İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, 9 Eylül'de çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durduracak. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların durdurulması kararı çıktı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetçi, çimento ve demir fiyatlarındaki artışın maliyete yansıdığını, bunun da hem vatandaşları, hem de sektör temsilcilerinin memnun etmediğini dile getirdiler.
Yapı müteahhitlerinin İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), Ankara'da düzenlediği basın toplantısında 9 Eylül'de çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durduracağını açıkladı. Toplantı sonrası basına açıklama yapan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu çimento fiyatlarındaki artışın ekonomik gerekçesi olmadığını artışların yüzde 200'leri bulduğunu söyledi.
Özellikle demir ve çimento fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan inşaat müteahhitleri de inşaatları durdurma kararı aldı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların durdurulması kararı çıktı. Kararı açıklayan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, çimento sektörünün yapılan tüm girişimlere rağmen zam yapmaya devam ettiğini söylemişti.
GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALINAMADI
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mimar Bora Kanevetçi, inşaat sektörünün çok sıkıntılı günler yaşadığını, demir ve çimentoya yapılan zamlarını sektörü durma noktasına getirdiğini söyledi. Zamların durdurulması amacıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar alınamadığını anlatan Kanevetçi, . İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)’un grev kararı aldığını söyledi.
EN DOĞRU KARARI ALACAGIZ
Kanevetci"Başta çimento olmak üzere inşaat maliyetlerindeki artışlar sektörü ciddi anlamda tedirgin etmiştir. Bizler GAİMDER olarak her zaman için ekonominin ve istihdamın sürüdürülebilirliğinden yanayız. İMKON bizim çatı kuruluşumuzdur. Gelinen noktada böyle bir boykot çağrısı vardır. Bizler de en kısa zamanda Gaindere kayıtlı tüm meslektaşlarımızla geniş katılımlı bir istişare toplantısı yaparak ülkemiz, devletimiz, kamu ve meslektaşımız yararına en doğru kararı alacağız." diye konuştu
GAZİANTEP’TE KONUT ALABİLMESİ İMKANSIZ HALE GELMİŞTİR
Konut ve kiralık daire fiyatlarında yapılan aşırı artışın birçok mağduriyete neden olduğunu ifade eden yetkililere bu durumun önüne geçilmesi için çağrıda bulundu. İnşaat ham madde fiyatlarının artışa geçmesinin konut ve kira fiyatlarını arttırdığını belirten Çeliktürk, geçtiğimiz yıla göre Gaziantep'te konut ve kira fiyatlarında yüzde 100'lik artışın gerçekleştiğini ifade etti.İnşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına zam olarak yansıdığına dikkat çeken Çeliktürk, “Bir mülkün kira bedelini mülkün değeri belirler. Mülkün değeri arttığı zaman kira bedeli de doğal olarak artacaktır. Don dönemlerde zaten Gaziantep’te yıllardır yaptığımız açıklamalarda konut ve arsa fiyatlarının yüksek olduğunu ve daire fiyatlarının bununla ilgili yükseldiğinden bahsetmiştik. Ama son yıllarda özellikle pandemi ile birlikte inşaat üretim maliyetleri de çimentodan demire, alüminyumdan cama, seramik yani her türlü inşaat malzemelerinde ciddi artışlar oldu. Ciddi fiyat artışlarından dolayı özellikle Gaziantep’te son bir yılda pandemi olmasına rağmen arsa fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte şu anda konut fiyatları tarihin en pik noktasına yükselmiştir. Sonuç itibariyle düşük ve orta gelirli ailelerin Gaziantep’te şu anda konut alabilmesi imkansız hale gelmiştir.” dedi.
TARİHİN EN YÜKSEK FİYATINDA KONUT SATMAKTADIR
Vatandaşların ucuz konut alabilmelerinin yöntemlerine bakılması gerektiğini belirten Çeliktürk, “Bunun için iki tane önemli kalem var. Bir tanesi arsa maliyeti bir tanesi de inşaat maliyetidir. İnşaat maliyetlerindeki son bir senedeki hızlı artış şu anda müteahhitleri de harekete geçirmiştir. Şu anda müteahhitlik sektörü tarihin en düşük kâr marjları ile çalışmaktadır. Ama tarihin en yüksek fiyatında konut satmaktadır. Çünkü arsanın ve inşaatın maliyeti belli ve düşük kâr oranı şeklinde konut satışı yapıyorlar. O yüzden özellikle Gaziantep'te arsa fiyatlarının yüksekliği ile ilgili ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. İmara açılan yerlerin uygulamasının yapılması gerekiyor. En büyük arsa tedarikçisi belediyelerdir. Müteahhitlerin en fazla arsa talebini karşılayan kurum belediyelerdir. O yüzden belediyelerimizin artık ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ adı altında bazı arsaları orta ve dar gelirli vatandaşların satın alabilmeleri adına projeler geliştirmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
HAKSIZ KAZANÇ VE AŞIRI ZAMLARA MÜDAHALE EDİLMELİ
İnşaat maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Çeliktürk, yüksek artışların önüne geçilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Doların ve emtia fiyatlarının artışının yanında haksız şekilde artan bazı kalemler de gözükmektedir. Sadece inşaatta değil tüm sektörlerde bu durum var. O yüzden devletin bu konuda haksız kazanç elde eden ve aşırı zamlar ile ilgili ile diğer konulara müdahale etmesi gerekiyor. Birçok üründe ciddi artış var. Bunun ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Bu konuda eğer art niyetli sektörler ve gruplar varsa devletin bunlarla ilgili önlemler alması gerekiyor. O yüzden müteahhitler önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemine gideceklerini açıkladılar. Yarın büyük ihtimalle bir toplantı olacak ve toplantı sonrasında iş bırakma eylemi ne zaman başlayıp ne zaman bitecek konusunda karar verilecek. Eğer bu zamlara karşı herhangi mantıklı bir önlem sunulmazsa müteahhitlerin eylem yapacaklarını duyduk. Tabi ki emtiaların normal artışı veya enerji ile ilgili normal artışların yanında ekstra art niyetli artışlar varsa biz bunun ciddi şekilde takip edilmesini istiyoruz.”
2+1 DAİRE FİYATLARI 600-700 BİN LİRA BANDINDA
Vatandaş için ucuz konut üretmek istediklerini belirten Çeliktürk, “Gaziantep'te şu an 2+1 dairelerin fiyatları minimum 600-700 bin lira bandında taban olarak oturmuş durumdadır. Bölgesine göre ise bir milyar veya bir milyar 350 bin lirayı bulmaktadır. devlet memuru olan çiftlerin bile bu daireleri satın alması imkânsızdır. O yüzden bu konuya devletin bir an önce el atması gerekiyor. Bu konuda projelerin yapılması lazım. Toplu konutların yapılması lazım. En azından arsa maliyetlerindeki artışın yanı sıra hazine arazileri ile beraber vatandaşlarımıza sunacakları imkanlarla konut sahibi yapmaları gerekiyor. Sonuç itibarıyla ruhsat alınırken belediyeler müteahhitlerden çok ciddi rakamda bir harç bedeli alıyorlar. Müteahhitler daha temel atmadan ciddi şekilde ruhsat ve proje harcı ile karşı karşıya geliyor. Bu konuda belediyelerin ruhsat harçlarında, vizelerde ve diğer harçlarda ciddi bir şekilde bu sektörü süspanse edecek yollara gitmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İMAR PLANLARININ UYGULAMASI GEREKLİ
Şu anda Gaziantep'te ihtiyacı karşılayacak şekilde imar planlarının yapılmış durumda olduğunu ifade eden Çeliktürk, “Ama imar planlarının uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Sadece o bölgeyi imara açmak yetmiyor. Bir bölge imara açılırken o bölgenin altyapısının, yollarının, kanalizasyonun ve elektrik şebekelerinin açılıp müteahhitlerin inşaat yapacak seviyeye getirilmesi gerekiyor. Bu da ciddi altyapı yatırımlarını neden oluyor. O yüzden de Gaziantep'te özellikle imara açılan bölgelerdeki uygulamalar yapılırsa bir nebze arsa fiyatlarında biraz gevşeme olabilir diye tahmin ediyorum. Ama Gaziantep'in en büyük arsa tedarikçileri belediyelerdir. Yani ilanlara bakıyoruz hemen hemen iki-üç ayda bir konut arazileri belediyelerde ihaleye veriliyor. O yüzden burada sektörü rahatlatacak ince dokunuşlara ihtiyacımız var.” diye konuştu.
TALEP GELDİĞİNDEN DOLAYI FİYATLAR GİTTİKÇE ARTIYOR
Kentte artan kira fiyatları nedeniyle üniversite öğrencilerinin çok zorlandığına dikkat çeken Çeliktürk, “Kredi Yurtlar Kurumlarının kapasitelerinin artırılması gerekiyor. şehrimizde 4 tane üniversite var, bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin konaklama ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yurtlara ihtiyacımız var. Özellikle devletimizin ve üniversitemizin, bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Üniversitemizin içinde gerekli araziler mevcut, bu araziler yapılacak yurtlarla beraber öğrencilerin bir nebze barınma ihtiyacını giderilebileceğini düşünüyorum. Fakat bunun dışında gerçekten Gaziantep, yeme içme sektöründen tutun kira ve konut fiyatlarına kadar çok pahalı bir ilimizdir. Bunun sebebi de sanayi şehri olmamızdır. Çünkü çok talep var, çok talep geldiğinden dolayı fiyatlar gittikçe artıyor. Bu konuda belediyelere çok ciddi görevler düşüyor. Konut fiyatlarındaki artışı süspanse edecek veya inşaat maliyetlerini azaltacak projelere gitmeleri gerekiyor. Yoksa şu an sektör tıkanmış durumda ve fiyatlara baktığımızda istenen fiyatlara konut satın alabilecek bir tane müşteri potansiyeli maalesef Gaziantep'te bulunmuyor.” dedi.