Makat çatlağı

Dışkılama sonrasında gelişen ve bazen dakikalarca veya saatlerce devam eden bıçak saplanır veya jilet kesiği gibi bir ağrının varlığında makat çatlağı, hemoroid veya makat siğili akla gelmelidir. Uykudan uyandıracak şiddette bir makat ağrısı durumunda, makat apsesi akla gelir. Şiddetli ve kramp tarzındaki bir makat ağrısı durumunda proktalgia fugax düşünülmelidir. Sürekli bir makat ağrısı durumunda sırt ağrısı ve omurilik basısı olabilir.

Makat çatlağı, makat ağrısına en sık yol açan nedendir. Sıklıkla arka yüzde gelişen bir çatlak, yırtık ya da yarık nedeniyle, özellikle dışkılama sonrasında, yırtılır gibi bir ağrı hissedilmesine neden olur. Hamilikte ve doğum sonrası süreçte de çok sık yaşanan makat çatlağı; hamilelik süresince veya doğum sonrasındaki 4-6 hafta içinde gelişebilir. Kabızlıktan kaçınmak, sebze ve meyvelerden bol miktarda lif alımı ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Tedavide; oturma banyosu, kremler ile tedavi ve Botoks tedavisi % 70-90 arasında yararlı olur. Bu tür tedavilerden 3-4 ay sonra, makat çatlağı % 30-40 oranında nüks edebildiğini bilmekte yarar vardır. Makat ağrısı, hemoroid ve benzeri makat sorunları yaşayan kişilerin tek yapmaması gereken, kendi kendilerine tedavi yöntemleri aramaktır. Burada en yararlı olacak davranış mutlaka konunun uzmanı olan bir Genel Cerraha başvurmaktır.

Makat bölgesi ve bağırsak hastalıkları ile uğraşan hekimlere proktolog veya kolorektal cerrah ve bu uzmanlık dalına da kolorektal cerrahi veya proktoloji adı verilir. Uzmanlık, doçentlik ve profesörlük unvanlarını, mezun olduğu İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD’dan almış olan Proktoloji Uzmanı Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU, bu alanda 25 yıldan beri hasta görmekte ve son derece memnuniyet verici başarılara imza atmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri