyor. Bu karıştırılan yağlarda yumuşak olduğu için vatandaşa tatlı gelir. Ama gerçek zeytinyağını ağızlarına aldıklarında 'Acı' derler. Aslında acı olan gerçek zeytinyağıdır. Tatlı olan zeytinyağı kaliteli değildir. İyi zeytinyağı boğazı yakacak ama mideyi yakmayacak. En önemli kıstas budur. Tatlı zeytinyağı olmaz. Meyvesinden dolayı belli bir acılık oluşur" diye konuştu. 

"TÜKETİCİ FİYATLARA KANMASIN"
Ucuz zeytinyağına vatandaşın kanmamasını tavsiye eden Yıldırım, "Günümüzde piyasada litresi 25-30 liraya satılan zeytinyağları var. Tüketicilerin asla ve asla bu fiyatlara kanmaması gerekiyor. Bugün standart olan bir zeytinyağının kilosunun toptan fiyatı 35-40 lira arasında değişiyor. Ucuz zeytinyağı almak bana göre kandırmacadır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri