Asgari ücretli çamaşır ve bulaşık makinesi için 30 gün çalışacak

Dolar 13.49 lira ile son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Dolara bağlı olarak bir çok ürün gibi beyaz eşya fiyatları da inanılmaz şekilde arttı. Bir asgari ücretli çalışanın çamaşır ve bulaşık makinesi için 30 gün çalışmak zorunda olduğu belirtildi.

Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapğu, “Ürün tedarikinde sıkıntı yok ancak stoklayan ve depolayan çok. Kişi istediği ürünü istediği fiyata satıyor. Sektörün geleceği tehlikede. Çünkü bir asgari ücretli biri evine çamaşır ve bulaşık makinesi almak için yemeden içemeden 30 gün, bir buzdolabını alması için ise 50 gün çalışması lazım” açıklamasında bulundu.

Esnaf ve sektör geleceğini göremiyor
A’dan Z’ye tüm ürünlerin fiyatının dört katı kadar yükseldiğini sözlerine ekleyen Çapğu, “ Türkiye ekonomisinde bir ürünün 4 katına çıkması 4 defa devalüasyon olduğunu gösterir. Bu şartlar altında ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu ülkede 4 defa devalüasyon oldu, fakat hiç kimse farkına bile varmadı. Çünkü 2 yılda ürünün fiyatı tam 4 katına çıktı. Bin liraya alıp sattığımız buzdolabı 4 bin liraya çıktı ve önümüzü göremiyoruz, ne kadar yükseleceğini bilemiyoruz” dedi.

Sattığımız ürünü yarın yerine koyamıyoruz
2021 yılının sektör açısından kötü geçtiğini vurgulayan Çapğu, “Geçmiş dönemlerde yurt dışından ürün tedariki konusunda sıkıntı varken, şimdi dolardaki artış sorunu var. İnsanların alım gücünün kalmaması sektörü tamamen bitirdi. Şu anda piyasa ‘Durma noktasına geldi diyemeyeceğiz’ çünkü durma noktasını da çok geçtik. Sattığımız ürünü yarın yerine koyamıyoruz. Yani günden güne paramız eriye eriye bitiyor” şeklinde konuştu.

Alanın karda satanın zararda olduğu bir dönemi yaşıyoruz
Satılan ürünün yerine yenisini koyamadıklarını kaydeden Çapğu, “10 liralık bir ürünü 12 liraya satıyorsunuz, 2 lira kar ediyorsunuz ama yarın o ürünü 14 liraya satın alıyorsunuz. Satmamak satmaktan daha iyi diye düşünüyoruz. Talep var, ama insanlar TL’den korkmaya başladılar. Çünkü TL’nin değer kaybettiğini gördükleri için ne bulurlarsa onu almaya çalışıyorlar. Alanın karda satanın zararda, olduğu bir dönemi yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapğu, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Buzdolabı önceki sene 1000 liradan 2 bin liraya, bu yıl da 2 bin liradan 4 bin liraya yükseldi.  Yarın 5 bin lira olur mu? Bir şey diyemiyoruz. Televizyon 1000 liradan 3 bin liraya çıktı. Çamaşır ve bulaşık makinesi yüzde 200 zamla en çok yükselen ürünler oldu. Geçen yıl 560 liraya aldığımız çamaşır makinesini bin 750 liraya, 600 lira aldığımız bulaşık makinesi 2 bin 400 liraya alıyoruz.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri