Avrupa’nın havası en kirli kentleri arasında yer alan Gaziantep’te, her yıl kış aylarında aynı manzara yaşanıyor. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava İzleme Ağı verilerine göre Gaziantep’te hava kalitesi Hassas Seviyeye yükseldi. En büyük metropol kentler arasında yer alan Gaziantep, kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle Avrupa’nın havası en kirli kentlerinden biri olarak göze çarpıyor. Kent genelinde kalitesiz katı yakıt kullanımı, yoğun trafik ve sanayinin etkisi ile hava kirliliği sorunu yaşanıyor. Kış aylarında artan hava kirliliği sorunu nedeniyle kent genelinde sağlıksız bir hava ortaya çıkıyor. Kentin en yoğun nüfuslu mahallelerini bünyesinde barındıran plansız yapılaşmanın hakim olduğu bölgelerde kış aylarında hava kirliliği sorununda artış yaşandı.
HAVA KİRLİLİĞİ ORTA SEVİYEYE YÜKSELDİ
Yaşanan durum Gaziantep’te yaşanan hava kirliliği sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava İzleme Ağı verilerine göre Gaziantep’te hava kalitesi Hassas Seviyeye yükseldi. Havadaki toz oranı (PM 10) ise 113 µg/m³olarak yayınlandı. Söz konusu hava durumunun, açık hava sporları, bisiklet sürmek, açık havada yürüyüş yapmak ve dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava olmadığı ifade edildi.
KRİLİLİK DEĞERİ 1 YILDA 135 KEZ AŞILDI
Türkiye’nin en büyük şehirlerinden olan Gaziantep, 2,5 milyonu aşkı nüfusu, misafir ettiği 500 bin mülteci nüfusu ile ortalama 3 milyonluk nüfusu bünyesinden barındırıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir yıl içerisinde hava kirliliği sınır değeri yılda 35 kereden fazla aşılmaması gerekirken, bu değer Gaziantep’te 1 yılda 135 kez aşılıyor. Hal böyle olunca Gaziantep, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havası en kirli şehirleri arasında yer alıyor.
KALİTESİZ KÖMÜR, KİRLİLİĞİN SEBEBİ…
Yetkililer, Gaziantep’te kış aylarında hava kirliliğinin artmasının nedeninin kömür kullanımı olduğunu ifade ederken, hava kirliliğinde yoğun trafik ve sanayi bölgesinin de etkili olduğu dillendiriliyor. Gaziantep Mahrukatçılar Odası tarafından yapılan açıklamalarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden vatandaşlara verilen kömürlerin, kalitesiz olduğu ve bun nedenle hava kirliliği sorunu yaşandığı ileri sürülüyor.
KÖMÜR KULLANIMI YASAK AMA…
Hava kirliliği sorununun ana etmenlerinden olan kalitesiz kömür kullanımının yaygın olmasının nedenleri arasında çarpık kentleşme ve pek çok mahallede doğalgaz imkanının bulunmaması gösteriliyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi verilerine göre, kentin yüzde 65’i plansız yapılardan oluyor. Plansız olarak inşa edilen çarpık yapılarda ise iskan sorunu nedeniyle doğalgaz kullanım oranı azalıyor.
DOĞALGAZA GEÇİLDİ AMA…
Kış aylarının da gelmesi ile birlikte bölgede yaşayan dar gelirli vatandaşlar, SYDV tarafından kendilerine verilen kalitesiz kömürleri kullanmak durumunda kalıyorlar. Dar gelirli ailelerin yaşadığı kırsal mahallelerde, doğalgaz imkanı getirilmesine rağmen ailelerin yeterli oranda doğal gaz kullanmadıklarını görülüyor. Dar gelirli olan aileler için oldukça yüklü bir maliyete neden olacak olan doğalgaza