20 yıldan buyana , ilk kriz 1931 yılında Atatürk döneminde yaşandı. Vatandaşlar karneyle ekmek aldılar. O zaman döviz 2.20 kuruştu. O günden buyana 11 kriz geçirdik. Ancak hepsinden de büyüyerek çıktık. Krizler yatırımcıyı dahada çok tetikliyor. Ne varki, krizleri aşmanın tek yoluda herkesin birlik ve beraberlik içerisinde olmalıdır. Provakatörler ve kışkırtıcılara meydan verilmemeli” dedi.
GAZİANTEP’TE 45 BİN ÜYESİ BULUNUYOR
Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep ve ilçelerinde toplam 70 meslek kuruluşunun olduğunu ve buna kayıtlı üyenin 45 bin esnafın bulunduğunu ve bunların bir çoğununda pandemi döneminde devletin verdiği desteklerle birlikte 2020 ile 2021 arasında şirket sayılarında büyük artış olduğunu vurguladı. Gaziantep’te üç çeşit şirket kurulumunun gerçekleştiğini belirten Küsbeoğlu, “Gaziantep’te üç çeşit esnaf vardır. Bunların biri kayıt dışı olarak merdiven altında triko ve fıstık kırma işi yapan kişilerdir. İkincisi işyeri açıpta belgesi olmayanlar vardır. Üçüncü olarakta 20 bine yakın esnafta ne esnaf odası, ne ticaret odası, ne sanayi odası arasında şirketleri kurulu olmasına rağmen hangi sicile kayıtlı oldukları bir türlü gerçekleşmiyor. Son olarakta bu şirketler bana göre isimleri var ama varlıkları yok. O nedenle, bu şirketler kayıt dışı oynuyorlar” diye konuştu.
EKMEKÇİLER GERÇEKTEN DE ZOR DURUMDA
Gaziantep’te ekmek fiyatları una ve hammaddeye gelen zamlardan sonra esnaf odaları birliği yönetimi dün olağanüstü toplandı. Toplantıya başkanlığı Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu yaptı. Toplantıda ekmeğe zam gündeme geldi. Sonunda Gaziantep’te ekmek fiyatları arttı. 170 gram olan ekmeğin fiyatı 1.5 TL’den 2 TL’ye 200 gram francada 1.75 TL’den 2 TL’ye yükseldi. Böylece ekmek fiyatları iki ayda üst üste zam görmüş oldu.
MARKETLER VE AVM’LER MAHALLE BAKKALINI YOK ETTİLER
Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep’te yaklaşık 15 bine yakın bakkal ve büfe bulunduğunu bunların market ile AVM’ler yüzünden iş yapamadıklarını ve her geçen gün kapanmalarının arttığını söyledi. Küsbeoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı kanuna göre AVM ve Marketlerin 8 kilometre şehir dışında olmaları gerektiğini belirtetek., Gaziantep’te bu kurala uyulmadığı dile getirerek, trafik ile vatandaşın yoğun olduğu bölgelerde sıkıntılar yaşandığını söyledi.
VALİ GÜL’E ZİMMER DEFTERİ TEŞEKKÜRÜ
Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, pandemi döneminde esnafların zor durumda kaldığını ve genellikle vatandaşların borçlarını ödeyemediğinden dolayı Gaziantep Valisi Davut Gül başta olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile tüm STK’lar el ele vererek vatandaşın mahalle bakkalına olan borçlarını kapattığından dolayı teşekkür etti.
BAKLAVADA FİYAT VE KALİTE DENETİMİ YOK
Gaziantep Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli markası olan Gaziantep Baklavasının coğrafi işarette bir fiyat belirleyeceğiz. Birde Gaziantep baklavasıyla ilgili kuruluşların kullandıkları ürün kalitesiyle ilgili denetleme yapılmasını istiyorum” dedi.