Gaziantepli şehirlerarası otobüs firmaları yükselen akaryakıt fiyatlarından dolayı dertli. Artan maliyetlerin firmalara büyük zarar verdiğini söyleyen Gaziantep Şehirlerarası Otogar Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Karlı Savcı, “Artan maliyetlerin üstesinden gelmek mümkün değil” dedi.
Türkiye’nin en büyük illerinden birisi olan Gaziantep’ten her gün onlarca ile otobüs seferleri düzenleniyor. Pandemi şartlarından dolayı yarı kapasiteye düşürülen yolcu otobüslerinde işletmeciler zor günler yaşıyor. Son bir ay içerisinde ekonomide yaşanan olağanüstü gelişmelerin ardından yükselen akaryakıt fiyatlarından dolayı yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalan birçok firma maliyetleri karşılayamaz hale geldi. Konuya ilişkin Gazetemiz Doğuş’a açıklamalarda bulunan Gaziantep Şehirlerarası Otogar Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Karlı Savcı, “Bu şartlar altında bu sektörün sürdürebilirliği zora girer” dedi.
Sektörün en büyük sıkıntısının akaryakıt fiyatları olduğunu belirten Savcı, “Mazot fiyatları almış başını gidiyor. Normalde 46 kişi taşıyorduk fakat bu sayıyı 24 kişiye düşürdüler. 24 kişi taşıma ile artan maliyetlerin üstesinden gelmek mümkün değil. Biz buradan Edirne’ye kadar yolcu taşıyoruz. Vatandaşta da para yok. Biz bir fiyat belirliyoruz ama vatandaşta karşılayamıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Firmaların zarar etmemesi için uçak fiyatlarını geçmesi gerekir”
Otobüslerin hali hazırdaki bilet fiyatlarına da değinen Savcı, “Edirne için bir yolcu fiyatı 250 lira, İstanbul için bir yolcu fiyatı ise 200 lira. Bu şekilde bizi kurtarmıyor. Bizim zarar etmememiz için mazot fiyatlarının 3-4 lira olması lazım ancak. Bizi fiyatların kurtarması, zarar ettirmemesi için uçak fiyatlarını geçmesi gerekir. Uçakta biletlerden KDV alınmıyor. Bizde KDV alınıyor üzerine birde sürekli akaryakıta zam yapılıyor. Uçaklarda kullanılan yakıtlar da bizimkinden daha ucuz fiyata sunuluyor” dedi.
“Yetkililerden anlayış bekliyoruz”
Yetkililerden isteklerinin akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi olduğunu söyleyen Savcı, “Doların düşmesine rağmen akaryakıt fiyatları düşürülmedi ve içerisinden ÖTV alınmaya başlandı. Bu da fiyatların daha da yükselmesi demek. Bu şartlar altında bu sektörün sürdürebilirliği zora girer. Otobüs firmaları iflas edip, ülke genelinde yolculuk sıkıntısı çekilmeye başlandıktan sonra alınan vergi neye yarayacak. Biz bu konuda yetkililerden anlayış bekliyoruz. En azından ana girdisi yakıt olan sektörlere bir muafiyet ya da vergilere indirim yapılırsa sektörde daha sürdürülebilir bir hava hâkim olabilir. Bizi kurtaracak fiyat İstanbul için 300 lira, Ankara İçin 200 liradır. Edirne ve Çanakkale için 350 lira bir nebze kurtarır” diye konuştu.
“Sefer iptali söz konusu değil”
Araçlar boşta olsa sefer iptal edemediklerini söyleyen Karlı Savcı, “Bir ay önceden biletler satılmaya başlanıyor. Tek kişi dahi bilet almış olsa biz onu götürmek mecburiyetindeyiz. Bunun yanında otobüsün uğradığı şehirlerde de müşteri olabilir. O yüzden sefer iptali söz konusu değil” ifadelerini kullandı.