Su Analizi Nedir? Su Analiz Laboratuvarı

Su analizi yüzeysel ve yer altı suyu analizidir. Çevre mevzuatında konu ile ilgili analizlerin istendiği yönetmelik, Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği’dir. Göl, lagün, deniz, nehir ve yer altı suyundan alınan numunelerden su analizi gerçekleşebilir. Genel olarak su analizi amaçlı alınan numunelerde düşük dedeksiyon limitlerine inmek gerekir. Kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak su analizi gerçekleştirilebilir.

Su Nasıl Kirlenir?

Su, insan hayatı için en önemli bileşenler arasında yer alır. Sağlık için kritik olan su, insan vücudunun yaklaşık yüzde 90’ini oluşturur. Su tüketim şekli ve sıklığı, metabolizma, organların işleyişi, cilt sağlığı gibi birçok unsuru doğrudan etkiler. Bu nedenle, tüketilen veya temas edilen suyun kimyasal ve fiziksel özelliği önem taşır. Su çevrimi ile temiz ve kullanılabilir suya ulaşım söz konusudur.

Su döngüsü; suyun sıvı, katı ve gaz halini aldığı; suyun okyanustan, karaya, oradan dağlara ulaşmasıdır. Bu döngü sağlıklı bir şekilde ilerlemelidir. Su döngüsü esnasında su doğal haliyle bulunur. Fakat doğal afetler ve yapay müdahaleler sonucunda suyun kirlenmesi söz konusu olabilir. Yapay müdahale insan tarafından yapılır.

Üretim, taşıma ve depolama esnasında su kirliliği meydana gelebilir. Üretim esnasında su atık su meydana gelebilir. Taşıma, isale hatları ya da araçlar ile gerçekleşir. Bu sırada hijyenik olmayan tanklar ve isale hatları suyun kirlenmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra ev ve iş yerlerinde klorlamanın zayıf olduğu sistemlerde mikrobiyolojik üreme söz konusu olabilir.

Su Analizi Yapan Firmalar

Su analizi yapan firmalar genellikle laboratuvarlardır. Arıtma üzerine faaliyet gösteren ya da cihaz kurulumu yapan firmalar da kendi bünyelerinde bazı su analizleri gerçekleştirebilir.

Su analizi yaptırmak isteyenler suyun kaynağının nasıl olduğunu bilmek gerekir. Su, çeşme, sebil, kuyu, dere, deniz, yeraltı, arıtma tesisi gibi kaynaklardan hangisinin olduğunu bilmelidir. Suyun kaynağı tespit edilerek su analizi yapan firmalar ile iletişime geçilebilir. Su analizi yapan Çevre Laboratuvarları ile her çeşit su analizi yapılabilir.

Su Analiz Laboratuvarı

Su analizi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili olan laboratuvarların raporları geçerlilik göstermektedir. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile su analizi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili, Türkak’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.

Su analizi ile ilgili detaylı bilgi almak için https://www.aem.com.tr/ üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri