TOEFL sınavına girmeniz gerekiyor ancak ne olduğundan emin değil misiniz? Pekâlâ, doğru yere geldiniz. TOEFL sınavına girmeden önce bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik.
TOEFL Nedir?
TOEFL, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi anlamına gelir. Ana dili İngilizce olmayanların İngilizce dil becerilerini ölçen uluslararası kabul görmüş bir sınav sistemidir. Bu nedenle, İngilizce konuşulan bir koleje katılmakla ilgileniyorsanız ancak ana dili İngilizce değilse, başvurunuzun bir parçası olarak TOEFL sınavına girmeniz gerekebilir. TOEFL sınavı, başvurduğunuz okuldaki kabul görevlilerine, derslere katılabilecek ve dersleri tamamlayabilecek kadar iyi İngilizce bildiğinizi gösterecektir. 2021 yılı için TOEFL Türkiye sınav ücreti 185 dolardır yani yaklaşık olarak 1500 TL civarındadır. Ödemeler yalnızca kredi kartı ya da banka kartı ile yapılmaktadır.
TOEFL Sınavı İçin Nasıl Hazırlanmalısınız?
TOEFL'dan daha yüksek bir puan almak için aylar öncesinden hazırlanmanız ve çalışmanız gerekir. TOEFL sınavları genellikle her hafta planlanır ve uygulanır. Sadece size yakın uygun bir yetkili test merkezi bulmanız gerekiyor. TOEFL sınavına kaydolduğunuzda, kimlik (ID) bilgilerinizi girmeniz ve hesap oluştururken kullandığınız ismin kimliğinizdeki isimle tam olarak aynı olduğundan emin olmanız gerekecektir. Aksi hâlde, sınava girmenize izin verilmeyecek ve sınav ücretiniz iade edilmeyecek.
Kimliğiniz:
● Fotokopi kimlik belgesi hiçbir şekilde kabul edilmez veya kimlik belgeleri cep telefonu ya da farklı bir elektronik cihazdan gösterilemez
● Vatandaşı olduğunuz veya ikamet ettiğiniz ülke tarafından verilen ve tanınan, devlet tarafından verilmiş bir ulusal/eyalet/il kimlik kartı göstermeniz gerekmektedir.
● Süresi dolmuş kimlik belgeleri kabul edilmez
● Nüfusa kayıtlı olan tam isminiz ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
● Yakın tarihli, tanınabilir bir fotoğraf kimliğiniz üzerinde bulunmalıdır
TOEFL Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
TOEFL sınavı dört bölümden oluşur ve genellikle 3 ½ saat sürer. TOEFL sınavlarının dört bölümden oluşur bu bölümler; okuma, dinleme, konuşma ve yazmadır.
Okuma (Reading)
Okuma bölümü 30-40 sorudan oluşmaktadır ve 54-72 dakika arasında olacaktır. Okuma bölümü, üniversitenizde göreceğiniz farklı materyal türlerini ne kadar iyi okuyup anladığınızı değerlendirecektir. 3-4 pasaj var ve her pasajda 10 soru olacak. Pasajlar, çeşitli farklı konuları kapsayan üniversite düzeyindeki ders kitaplarından alıntılardır. Aşina olmadığınız pek çok konu ve kelime olabilir ama merak etmeyin. Soruları cevaplamak için ihtiyacınız olan tüm bilgiler pasaj içerisinde mevcut olacaktır. Testte ayrıca yaygın olarak kullanılmayan ancak soruyu anlamak için gerekli olan kelimelerin tanımlarını vermek için bir sözlük özelliği de bulunmaktadır.
Dinleme (Listening)
Testin dinleme bölümü 3-5 dakikalık 3-4 parttan oluşmaktadır. Partlarda altı soru olacak. Ayrıca farklı konuşmacılarla 2 söyleşi yapılacaktır. Bu diyaloglar üç dakika sürecek ve cevaplanması gereken 5 soru sorulacak. Bu bölüm, İngilizce konuşmalardaki dersleri anlama yeteneğinizi değerlendirir. Dinleme bölümü için 41 ila 57 dakikanız olacak. Dinleme bölümünden sonra 10 dakika ara verilecektir. Mola bittiğinde konuşma bölümüne geçeceksiniz.
Konuşma (Speaking)
Konuşma bölümünde size dört soru sorulacak. Yanıtlarınız, akademik bir ortamda İngilizce konuşma yeteneğinizi gösterecektir. Yanıt vermek için yalnızca kendi fikirlerinizi ve deneyimlerinizi kullanmanızı isteyen bağımsız bir göreviniz olacak. Diğer sorular entegre görevlerdir. Bu görevler, önce dinlemenizi ve sonra konuşmanızı ya da okumanızı, dinlemenizi ve ardından konuşmanızı gerektirecektir. Sorunuz sorulduktan sonra yanıtlamak için 15-30 saniyeniz olacak. Yanıtınız, bağımsız görevler için 45 saniye ve entegre görevler için 60 saniye olacaktır.
Yazma (Writing)
Son olarak, yazma bölümünüz var. Yazma bölümünde bir bağımsız ve bir entegre soru olacaktır. Bağımsız yazma görevleri, kendi kişisel deneyiminiz veya fikriniz hakkında bir makale yazmanızı isteyecektir. Cevap vermek için 30 dakikanız olacak. Entegre görevler sizden kısa bir bölümü okumanızı ve ardından bir part dinlemenizi isteyecektir. Daha sonra pasaj ve parttaki bilgileri kullanarak komut istemine bir yanıt yazmanız gerekecektir. Bu görevi yanıtlamak için 20 dakikanız olacak.
TOEFL Sınavından Sonra
Dört bölümün tamamı tamamlandıktan sonra, TOEFL sınavı ile işiniz tamamlanmış olacaktır. Puanlarınızı istediğiniz kurumlara gönderebilirsiniz. Puanlarınız görüntülenmeye hazır olduğunda bir e-posta ve sms alacaksınız. Bunları, sınav tarihinizden yaklaşık altı gün sonra ETS hesabınızda görüntüleyebilirsiniz. Puanlarınızın basılı bir kopyasını talep etmedikçe, sınav tarihinizden sonra yaklaşık 11 gün beklemeniz gerekecektir. TOEFL sınavına hazırlanmak ve sınav öncesi ve sınav sonrası hakkında aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için TOEFL İBT olarak yanınızdayız bizlere web adresimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.