Şu sıralarda ise francalaya da zam gelmesi gündeme gelirken azda olsa gramajı artırılarak 1 tek francala ekmeğinin 2 TL olacağı iddia edildi. Böylece Gaziantep’te pideden sonra francala ekmeğine de zam dedikodusu yayıldı.
Gaziantep’te pide ekmeğine gelen zammın ardından francala ekmeğine zam yapılması gündeme geldi. Gaziantep’te unun torba fiyatı son 6 ay içerisinde üst üste 7 kez zamlandı. Unda yaşanan aşırı artış karşısında fırınlar unun torbasını en uygun 135 liraya almaya başladılar. Bu nedenle pide ekmeğinin dışında tanesi 1,5 lira olan francala ekmeğine zam yapılması gündeme geldi.
UNA YAPILAN ZAMLAR VATANDAŞIN VE
FIRINCILARIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜYOR
Ekmekte girdilere üst üste yapılan zamlar vatandaşım alım gücünün düşmesine, fırınların ise iş yapamaz duruma gelmesine neden oldu. Unda torba fiyatı en uygun bugün itibariyle 135 lira. GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, unda yaşanan artış karşısında kendilerine bugün itibariyle zam talebinde bulunulmadığını dile getirdi. Küsbeoğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
“İlgili meslek odalarından tarafımıza yapılan bir zam talebi yok. Ama una son yapılan zamlar nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu biliyoruz. Bir zam talebi bize iletilirse ilgili komisyonlarımız gerekli çalışmaları yürütür.”
PİDECİLER ODASI MECBUREN ZAM YAPILDIĞINI DİLE GETRMİŞTİ
Un fiyatlarına gelen yüksek zamların ardından ekmeğe zam yapılmasının kaçınılmaz hal aldığını söyleyen Gaziantep Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, “Gaziantep’e has olan tırnaklı ekmeğimize bu hafta itibariyle zam yapılacak. Tarifelerimiz önümüzdeki hafta fırınlarımızda uygulanmaya başlayacak. Zam almamızda en büyük sebep un fiyatlarındaki hızlı yükselmeden kaynaklanıyor. Fırıncı esnafının zamlar karşısında dayanacak gücü kalmadı. Unun torba fiyatı 95 liradan 130 liraya yükseltildi. Bu zamlar yalnızca unla da kalmadı. Kullandığımız hamur mayasına kilogram başı on lira zam geldi. Elektrik, su, kira, vergi zamlarının hepsi bir arada düşünüldüğünde ekmeğe yapılacak zam kaçınılmaz oldu” ifadelerinde bulundu.
“FIRINLARDA HİJYEN İÇİN SEFERBER OLDUK”
Pide fırınlarında hijyen çalışmalarının tarım il müdürlüğü, halk eğitim müdürlükleri ve zabıta ekipleri tarafından yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Sarı, “Tarım İl Müdürlüğü ve belediyelerimiz şehrimizde kaliteli ekmek yiyebilmek için çok güzel çalışmalara imza atıyor. Tüm fırınlarımız hijyen denetimlerinden geçirildi. Hijyene uymayan bir fırınla karşılaşmamız durumunda oda olarak biz de tarım il müdürlüğü de zabıta ekipleri de gerekli yaptırımı uyguluyor. Amacımız şehrimize kaliteli ekmek sunmak. Artı belediyelerimiz hijyene engel olacak küçük metre kareli fırınların açılması için ruhsata izin vermiyor. Belediyenin şart koştuğu genişlikte fırınlarımız açılıyor” ifadelerine yer verdi.